Now Reading
Analiza psihologica: cum gandesc si cum sunt femeile la 20, 30, 40, 50 de ani

Analiza psihologica: cum gandesc si cum sunt femeile la 20, 30, 40, 50 de ani

Revista Psychologies

Daca vrei sa te cunosti mai bine, sa le intelegi corect pe doamnele din jurul tau, sau sa vezi ce schimbari de optica aduce trecerea timpului, iata o analiza psihologica pe categorii de varsta.

 

La 20 de ani

Femeia tanara se afla in plin proces de desprindere de mediul sau, de delimitare a lui cine sunt eu in raport cu familia sa. Ea se afla, in acelasi timp, intr-un raport de stabilire a pozitiei si fata de grupurile importante din viata sa: prieteni, colegi de facultate sau de serviciu.

Valorile interioare si principiile de viata ale tinerei femei in varsta de 20 de ani sunt inca in formare, dar ca numitor comun al tinerelor din generatia actuala, putem mentiona curajul cu care se arunca in viata comparativ cu timiditatea tinerelor de aceeasi varsta din generatii anterioare.

Societatea se schimba, cadrul se schimba, valorile se schimba. Tinerele de acum parca vor sa arate, uneori prin metode extreme, ca timpul este pretios si nu vor sa repete greselile mamelor lor, mame ce si-au reprimat feminitatea si au facut compromisuri inca de tinere.

20 de ani este varsta tuturor posibilitatilor, insa este si varsta cea mai expusa din lipsa de modele sanatoase, din lipsa capacitatii de a fi obiective, de a face alegeri corecte pentru sine, astfel tinerele sunt usor de atras in capcane si jocuri psihologice care se pot incheia neplacut.

 

La 30 de ani

Femeia la 30 de ani deja stie, sau ar trebui sa stie, ca aspectul fizic nu este totul. Ea a facut un pas mare spre cunoasterea valorilor interioare, incepe sa isi seteze asteptari cat mai realiste pentru viata, pentru relatia de cuplu sau pentru activitatea sa profesionala.

Este o femeie care incepe sa isi cunoasca mai bine corpul, stie ce inseamna senzualitatea, tandretea, isi cunoaste din ce in ce mai bine lumea interioara plina de emotii care trebuie gestionate.

Dupa 30 de ani viziunea asupra vietii este alta, dar se poate reveni cu usurinta la tiparele anterioare de gandire si comportament, daca nu invata sa ramana constienta si atenta la viata sa.

Vorbim aici despre tipare defectuoase de relatii, in care isi santajeaza si isi manipuleaza partenerul de viata, din dorinta de a-l schimba si din frica sa de a nu face (inca) fata vietii.

Spre finalul etapei de varsta care incepe cu cifra 3 sunt din ce in ce mai multe femei deschise catre autocunoastere, care incep sa isi doreasca sa traiasca conform atributelor reale ale feminitatii: sinceritate fata de propria persoana, compasiune, rabdare, curiozitate, flexibilitate, placere, noutate, incantare, imaginatie, spontaneitate, fantezie, joc, mister, perseverenta, curaj, exigenta – resurse importante pe care orice femeie le are, dar nu orice femeie stie sa le acceseze si sa le integreze in viata sa.

 

La 40 de ani

40 de ani este inceputul celei mai frumoase perioade din viata unei femei, in special sub aspect emotional. Vorbim despre femeia care, in baza experientelor din etapele anterioare, traieste din ce in ce mai mult in acord cu valorile sale, cauta armonia in viata, indiferent ca vorbim despre viata de cuplu, familie, viata profesionala sau cea sociala.

Vorbim despre femeia care si-a integrat atat femininul cat si masculinul, ca aspecte care fac deopotriva parte din ea. Femeia care stie ca fericirea nu pica din cer si pentru a fi fericita trebuie sa depuna efort.

Femeia de 40 de ani stie foarte clar ce greseli nu mai vrea sa repete, devine mult mai selectiva, este mai atenta la viata sa cu tot ce inseamna asta.

A invatat sa se repozitioneze in mod sanatos fata de oameni, tinde sa devina o femeie din ce in ce mai constienta de sine, de valoarea ei.

Se afla in contact cu corpul sau, stie sa ii asculte mesajele, reuseste sa traiasca din ce in ce mai centrat, isi doreste sa isi cunoasca din ce in ce mai bine viata emotionala sau a inceput sa se indrepte spre sine prin autocunoastere si dezvoltare personala.

Apreciaza si valorizeaza libertatea interioara, demnitatea si frumusetea interioara, fara a renunta la grija exterioara, pentru sanatate.

Stie ca ea este cea mai importanta persoana din viata sa si ca nu sacrificiul trebuie sa stea la baza relatiilor, ci respectul, increderea si dorinta de a evolua.

Are deja un stil de viata, de gandire, o anume conduita in mediul sau si in societate, a ajuns prin propria sa munca pe un nivel social si profesional in care ii este foarte bine.

Ea se afla in etapa in care si-a asumat trecutul prin acceptare si vindecare, isi cunoaste nevoile emotionale, vede lucrurile in mod matur si isi traieste viata in mod asumat, responsabil.

Isi accepta vulnerabilitatea, nu isi ignora emotiile negative, se iubeste pe sine si, daca este in cautarea unui partener de cuplu, isi doreste un barbat cel putin la fel de evoluat ca ea.

Nu cauta relatii in care sa fie dependenta, si nici nu ii plac barbatii dependenti. Investeste corect in relatii pe care stie sa le configureze in mod echilibrat.

Este flexibila, deschisa, un atent observator in raport cu ce se intampla in viata sa, calma din punct de vedere emotional, profunda din punct de vedere intelectual, contemplativa si analitica pentru a nu cadea prada emotiilor trecatoare.

Este deja autoarea propriei sale povesti, planificandu-si  frumos viata, stabilindu-si prioritati si obiective personale, nu numai profesionale.

 

La 50 de ani

Varsta de 50 de ani poate fi un prag psihologic de impact mult mai puternic. Daca vorbim despre femeile care au ramas in relatii sau casatorii toxice, nu de putine ori pot aparea regrete fata de greseli din etape anterioare de viata, remuscari, dar si constientizari importante pentru perioada urmatoare de viata.

In plus, apropierea menopauzei si apropierea de varsta pensionarii sunt doua momente delicate, nu singurele dar cele care o sperie cel mai mult.

Pentru multe femei acceptarea inaintarii in varsta este un subiect delicat, de multe ori infricosator, reveland o frica mai adanca: frica de moarte.

Doamnele care au beneficiat de educatie si de un mediu indeajuns de bun pentru evolutia lor, vor avea cu totul alte comportamente fata de sine si fata de lume, in general.

Viata emotionala a femeii nu se opreste la 50 de ani, iar ecoul fiecarui prag psihologic are amprente emotionale diferite, mai mult sau mai putin constientizate, dar care au ecou pe durata intregii vieti.

Pe langa impactul psihologic al fiecarui prag de varsta, trebuie sa tinem cont si de celelalte schimbari: hormonale, fizice, biochimice, legate de starea de sanatate.

 

De Mona Georgescu, psiholog clinician de orientare psihanalitica, consilier NLP integrativ pentru femei, trainer dezvoltare personala, telefon: 0722.501050 / e-mail: [email protected], www.minunemica.eu, https://www.facebook.com/monageorgescupsiholog

Foto:123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top