Aspectul ascuns al impulsivitatii: pastrarea directiei corecte

Te-ai intrebat vreodata daca exista o formula corecta pe care sa o aplici pentru a-ti rezolva problemele? Iti place sa incerci lucruri noi chiar daca par primejdioase? Obisnuiesti sa adopti imediat o decizie, sau te gandesti bine inainte de a lua o hotarare?

Exista o serie de intrebari ale caror raspunsuri se ascund dincolo de asteptarile noastre. Fiecare individ, pus in contact cu realitatea reactioneaza altfel, are un caracter diferit, in functie de factorul impuls care il domina.

Impulsivitatea este o trasatura de personalitate caracterizata prin inclinatia unei persoane de a initia un comportament cu un simt emotional reactiv.

Factori impulsivi care pot conduce la succes:

1.Asumarea riscurilor

Multi dintre cei mai bogati oameni din lume au ajuns astfel pentru ca si-au asumat candva un risc. Ei au luat o hotarare indrazneata, considerata de ceilalti nepotrivita, cu sanse minime de reusita. Pornind de la afirmatia „cine nu risca, nu castiga, trebuie sa avem in vedere miza si sansele de castig. Din momentul in care sunt calculate riscurile, se pot formula strategii pentru preintampinarea lor sau se pot lua masuri pentru diminuarea acestora.

Un exemplu de comportament impulsiv il constituie Bill Gates, liderul companiei Microsoft. In perioada de inceput a companiei, Gates isi propune sa isi depaseasca adversarii (IBM si Apple) si sa inregistreze un mare succes.

El ia decizia sa renunte la studiile sale de la Harvard ca sa conduca Microsoft cu norma intreaga. Compania servea la acel moment un grup restrans de clienti si avea sa parcurga un drum lung pentru a domina piata, ceea ce a stimulat imaginatia multora. In ciuda gijilor exprimate de familie, Gates a pus totul in joc ca sa isi urmeze impulsul…si a reusit. In acest moment, compania Microsoft are un succes urias, reusind sa domine piata.

2.Evidentierea

De multe ori, cand ne aflam in cadrul unui grup, avem tendinta de a respecta aceleasi norme, de a ramane fideli parerilor majoritare. Fara sa iesim in evidenta, prin a spune ceea ce gandim, prin a face altceva decat ceea ce fac ceilalti, ne conformam grupului. Ne este teama sa nu fim exclusi, ne este teama sa ne asumam riscurile sociale necesare pentru a lua o decizie in nume propriu.

Totusi, persoanele impulsive sunt ghidate de o alta caracteristica. Mintea lor este atrasa de o posibila rasplata, de o dorinta puternica de a reusi.

Cand privim deciziile lor din aceasta perspectiva, nu suntem deloc surprinsi ca un salvamontist impulsiv porneste cu snowmobilul pe deal, in ciuda avertismentelor de avalansa. Cand toti ceilalti renunta, el iese in evidenta prin ceea ce incearca sa faca, iar rasplata este cu atat mai mare in cazul in care reuseste.

3.Directia corecta

La TalentSmart, o companie de cercetare psihologica aplicata, s-au analizat mai multe comportamente pentru a obtine raspunsuri concrete la intrebarea „cum functioneaza impulsivitatea?”. S-a realizat o scurta escala de evaluare cu scopul de a masura impulsivitatea si efectele ei.

Pentru a determina o serie de indicatori ai succesului, cum ar fi numarul de promovari primite de subiecti, venitul lor anual, performanta generala la serviciu, s-au comparat punctajele obtinute in urma sondajului.

Astfel, s-a constatat ca cele mai precaute persoane primisera cele mai putine promovari, aveau performante slabe la serviciu, castigau putini bani si nivelul calitatii vietii era mai scazut. Se pare ca pe masura ce crestea gradul de impulsivitate, crestea si succesul personal, profesional si gradul de satisfactie.

Impulsivitate functionala si impulsivitate disfunctionala

Exista o diferenta intre impulsivitatea buna, care ne ajuta si ne face mai adaptabili, si impulsivitatea negativa care este distructiva si ne aduce numai necazuri. Folosirea corecta a fortei instinctului impulsiv presupune asumarea riscurilor in paralel cu atentia constanta asupra directiei corecte.

Persoanele cu impulsivitate functionala nu isi vor urma cu inconstienta impulsurile pana in panzele albe fara sa se opreasca si sa examineze traseul. Exista o combinatie delicatea intre incredere si precautie, astfel incat cei care risca si sunti animati de o dorinta puternica au de castigat.

Persoanele cu impulsivitate disfunctionala nu sunt in general interesate de o alta cale decat cea pe care se afla in acel moment, ceea ce le face atat de periculoase.

Articol realizat pe baza extraselor din cartea

Factorul impuls, Nick Tasler, Editura AMALTEA
FACTORUL IMPULS
de Nick TaslerColectia
Cunoastere & Autoeducare MOTIVATIONALEditura AMALTEA

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Aspectul ascuns al impulsivitatii: pastrarea directiei corecte
Aspectul ascuns al impulsivitatii: pastrarea directiei corecte

Te-ai intrebat vreodata daca exista o formula corecta pe care sa o aplici pentru a-ti rezolva problemele? Iti place sa incerci lucruri noi chiar daca par primejdioase? Obisnuiesti sa adopti imediat o decizie, sau te gandesti bine inainte de a lua o hotarare?

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste