8 etape pentru luarea unei decizii
Zilnic ne confruntam cu decizii, iar in timp ce unele sunt simplu de luat, altele ne ridica adevarate probleme. Iata cinci sfaturi care iti pot fi de ajutor cand incerci sa te decizi.
Fa-ti temele
Chiar daca esti inclinata sa iti urmezi instinctul, uneori este recomandat sa ai cat mai multe informatii legate de situatia cu care te confrunti.
Aduna cat mai multe date pentru a-ti analiza optiunile si organizeaza informatia intr-o structura cat mai clara tie.
Instinctul are o valoare mai importanta atunci cand esti informat, din acest motiv, incearca sa cunosti cat de bine se poate situatia respectiva inainte de a-ti asculta si instinctul.
Discuta cu oameni care au luat decizii asemanatoare
Poti discuta cu cei apropiati care s-au confruntat cu situatii asemanatoare si iti pot vorbi sincer despre calea pe care au ales-o. Nicio experienta nu va fi exact ca a ta dar poti avea de invatat din ceea ce auzi.
De asemenea, poti explora mental diferite rezultate la care nu te-ai fi gandit ca pot aparea. Astfel poti face predictii mai corecte despre reactiile tale in situatii viitoare potentiale.
Disonanta post-decizionala
Oamenii tind sa priveasca in termeni mai pozitivi o decizie odata ce au luat-o. Acest tip de disonanta este un fenomen care ne impiedica sa recunoastem sau sa descoperim ca am facut o greseala.
Mai mult, ne afecteaza procesul decizional si ne altereaza actiunile in directia pe care mergem deja. Ramai deschis la reveniri si ajustari, chiar si dupa ce ai luat o hotarare.
Intreaba-te ce ai alege daca nu ti-ar pasa decat de ceea ce crezi tu
Pentru multe dintre deciziile pe care le luam, parerile si dorintele celor dragi noua reprezinta preocupari importante, cu greutate.
De aceea suntem influentati in luarea unei decizii de factori externi precum ce ne aduce mai mult prestigiu sau ce vor crede cei din jur.
Daca te lasi prada unor astfel de ganduri, incearca un scenariu mental in care nimanui altcuiva nu ii pasa ce hotarasti tu. Astfel iti identifici obiectivele intrinseci, iar decizia o vei lua in functie de ceea ce iti doresti cu adevarat, nu ce dicteaza altii.
Nu lasa teama sa te copleaseasca, dar nici nu o ignora
Uneori ne asumam riscuri mari pentru a ne crea viata pe care ne-o dorim. Dar sa evitam sa luam o decizie de teama inseamna sa ne reducem optiunile si sa nu ne exploram niciodata posibilitatile.
Teama ne poate proteja de pericol dar trebuie sa stim sa o controlam, in special cand vine vorba despre decizii majore. Cand ne concentram asupra temerilor in urmarire propriilor scopuri sentimentele asociate sunt insingurarea si nesiguranta.
Cauta alternative
Deseori ne concentram doar asupra optiunilor cunoscute, fara a explora alternativele posibile. Intreaba-te intotdeauna ce alte variatii poti lua in considerare sau daca exista si solutii la care nu te-ai gandit pana in prezent.
De exemplu, atunci cand incerci sa alegi intre doi potentiali parteneri si iti este greu sa te hotarasti, poate fi un semn ca niciunul dintre cei doi nu reprezinta o optiune cu care esti deplin multumita, iar solutia poate fi sa renunti la amandoi.
Accepta ca este posibil ca nicio decizie sa nu fie perfecta
Deciziile complexe devin stresante atunci cand iti imaginezi ca exista o singura alegere „corecta” si trebuie sa identifici care este aceea.
Adevarul este ca orice decizie poate aduce dupa sine atat avantaje cat si dezavantaje. Orice ai alege, poti sa intampini si un anumit grad de dezamagire, tristete, regret. Nu inseamna ca ai ales gresit, insa.
Analizeaza-ti trairile luand decizia fictiv
Deciziile le luam diferit in functie de dispozitia pe care o avem. Pentru a evita influentele de acest tip, fa un exercitiu si timp de cateva zile imagineaza-ti ca ai luat deja o anumita decizie.
Strategia te ajuta sa vezi cum relationezi cu aceasta decizie atunci cand treci prin diverse stari si situatii.
Foto: Hepta