Cat de utila ne este perseverenta

Deseori, dificultatile ne fac sa luam in calcul abandonarea unui obiectiv. Totusi, perseverenta ne este un aliat de incredere in majoritatea situatiilor.

 

Ce este perseverenta?

Raluca Barcan: Termenul perseverenta se defineste prin continuarea realizarii unei actiuni in pofida obstacolelor intampinate. Se refera la consecventa si la staruinta cu rabdare si convingere intr-o actiune.

Oamenii perseverenti au incredere in scopul lor, nu se grabesc ci cladesc pas cu pas, caramida cu caramida viata pe care si-o doresc.

 

Ce trasaturi denota ea?

R.B.: Perseverenta denota incredere si rabdare in primul rand. Persoanele perseverente se cunosc foarte bine, stiu care le sunt calitatile si defectele, stiu pe ce butoane' sa isi apese pentru a da randament, pentru a ramane fidele scopului propus.

Fiind constiente de punctele forte, avem incredere in noi insene si suntem rabdatoare in drumul ales.

Este totodata si un semn de optimism, nu idealism. Vazand partea plina a paharului de cele mai multe ori, ramanem motivate si perseveram.

 

Care este rolul perseverentei in viata noastra?

R.B.: Perseverenta este combustibilul care ne motiveaza sa luptam in viata cu curaj si daruire. Cu totii ne dorim multe lucruri in viata, diferenta intre cei care reusesc si cei care nu, este printre altele si perseverenta.

Cu ajutorul acesteia planificam totul in detaliu, facem inclusiv anumite lucruri dificile sau mai putin placute, dar importante pentru atingerea scopului si ne bucuram de fiecare mica victorie, stiind ca sunt cu un pas mai aproape de telul nostru.

 

Cum stim cand ar trebui sa perseveram?

R.B.: Cum spuneam mai sus, oamenii perseverenti se cunosc pe ei insasi si au incredere in abilitatile lor, astfel stiu ca trebuie sa persevereze in momentul in care telul ales si calea catre acesta coincid cu cine sunt ei, cu punctele forte, credintele si principiile lor.

Nu este usor sa fi perseverenta, uneori ai tendinta sa renunti, parand ca desi ai urcat mai multe trepte, mai multe au ramas de urcat.

Totusi, dorinta de autodepasire si obiectivismul ajuta in depasirea acestor momente. Perseverentul gandeste logic si nu se lasa demoralizat de esec, deoarece stie ca succesul e 99% transpiratie si 1% inspiratie.

 

Care este diferenta dintre perseverenta si incapatanare?

R.B.: Granita dintre perseverenta si incapatanare este extrem de mica, diferenta facand-o rigiditatea si egoismul.

In timp ce a fi perseverenta e o calitate, a fi incapatanata poate fi considerat un defect si nu o dovada de vointa.

O persoana incapatanata staruieste cu indarjire pe drumul sau, fara a realiza ca s-ar putea apropia de o fundatura.

Ea nu isi schimba parerile sau ideile nici atunci cand i se aduc argumente de solide, si nici nu este capabila sa fie realista cand e cazul. Desi o problema poate avea si alte solutii mai bune, va considera mereu ca cea gasita de ea e singura.

 

Raluca Barcan este psiholog clinician, coach in parenting

raluca.barcan@yahoo.com

Tel.: 0767.803.501

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cat de utila ne este perseverenta
Cat de utila ne este perseverenta

Deseori, dificultatile ne fac sa luam in calcul abandonarea unui obiectiv. Totusi, perseverenta ne este un aliat de incredere in majoritatea situatiilor.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste