Află că și tu suferi de egoism oricât de mult încerci să ascunzi asta
Studiile despre egoism sunt încurajatoare, caracterizându-ne cam pe toți drept egocentrici. Iată care sunt dovezile că, deși nu știai, ești un egoist!
Citește și:
Ai vrea să nu mai simți emoții negative? Află că îți sunt benefice
Ce este și ce nu este sănătatea emoțională
Nu toți oamenii sunt creați la fel și, evident, fiecare dintre noi este unic și special. Iată rădăcinile egoismului. Te uiți la cei din jur și obervi dovezi de egoism la tot pasul? Este momentul să te uiți către tine.
Da, și tu suferi de egoism, iar studiile te-au demascat. Mergi la sală? Crezi în Dumnezeu? Ești un egoist!
Te rogi… să fii mai bun?
Mulți dintre noi asociază moralitatea cu rugăciunile către o entitate invizibilă și atotputernică. Deseori, aceastea pornesc din temeri și anxietăți mai mult decât din devotament. Un studiu recent arată că oamenii consideră că este necesar să crezi în Dumnezeu ca să fii un om bun.
Să nu uităm, totuși, că și fanatismul are o componentă religioasă, iar acesta nu este tocmai un exemplu de bunătate și altruism.
Din contră, o cercetare din 2015 demonstrează cum religia poate avea un impact negativ asupra acestor trăsături, concluzionând că acei copii crescuți într-un mediu religios sunt mai răutăcioși comparativ cu alți copii.
Dacă te bucuri acum că ești ateu, nu o face. Ateismul nu este o garanție a bunătății, deci ceva gene egoiste există și în tine.
Bărbații sunt mai egocentrici. Surpriză…
Sună ca o conspirație a feministelor, dar studiile demonstrează că la nivelul creierului, sistemul neuronal asociat cu recompensa este stimulat, în cazul bărbaților, de acțiunile egoiste.
În cazul femeilor, este stimulat de ajutorul pe care îl oferă altora. Era de așteptat, întrucât femeile, încă de mici sunt educate că rolul lor este cel de îngrijitor al altora pe când băieții sunt îndemnați să facă tot ce le stă în putință pentru a conduce lumea.
Astfel de stereotipii în educație ne formează în spiritul diferenței dintre sexe. Dar, pentru a nu lăsa „vina” în seama bărbaților, să nu uităm că atunci când oferim cuiva ajutorul și ne bucurăm de dopamina eliberată în organism, altruismul poate fi interpretat: ai ajutat pentru a ajuta sau pentru a te simți tu bine/utilă/necesară?
Mersul la sală te face egoist! Acum ai o scuză
Un grup de cercetători… ai universității Harvard demonstrează că bărbații cu musculatura mai dezvoltată sunt mai reticenți în privința generozității și întrajutorării.
În consecință, viziunea socioeconomică a celor care merg la sală este mai egoistă decât a celor care… nu.
Nu știm dacă cei din a doua categorie compensează pentru lipsa mușchilor prin generozitate, în schimb, iată scuza perfectă pentru a rămâne un sedentar: trasul de fiare te transformă într-un monstru egocentric!
Totul până la ciocolată! Femeile știu…
Dacă până acum studiile par să fi luat în vizor bărbații, să nu uităm nici de femei… există destule dovezi că nu sunt chiar sexul delicat. Să nu uităm că pentru concluziile oricărui studiu putem găsi și alte studii ale căror concluzii le contrazic pe primele.
Spre exemplu, o cercetare demonstrează că femeile sunt mai predispuse a ignora actele de caritate, dar și că… atunci când se împarte ciocolata vor pune mâna pe bucata cea mai mare. Asta da dovadă de egoism!
Iar ca lucrurile să fie mai clare, concluzia este dată de o asociație de voluntariat și nu de vreo universitate. În ziua de azi nu poți avea deloc încredere în experți!
Foto: shutterstock.com