Beneficiile sarcasmului

Uneori conversatiile sunt mai mult decat par a fi, si se intampla ca o remarca spusa sarcastic sa nu fie inteleasa cu adevaratul ei scop. De ce se intampla asta si la ce ne ajuta pe noi sarcasmul?

 

Despre sarcasm asa cum il intelegem cu totii

Poate multi dintre noi s-au gasit in situatia in care au spus un lucru folosind ironia, sarcasmul sau gluma, ca modalitate mai putin serioasa de a transmite o informatie, scopul fiind evident, nu cinismul, ci degajarea in comunicare.

Si probabil, am primit macar o data in viata raspunsul: Bine ca esti tu destept!'.

Cand ne gandim la sarcasm, intelegem prin el acea situatie in care cineva, sau chiar noi insine, oferim la adresa cuiva o ironie, care poate fi cu scopul de a il face sa se simta inconfortabil, sau de ce nu, este un joc pe care il avem cu persoana respectiva, intr-o anumita ipostaza sau in anumite grupuri.

Cu totii avem poate acel prieten cu care vorbim folosind limbajul sarcasmului, si despre care putem spune cu usurinta ca este una dintre putinele persoane care ar intelege ce le-am spune chiar si legati la gura.

 

Ce spun studiile despre beneficiile sarcasmului

Cercetatorii au descoperit ca dupa o conversatie sarcastica, oamenii sunt mai creativi si mai inclinati in a-si folosi gandirea abstracta.

Acest rezultat iese mereu la iveala indiferent daca esti receptorul sau transmitatorul mesajului sarcastic, obtinandu-se de fiecare data o intensificare a functiilor cognitive.

Altfel spus, cand suntem sarcastici in conversatiile pe care le purtam, e ca si cum ne antrenam mintea catre o gandire mai clara si mai fructuoasa care ne ajuta sa devenim mai creativi.

In concluzie, doar daca auzim sarcasmul, ne face sa ne gandim mai mult. Acest lucru ne antreneaza capacitatea de intelegere, de imaginatie si de ascultare, asa incat substratul cuvintelor adresate este mai usor interpretabil, iar pe termen lung conduce la imbunatatirea capacitatii de relationare.

 

Cum ne ajuta sarcasmul

Este evident ca uneori a transmite o informatie folosind sarcasmul nu este un lucru apreciat, sau acceptat de toti dintre noi.

Oamenii de stiinta au studiat si cauza acestui lucru, si au concluzionat, asa cum era de asteptat, ca cel mai in regula este sa purtam asemenea conversatii cu prietenii si persoanele apropiate.

Un strain poate considera sarcasmul o ofensa, pentru ca nu stie cum anume sa te citeasca, daca vorbesti serios, sau doar glumesti, sau, mai rau, esti doar fara obraz?

Putem spune despre sarcasm ca, de-a lungul evolutiei noastre, am dezvoltat aceasta abilitate ca o unealta pe care s-o folosim pentru a ne apropia unii de altii si pentru a crea legaturi durabile, pe baza unui limbaj secret'.

Practic, folosim sarcasmul ca o modalitate de a crea legaturi cu persoane asemanatoare noua.

 

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Beneficiile sarcasmului
Beneficiile sarcasmului

Uneori conversatiile sunt mai mult decat ce par a fi, si se intampla ca o remarca spusa sarcastic sa nu fie inteleasa cu adevaratul ei scop. De ce se intampla asta si la ce ne ajuta pe noi sarcasmul?

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste