Capcanele oamenilor de succes

Oamenii de succes nu sunt scutiti de depresii, probleme maritale sau in educatia copiilor, ori stres. Dar in plus fata de motivele obisnuite cu care ne confruntam toti, exista un set de probleme care apar in cazul celor cu realizari importante. Iata trei dintre ele.

 

Sindromul impostorului

Desi nu apare ca atare tratat in manualele diagnostice, acesta poate fi extrem de problematic intrucat are la baza sentimentul de a nu fi niciodata indeajuns de bun.

Subestimarea este des intalnita la persoanele care au succes in ceea ce fac, facandu-le sa se simta supraapreciati injust de cei din jur si in ciuda evidentelor, ca nu isi merita realizarile.

In loc sa isi atribuie reusitele competentelor si sa se bucure de acestea, pun totul pe seama norocului sau a unui efort temporar.

Multi ajung la terapeut cautand ajutor pentru anxietate sau depresie, sentimentul fiind corect identificat abia pe parcursul terapiei.

Astfel de persoane au nevoie sa isi contabilizeze implicarea in propriul succes pentru a se simti autentice.

 

Teama de a pierde totul

Este o frica paralizanta care are la baza gandirea conform careia cu cat ai mai mult, cu atat poti pierde mai mult.

Astfel de persoane ajung sa traiasca in stres continuu, sa devina anxioase, sa le fie teama ca o decizie gresita poate ruina tot ceea ce au construit.

Ceea ce trebuie sa faca este sa se reevalueze ca persoane si sa isi descopere valoarea personala dincolo de cea masurata in realizari. Acest lucru ii va ajuta sa se echilibreze gandind ca si daca vor esua, vor fi ok.

 

Vina de a avea succes

In primul rand, o pozitie de conducere reduce numarul prieteniilor si poate schimba raporturile in cazul in care succesul survine intr-o companie in care persoana lucreaza de mult timp.

Vechile prietenii se schimba, de multe ori socializarea cu subalternii este limitata, iar sentimentul de vina se instaleaza.

De asemenea, cand au nevoie de ajutor, multi oameni de succes tind sa spuna ca altii ar avea mai mult nevoie de el, si sa se simta vinovati ca cer.

Mai mult, pot ajunge sa aiba acest sentiment si daca vine vorba despre o masina noua sau o excursie scumpa. Paradoxal, in timp ce unii au senzatia ca li se cuvine totul, exista si aceasta categorie.

Terapia ii ajuta sa isi clarifice propriile convingeri si sa nu se mai simta nedemni de propriul succes. Uneori pot identifica roluri importante pe care le pot juca in vietile altora tocmai datorita realizarilor personale.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Capcanele oamenilor de succes
Capcanele oamenilor de succes

Oamenii de succes nu sunt scutiti de depresii, probleme maritale sau in educatia copiilor, ori stres. Dar in plus fata de motivele obisnuite cu care ne confruntam toti, exista un set de probleme care apar in cazul celor cu realizari importante. Iata trei dintre ele:

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste