7 exemple de persoane toxice de care să te îndepărtezi

Uneori ajungem să interacționăm cu oameni dificili sau încărcați de negativism. Iată 7 exemple de persoane toxice de care este bine să stai departe.

Citește și:

7 metode sa-ti imbunatatesti dispozitia

Vrei să-ți crești inteligența emoțională? 5 întrebări pe care să ți le pui la finalul fiecărei zile

Criticii

O conversație sarcastică între prieteni, uneori ne este benefică pentru că ne destinde și chiar ne poate stimula creativitatea. Totuși, persoanele care folosesc permanent sarcasmul pentru a face remarci neplăcute la adresa ta nu sunt de păstrat prin preajmă.

Ele vor masca astfel de răutăți sub forma unor „glume'. Dacă sunt colegi de școală sau de muncă și nu pot fi evitați, răspunde-le cu aceeași monedă. Nu sunt obișnuiți să primească replică și cu siguranță în curând te vor lăsa în pace.

 

Victimele

Mereu au câte o problemă cu care te încarcă sau în rezolvarea căreia vor să te implice. Fie nu au bani și cer împrumut, fie au nevoie de timpul tău, de îndemânarea sau talentele tale, ei vor încerca să se degreveze de anumite responsabilități plasându-le altora.

Uneori poate fi vorba de persoane cu care nici măcar nu comunici și care reapar din senin, atunci când au o problemă. Le poți respinge fără regrete, doar se folosesc de tine pozând în victime.

 

Catastroficii

O altă categorie a oamenilor toxici sunt cei care creează panică din orice, chiar dacă nu există motiv real.

Dacă te prind într-un moment în care nu reușești să analizezi singură situația sau dacă subiectul nu îți e familiar, vei rămâne cu o stare de panică și anxietate după întâlnirea cu ei.

Evită astfel de persoane, în special dacă pleci într-o vacanță sau dacă treci printr-o perioadă încărcată de stres și oboseală. Nu te vor lăsa să te relaxezi.

 

Ipocriții

Cei care sunt drăguți când ești în preajmă, dar te critică atunci când nu ești sunt cea mai neplăcută categorie de oameni toxici.

Evident, este bine să stai departe de ei, altfel cei din jur vor crede că sunteți prieteni, iar minciunile sau exagerările pe care aceștia le spun despre tine pot fi luate în serios.

 

Egoiștii

Egoiștii se hrănesc cu atenția și grija ta. Te păstrează în preajmă, îți promit tot ceea ce vrei să auzi, dar nu fac nimic. Au grijă în schimb să obțină de la tine tot ceea ce au nevoie: timp, resurse, atenție.

Poți să te distanțezi de astfel de persoane cărora nu le va păsa niciodată de tine.

 

Intransigenții

Tot toxici sunt și cei cu care nu poți negocia, discuta, face un compromis, pentru că totul trebuie să fie doar așa cum vor ei.

Atunci când fac o greșeală, în loc să își ceară scuze și să remedieze, îți vor spune că așa sunt ei și trebuie să îi accepți așa.

Țipă, sunt instabili, etichetează sau devin agresivi. Iar astfel de persoane nu au ce căuta în viața ta.

 

Cei extrem de „sensibili'

Evită persoanele care nu uită nimic din problemele sau situațiile neplăcute din trecut. Cei care nu pot ierta o greșeală și care ți-o reamintesc cu orice ocazie.

Ei sunt cei foarte sensibili și orice situație este o ocazie pentru a-și aminti de momentul acela în care i-ai întristat sau ai avut un comportament neplăcut.

Chiar dacă a trecut timp și ți-ai cerut deja iertare de prea multe ori… Te vei simți mereu vinovată în preajma lor și te vor încărca cu pesimism.

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
7 exemple de persoane toxice de care să te îndepărtezi
7 exemple de persoane toxice de care să te îndepărtezi

Uneori ajungem să interacționăm cu oameni dificili sau încărcați de negativism. Iată 7 exemple de persoane toxice de care este bine să stai departe.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste