Câteva lucruri pe care le putem învăța de la introverți

Știm deja o serie de calități ale celor introverți: sunt buni ascultători și empatici. Iată și alte lucuri utile pe care le putem învăța de la ei.

Citește și:

Introvert sau extrovert? Cine gestionează mai bine stresul?

Sfaturi pentru a asculta mai eficient

Un studiu efectuat pe două grupuri: introverți și extroverți, subliniază câteva concluzii privind eficiența acestora la muncă. Se dorea observarea utilității spațiilor deschise de birouri, a rezultatelor obținute în urma asocierii personalităților extroverte cu cele introverte și a creșterii productivității la serviciu drept consecință.

Prin urmare, s-au fomat grupuri de brainstorming pentru a identifica soluții potențiale la o problemă comună, dar și pentru a genera idei noi și originale, iar apoi, persoanele din grupele de studiu au fost invitate să lucreze independent.

Din concluzii rezultă că spațiul deschis, precum birourile moderne, generează mai mult disconfort angajaților, întrucât spațiul personal este limitat, există disconfort în a ști că ceilalți ascultă ce vorbești la telefon sau îți văd ecranul computerului, iar eficiența este scăzută.

Spațiul de acest gen este responsabil și pentru neînțelegerile dintre colegi, oboseala accentuată și, uneori, randamentul scăzut. Totodată, s-a constatat că în privința găsirii unor soluții sau idei originale, atât introverții cât și extroverții lucrează mai bine independent.

Nu a existat un scor mai mare de succes pentru cei extroverți care lucrau în grupuri.

Concluzia finală este că introverții ne pot învăța cât de util este să poți lucra independent și că acestea sunt premisele unei eficiențe mai mari: abilitatea de a te concentra mai bine fiind tu cu tine.

Colaborarea este importantă, pentru că majoritatea va considera că mai multe capete gândesc mai bine decât unul singur. Dar studiile de acest gen pun accent pe cât de importantă este individualitatea. Colaborarea apare abia ulterior, când fiecare își expune ideile pe care și le-a conturat singur, dinainte.

Tot de la introverți putem învăța cât de important este să știi să asculți și să observi înainte de a reacționa. Pentru că acesta este modul în care introverții abordează o nouă situație.

Ei sunt mult mai sensibili și alerți în situașii noi datorită temperamentului puternic reactiv. Respectiv, zona din creier responsabilă cu controlul emoțiilor este mult mai activă și ușor excitabilă decât la extroverți, astfel încât ei sunt suprastimulați de noutate.

Totodată, asta îi determină să petreacă mai mult timp cu ei înșiși, pe terenul fertil intelectual al propriilor minți.

Este o componentă des întâlnită la scriitori sau artiști. Extroverții își asumă riscuri mai repede și mai ușor, iar aici găsim aventurierii, cei pentru care adrenalina este un impuls necesar.

În avantajul introverților, studiile arată că cei care sunt crescuți într-un mediu familial echilibrat și sănătos, se maturizează având mai puține probleme emoționale și mai multe abilități sociale.

Sunt empatici și cooperanți, lucrează bine cu cei din jur, dau dovadă de bunăvoință și sunt marcați de nedreptate sau iresponsabilitate. Au succes foarte mare în ceea ce întreprind, pentru că aleg lucruri care sunt semnificative pentru ei.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
5 semne că este momentul să începi psihoterapia
5 semne că este momentul să începi psihoterapia

Știm că psihoterapia ne este utilă, dar mulți dintre noi încă speră ca problemele să treacă de la sine sau să își diminueze impactul în timp. Iată câteva semne că este momentul să mergi la un psihoterapeut.

Citeste
Stima de sine scăzută și teama de respingere
Stima de sine scăzută și teama de respingere

Stima de sine este construită în copilărie, în relația cu părinții și aparținătorii. În funcție de baza pe care o primim, la maturitate vom fi echilibrați și încrezători sau, din contră, extrem de fragili.

Citeste
10 sfaturi pentru o mai bună organizare
10 sfaturi pentru o mai bună organizare

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți fără direcție, fără putere de concentrare, cu o mulțime de treabă și fără să știi de unde să începi? Deruta și oboseala își spun cuvântul atunci când nu există organizare. Iată 10 sfaturi pentru mai multă claritate.

Citeste
Câteva lucruri pe care le putem învăța de la introverți
Câteva lucruri pe care le putem învăța de la introverți

Știm deja o serie de calități ale celor introverți: sunt buni ascultători și empatici. Iată și alte lucuri utile pe care le putem învăța de la ei.

Citeste
Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii
Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii

Toate studiile și cercetările ne îndeamnă să nu ne izolăm, să ne întreținem cercul social, să avem relații de cuplu, pentru o viață mai fericită și împlinită. Dar singurătatea poate lua diferite forme, iar singurul mod de a nu deveni un sentiment copleșitor este iubirea. De sine.

Citeste
Carierismul dăunează grav sănătății
Carierismul dăunează grav sănătății

Să ai o carieră, un statut, un venit considerabil… Sună bine, nu? Însă care sunt costurile? Mai ai timp de viață personală sau de cuplu? Carierismul ne poate afecta echilibrul și maschează răni emoționale pe care este bine să ni le vindecăm.

Citeste