Cand umorul exagerat dauneaza
Sa ai simtul umorului este un incredibil atu in viata. Insa trebuie sa stii sa-l folosesti fara a face abuz. Pentru ca atunci cand razi prea mult de tot ce te inconjoara, poti sfarsi prin a-i plictisi pe ceilalti si pe tine insuti.
Umorul nu cunoaste interdictii: atunci cand ne indepartam suficient de mult de realitate, putem sa luam totul in gluma. Pentru ca umorul este un mecanism de aparare. Luarea in deradere permite dezamorsarea angoasei si evitarea sentimentelor penibile.
„Ea ofera celui care o foloseste mijlocul prin care sa nu se lase atins prea mult de incercarile de zi cu zi“, afirma psihanalistul Phillipe Grimbert. M. este unul din adeptii ei: problemele lui de sanatate, disparitia brutala a tatalui sau, divortul…
Nimic nu scapa umorului sau sarcastic. Insa lejeritatea lui este, de asemenea, o masca in spatele careia el ascunde o personalitate hipersensibila si fragila. „Umorul este politetea disperarii“, ne asigura Oscar Wilde. Pentru Freud, el era „cea mai mare realizare de aparare a omului“. El iti permite de fapt sa „gusti“ imediat din simpatia celorlalti.
O forta
Cand majoritatea oamenilor are tendinta sa dramatizeze, un pic de umor poate fi de ajuns pentru a remedia situatia. Pe cat de linistitoare, pe atat de derutante, aceste „spirite caustice“ sunt mereu apreciate. Modul lor de comunicare este, cel mai adesea, si un mijloc prin care compenseaza o stima de sine mai saraca.
„Atunci cand m-am gasit, in loc de viitoarea familie din partea sotiei, in fata uneia dintre cele mai mari si mai rafinate familii, care a dat arhitecti, medici si profesori“, povesteste F., 32 de ani. „Mi-am spus: «Vei inceta sa mai treci drept un prost numai daca o faci cu umor». Asta a mers: n-am inteles nimic din discutiile lor, insa ei mi-au adorat glumele!“
O strategie de evitare
Aceasta tendinta de a lua lucrurile in gluma poate crea probleme atunci cand toate situatiile de viata sunt tratate in acelasi registru. Este vorba in acest caz de o strategie de evitare. Ea poate proveni dintr-o teama de a trai sau poate trada o profunda indiferenta fata de ceilalti.
Ba chiar o forma de lasitate in fata responsabilitatilor. Umorul, care este un vector de comunicare, se transforma in acest caz intr-un exercitiu egoist, ce vizeaza punerea celuilalt la distanta.
„Pentru a cladi o adevarata relatie cu celalalt, avem nevoie sa impartasim aceleasi sentimente de seriozitate, de fragilitate in fata incercarilor“, explica psihanalistul francez Phillipe Grimbert.
S., fosta sotie a lui M., citat mai sus, marturiseste: „Cu ceva timp in urma, aveam probleme cu unul dintre baietii nostri. Nu numai ca sotul meu isi schimba mereu atitudinea pentru a evita discutiile pe aceasta tema, dar cand isi «juca» rolul de parinte autoritar, nu era deloc credibil in fata copiilor!“
O putere perversa
Fiind adesea o amprenta a cinismului, deraderea poate sa ne satisfaca dorinta de putere. De la copilul care vrea sa-si faca uitate prostioarele printr-un „era doar o gluma!“, la politicianul care isi presara discursul cu glume, influenta exercitata asupra celuilalt prin ras poate duce la manipulare. Intr-adevar, cum sa-i reprosezi ceva unei persoane care te face sa zambesti?
Sfaturi pentru ceilalti
Daca avem in preajma un glumet excesiv, cu siguranta putem rade cu aceia care nu iau nimic in serios. Dar alegem in acest caz sa intram in jocul lor si sa evitam realitatea. In schimb, daca ne plictisesc, putem decide sa-i evitam, insa cu riscul de a simti lipsa acestei persoane al carei umor este o calitate incontestabila a sa.
Cealalta solutie ar fi sa incercam sa observam ce ascunde in spatele comportamentului sau: „Si mai si glumesti in privinta asta… N-ar fi oare o dovada ca esti inca afectat de aceasta poveste?“. Daca se simte demascat, cinicul va accepta, poate, sa-si modifice atitudinea detasata si sa spuna ce gandeste de fapt.
De ce sa se schimbe?
Umorul este o forta: el te protejeaza de deprimare, asigurandu-ti complicitatea celuilalt. La prima vedere, nu exista deci niciun motiv pentru care sa vrei sa-l infranezi.
Numai in cazul in care consecintele sale nu aduc avantajele pe care el le ofera in general. Trebuie atunci sa-ti pui intrebari pentru a sti daca beneficiile pe care le dobandesti prin deradere sunt superioare riscurilor pe care ti le asumi.
Asculta-i pe ceilalti
Daca raspunsul este negativ, trebuie sa identifici situatiile in care aceste riscuri exista. Pierderea credibilitatii pe teren profesional? Plictiseala din partea partenerului? Absenta autoritatii in familie?
Pentru a afla aceste motive profunde, trebuie sa-ti maresti atentia ca sa identifici acele momente care-i afecteaza pe altii si te indeparteaza de ei. Un efort adesea dificil pentru cel care, prin mistoul lui sistematic, alege sa se deosebeasca de ceilalti.
Intrebari asupra motivatiilor profunde
De ce aceasta nevoie intempestiva de a lua totul in batjocura? Ce suferinta se presupune ca ascunde ea? Daca esecurile legate de aceasta atitudine zeflemitoare se cumuleaza, sa ne intrebam despre adevaratele motivatii.
O terapie va fi necesara pentru a le demasca si pentru a permite incetarea unui mod de functionare care, daca este sprijinit si apreciat, poate sa constituie o frana.
Foto: Birthday clown in full costume looking surprised
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.