Now Reading
Cand increderea in sine se zdruncina

Cand increderea in sine se zdruncina

Revista Psychologies

incredere, incredere in sineLa maturitate – chiar si cei mai puternici dintre noi – pot fi ingenunchiati de un eveniment care zdrun­cina imaginea de sine pe care o au.

Hopa Mitica. E un joc suges­tiv. Degea­ba incerci sa il faci sa cada, ca se redre­sea­za. Baza solida si ro­tunda ii asigura un echilibru cu ca­re isi gaseste me­reu stabilitatea. La fel si oamenii: daca pierd ceva sau pe cineva impor­tant, trebuie sa in­vete ca le ra­ma­­ne propria persoa­na pe care se pot baza.

Dar atunci cand avem sentimentul ca a pierde inseamna pierderea propriei persoane, chestiunea e mai profun­da. Increderea in sine, spune psi­hanaliza, inseam­na, in primul rand, un narcisism puternic! Iubeste-te pe ti­ne insuti, mai clar spus. Narcisistul, in limbajul curent, este cel care se indageste pe sine… cam mult. El spune, pe scurt: ma iubesc pe mine mai mult decat va iubesc pe voi. Daca vedem aici consecinte negative si excese, intelegem si faptul ca, fara aceasta baza solida, loviturile vietii risca sa ne faca knock-out. Or, viata e facuta si din lo­­­­vituri.

Chiar si pe adultii sanatosi, ie­siti din copilarie cu un narcisism sanatos, accidentele vietii ii pot face sa se clatine. Esecul in dragoste este una dintre aceste lovituri. Pierderea obiectului dorintei si afectiunii este trait aproape de toata lumea ca o pier­­dere a propriului eu. Celalalt era un al „eu“ si o alta persoana in acelasi timp. In acest sens, psihanaliza ne in­vata ca a iubi matur in­seam­­na sa te poti dez­bara de ideea (in­con­sti­en­ta) ca cela­lalt este totul pentru ti­ne, si asta chiar de la in­ce­pu­tul po­ves­tii de dragoste! Adica noi trebuie sa fabricam baza solida a lui Hopa Mitica. In rest, dupa acest moment… ce mai in­seam­na dragostea? Ra­mane sa afle fi­e­care.

Somajul, pierderea slujbei sunt o negociere importanta intre eu si so­cietate. Daca tu crezi ca a fi so­mer in­seamna sa pierzi totul, sa nu mai e­­­xisti, descoperi ca, de fapt, toa­te investitiile tale afective erau plasate la serviciu. Am ratat ceva investind to­tul in munca? Daca nu te lupti sa ra­­mai pe val, inseamna ca, incon­s­tient, crezi ca nu prea merita. Am intalnit trei persoane care au trecut prin aceste pro­be de foc. Desi puter­nice, aproape ca s-au prabusit sub lovitura primita. Au declarat ca in­crederea in ei insisi era aproape pier­duta complet. Insa, incetul cu in­cetul, s-au ridicat cu imaginea de sine mai clar conturata decat in­ai­n­te.

Somajul

„Simteam ca nu mai valorez nimic pentru nimeni“
Viorel A., 57 de ani

„Am doi copii ca­re acum sunt la casele lor. Pe cand aveam 47 de ani, am fost dat a­fara pe motiv ca intreprinderea la care lucram era in restructurari, din cauza tranzitiei si lipsei de investitii. Toata viata am lucrat acolo. Inca de la terminarea facultatii am fost inginer principal, apoi am urcat pe sca­ra ierarhica si am ajuns sa fiu unul din­tre directori.

Stiu ca toata lu­mea spune ca noi, cei care am trait cel mai mult sub comunism, ne-am o­bis­nuit cu acelasi serviciu si ca nu sun­tem capabili sa intelegem «democratia si mobilitatea profesionala». Dar nu e chiar asa. E a­de­va­rat ca, dupa o varsta, nu te mai poti a­dapta situatiilor noi. Cand mi s-a spus ca voi fi restructurat, am crezut ca nu aud bine. Eram director! Am aflat ulterior ca nici macar nu era atat de grav, pe postul meu a ve­nit cineva mai tanar cu scoli prin Vest.

M-am simtit batran si dat la o parte ca o masea stricata. Am simtit furie, neputinta, durere, lovitura in orgoliu si anularea a tot ca facusem pana atunci. Aveam obiceiul sa beau moderat, insa aceasta lovitura m-a facut sa ajung aproape un alcoolic. Copiii mei au inceput sa se instraineze de mine, sufereau de doua ori: de pe urma somajului meu si a pierderii tatalui pe care il stiau. Cand sotia m-a anuntat ca, da­ca mai beau, divorteaza, am primit o palma. Dar una sanatoasa.

M-am oprit din baut. In plus, m-am sfatuit cu ea si am adunat e­co­nomiile noastre, am mai imprumutat bani si ne-am ridicat o mica afacere. Munca pentru aceasta afacere, care are succes, mi-a redat in­cre­derea in puterea mea de a-mi sustine familia, de a munci“.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top