Asculta-ti vocea interioara

Oare stim care ne este vocea interioara predominanta? Multi dintre noi considera ca insusi ganditul reprezinta un dialog interior. Dincolo de vocea critica, exista incurajarile, perspectivele optimiste si glasul care ne motiveaza.

 

Vocile

Nu, nu ne referim aici la afectiunile psihice care cuprind voci straine ci la vocile noastre interioare. De ce mai multe voci? Pentru ca si noi avem mai multe trasaturi care coopereaza: suntem amuzanti, seriosi, responsabili, iubitori, generosi, etc.

Fiecare dintre ele are o arie de expertiza si un anumit ton atunci cand o activam. Important este ca nota generala sa ne fie favorabila. La fel de important este ca, daca le ascultam, sa le filtram rational.

 

Vocea rationala

Aceasta ar fi precum vocea celei mai bune prietene. Este cat se poate de realista si incearca sa ne incurajeze mereu.

Este vocea la care apelam atunci cand avem decizii serioase de luat, cand punem in balanta pro si contra, cand avem nevoie de coaching.

Tot ea este responsabila pentru stabilirea cat mai clara a obiectivelor si definirea scopurilor in viata. Totodata, ea este aliatul nostru impotriva criticului interior.

Atunci cand avem ganduri negative si ne lipseste increderea in fortele proprii, ne bazam pe vocea rationala pentru a desfiinta teoriile care ne pot complexa.

Ea provoaca gandurile negative sa isi explice fundamentele si totodata le contesta.

 

Vocea iubitoare

Gandurile in care te regasesti lipsita de valoare si cu o stima de sine scazuta sunt abordate de aceasta voce iubitoare.

Bineinteles, uneori sentimentele ne sunt coplesitoare si trebuie sa ne experimentam intai emotiile, iar apoi sa intervenim asupra lor.

Dar aceasta voce ne este aliat in regasirea drumului catre noi insine, catre o mai buna imagine de sine si mai multa ingaduinta fata de greselile proprii.

Totodata, ea este cea care ne aminteste ca nu trebuie sa fim perfecti si meritam iubire pentru ceea ce suntem.

Suferinta este parte din viata, iar vocea iubitoare ne ajuta sa ne revenim dupa astfel de episoade. Invata sa o asculti cat de des.

 

Vocea care motiveaza

Este antrenorul tau personal, este cea care nu renunta usor, care te incurajeaza sa continui si iti reaminteste ca trebuie sa ai incredere in fortele proprii.

Ea te ajuta sa iti indeplinesti scopurile si iti traseaza pasii pe care ii ai de facut. Totodata ea este responsabila cu abordarile de tipul „daca/atunci' si ne ajuta sa fim mai ambitiosi.

Tot ea este cea care ne ajuta sa ne planificam sarcinile si sa ne asumam responsabilitatile. Intai terminam lucrarea pe care o avem de facut, apoi ne verificam emailul.

Daca vrei sa fortifici aceasta voce, invata sa te apreciezi zilnic pentru ceea ce faci, oricat de nesemnificativ ti se pare.

 

Vocea experta in emotii

Aceasta este vocea inteligentei tale emotionale. Te ajuta sa faci fata propriilor sentimente, sa le recunosti usor si, totodata, te ajuta fie sa le dezvolti sau sa le reduci din intensitate daca nu iti sunt favorabile.

Ea este cea care te echilibreaza emotional, care te provoaca sa analizezi ceea ce simti si sa alegi corect, respectiv tinand cont de emotiile tale.

Este una dintre vocile pe care ar trebui sa le ascultam mai des. Pe parcursul zilei, oricat de absurd ti se pare, analizeaza ceea ce simti si decide ce vrei sa faci.

Poate ai o stare proasta. Recunoaste-ti in primul rand ca esti trista si decide sa iei o pauza de cinci minute sau sa te relaxezi un timp.

Sentimentele care nu sunt adresate se acumuleaza si rabufnesc in cele mai nepotrivite momente. Mai mult, ignorate, ele creeaza un stres si disconfort pe care nu mai suntem capabili sa le identificam corect.

Foto: 123rf.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ieși din starea de epuizare emoțională
Cum ieși din starea de epuizare emoțională

Epuizarea emoțională rareori o conștientizăm. Suntem mai irascibili, mai triști, nemulțumiți, incapabili să ne recâștigăm controlul asupra propriei vieți. Îngrijim pe cineva bolnav, avem o relație de cuplu nesatisfăcătoare sau de lovim de o schimbare majoră, și, pur și simplu, parcă nu mai avem resurse să investim emoțional. Ce e de făcut?

Citeste
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an

Suntem campioni în stabilirea rezoluțiilor, a scopurilor mărețe. Dar oare știm să ne propunem obiective realizabile? Suntem capabili să ne apreciem evoluția? Iată cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an și cum ne-ar ajuta practicarea recunoștinței.

Citeste
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citeste
Asculta-ti vocea interioara
Asculta-ti vocea interioara

Oare stim care ne este vocea interioara predominanta? Multi dintre noi considera ca insusi ganditul reprezinta un dialog interior. Dincolo de vocea critica, exista incurajarile, perspectivele optimiste si glasul care ne motiveaza.

Citeste
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții

De multe ori planificăm mai mult decât „putem duce”, iar începutul de an este momentul propice pentru a ne visa mai slabi, mai plini de succes sau de bani, mai sociabili și, de ce nu, mai iubiți. Dar oare ne gândim la ce anume ne-a împiedicat să ne atingem aceste obiective în anul ce a trecut? Sau de ce anume revenim la aceleași rezoluții? Răspunsuri de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citeste
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun

Lista cadourilor este lungă și fiecare dintre noi știe ce cadou și-ar dori să găsească sub brad. Dar sărbătorile trec repede, cadourile sunt uitate, iar noi uităm că cele mai semnificative lucruri pe care le putem face pentru noi înșine nu costă bani.

Citeste