7 obiceiuri la care să renunți dacă vrei să îți îmbunătățești stima de sine

Stima de sine depinde de modul în care înveți să te accepți cu avantaje și vulnerabilități. Iată lucrurile la care trebuie să renunți.

Citește și:

Simți că totul îți merge prost? Iată 7 schimbări care pot pune lucrurile într-o nouă perspectivă

Nu ai încă ce îți dorești? 4 etape necesare în atingerea oricărui obiectiv

Nu mai fi anxioasă datorită defectelor tale

Perfecționismul este rezultatul unei stime de sine scăzute, iar anxietatea apare atunci când nu te poți simți mândră nici atunci când ai reușite.

Prin urmare, atunci când îți auzi criticul interior și brusc devii nemulțumită de tine, analizează ale cui sunt acele așteptări pe care le setezi tu în raport cu tine și de ce crezi că trebuie să te ghidezi după ele.

Poate nu ar fi rău să păstrezi un jurnal în care să scrii lucrurile pe care le faci bine, micile realizări și împliniri, pe care apoi, ocazional, să le recitești.

 

Nu te mai compara cu alții

Tindem să comparăm trăsăturile de care nu suntem mulțumite la noi însene cu ale altora, pe care îi vedem superiori nouă din anumite puncte de vedere.

Uităm astfel că fiecare este unic și că astfel de comparații nu ne sunt deloc benefice. Nu uita nici de faptul că fiecare are ritmul lui de a atinge anumite obiective.

Ce poți face constructiv este să te compari cu tine însăți, față de cum erai în trecut și să treci în revistă lucrurile pe care le-ai realizat, dar și pe cele pe care le poți îmbunătăți. Doar așa îți poți stabili obiective realizabile și te poți motiva, nu frustra.

 

Nu te mai denigra în conversații

Deseori autoironia trece drept amuzantă și ajungem să râdem de noi însene… poate un pic cam mult. Nu uita că anumite lucruri pe care le iei în derâdere sunt sensibilități sau pot fi vulnerabilități ale tale.

Mai mult, cel din fața ta, care te ascultă, nu te cunoaște suficient și va lua informația drept adevărată, chiar dacă e spusă în glumă.

În plus, astfel de atitudini la adresa propriei noastre persoane pot trece și drept tentative de a obține validări sau complimente prin negarea celor spuse de noi.

Nu uita că fiecare suntem unici și chiar slăbiciunile noastre fac parte din personalitatea pe care o avem și ne definesc. Acceptă-le tu întâi, iar apoi le vor accepta și cei din jurul tău.

Nu de alta, dar dacă vei continua așa, ceilalți vor ajunge să creadă mai mult în defectele tale.

 

Nu mai identifica obstacole, ci oportunități

Atunci când îți propui un nou obiectiv, ai tendința să vezi numai probleme și obstacole. Din acest motiv, deseori, nici măcar nu treci la acțiune, spunându-ți că e prea dificil. Ulterior, firește, te vei simți vinovată că nici măcar nu ai încercat și incapabilă să ai ceea ce îți dorești.

Nu poți evita eșecurile sau greșelile și deja știi că poți învăța chiar și din acestea. Un obstacol nu înseamnă că trebuie să renunți ci că este momentul să îți schimbi strategia și modul de abordare.

 

Nu mai privi viitorul cu anxietate

O gândire catastrofică nu te ajută să ajungi acolo unde îți dorești. Mai mult, dacă persiști în a-ți imagina doar scenarii negative, involuntar, inconștient, vei face pași în direcția de care te temi.

În plus anxietatea te face să te simți lipsită de energie și îți afectează stima de sine. Învață să gândești pozitiv. Nu irațional, nu fantezist, dar pozitiv și ține minte că nimic nu funcționează așa cum îți imaginezi tu… fie rău sau bine.

 

Nu mai căuta mereu aprobarea celorlalți

Este firesc să avem nevoie de validare, dar nu trebuie să exagerăm cu această nevoie.

Cei care au nevoie permanentă de a fi apreciați și lăudați de cei din jur, rareori simt vreo satisfacție. Iar critica, atunci când apare, va fi interpretată catastrofic.

Învață să te valorizezi singură. Poți deveni cea mai bună prietenă a ta și te poți încuraja și susține în tot ceea ce faci. Așa îți vei construi o mai bună stimă de sine.

 

Nu mai acorda atâta importanță eșecurilor

Dacă rămâi prinsă în greșelile trecute, în sentimentul de vină sau de rușine că nu ai avut succes sau că nu ai făcut „ceea ce trebuia' nu vei reuși să ai prea multă încredere în tine pe viitor.

Acceptă faptul că ai făcut ceea ce ai putut în circumstanțele respective și analizează-ți și progresele. Arată-ți mai multă înțelegere și susținere.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
7 obiceiuri la care să renunți dacă vrei să îți îmbunătățești stima de sine
7 obiceiuri la care să renunți dacă vrei să îți îmbunătățești stima de sine

Stima de sine depinde de modul în care înveți să te accepți cu avantaje și vulnerabilități. Iată lucrurile la care trebuie să renunți.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste