Despre bani si nevoia de a cheltui in exces

Nevoia de a cheltui sume importante de bani, sau modice dar foarte des, poate masca anumite sentimente ori nevoi profunde nesatisfacute. Care sunt acestea aflam in cele ce urmeaza.

 

Cautarea vinovatilor

Traim intr-o societate bazata exclusiv pe consum. Daca oamenii nu ar cheltui bani in mod constant, intreaga economie s-ar prabusi. Peste tot unde ne uitam vedem reclame la tot felul de produse.

Parca cineva isi doreste inadins ca noi sa cheltuim sa permanenta banii pe care i-am castigat cu atat de mult efort. Suntem bombardati constant de reduceri, oferte speciale, bonus-uri, toate gandite cu scopul de a ne trezi interesul pentru cumparaturi.

Cu toate acestea, nu putem invinui doar societatea sau cultura pentru nevoia noastra de a cheltui in exces. Poate ca a venit momentul sa ne intoarcem atentia catre noi si sa descoperim motivul adevarat pentru care ne dorim atat de tare sa cumparam.     

 

Un gol emotional

Pentru unii dintre noi, shopping-ul este o modalitate prin care ne umplem acel gol emotional care ne face adesea sa ne simtim incompleti.

Poate ca am fost parasiti de o persoana la care tineam foarte mult sau poate ca un membru apropiat al familei a decedat.

Oricare ar fi cauza, golul emotional pe care il resimtim acum, ne determina sa cautam diverse modalitati pentru a inlocui pierderea suferita. Practic, incercam prin alte mijloace sa obtinem emotiile pozitive pe care le traiam in prezenta unei anumite persoane.

Din pacate, oricat de multi bani am cheltui, acel gol emotional nu poate fi umplut cu posesii materiale. Intr-o astfel de situatie dificila, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te adresezi unui specialist care te poate ajuta sa iti intelegi mai bine problema si sa gasesti solutiile adecvate.

 

O tulburare obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune ce se caracterizeaza prin aparitia unor ganduri sau imagini obsesive, urmate de compulsii ce au ca scop reducerea anxietatii.

Cand aud cuvantul obsesiv-compulsiv' majoritatea oamenilor isi imagineaza o persoana care se spala foarte des pe maini sau care este obsedata de curatenie.

In realitate, oamenii pot dezvolta obsesii fata de aproape orice lucru. Daca ai ghinionul de a fi un obsesiv-compulsiv de tipul colectionar, poti ajunge spre exemplu sa cumperi acelasi model de incaltaminte, dar de culori diferite.

Astfel, nevoia ta de a cheltui in exces este de fapt o compulsie menita sa combata gandurile obsesive de tipul Trebuie sa am toate modelele de…'.

 

Nevoia de sens si semnificatie

Ai observat vreodata cum, in ziua de salariu, tinzi sa cheltuiesti mai multi bani? Indiferent ca este vorba de cumparaturile saptamanale sau doar un mic rasfat, cu totii simtim nevoia de a ne recompensa pentru munca pe care o prestam si sarcinile pe care le ducem la bun sfarsit.

Cu toate acestea, exista persoane care simt aceasta nevoie in permanenta. In astfel de cazuri, vorbim de persoane care se confrunta cu insatisfactie la locul de munca sau diversi stresori care ii impiedica sa obtina acea satisfactie personala pe care o cautam cu totii.

Sunt persoane care probabil lucreaza mai mult fortat, decat din placere. Neavand cum sa obtina satisfactie din alte surse (job, scoala, relatii, familie) ei cauta sa se recompenseze singuri printr-o sesiune de shopping.

Actionand pe baza principiului Am muncit toata ziua, merit o recompensa!', ei ajung sa caute in permanenta recompense materiale (haine, dulciuri, gustari, bauturi, etc.) care sa le satisfaca nevoia de sens si sa le ofere satisfactia pe care nu o pot obtine din alte parti.

 

Nevoia de a-i impresiona pe altii

Desi suna putin ciudat, multi oameni aleg sa cheltuiasca bani in exces din dorinta de a atrage atentie si a-i impresiona pe altii. Nu numai prin lucrurile scumpe pe care le achizitioneaza ci si prin actul in sine de a cheltui.

Astfel, sesiunile interminabile de shopping si cumparaturile in exces devin un mod prin care ei isi afisaza statutului economic si social.

Intr-o anumita masura, putem afirma ca stima de sina scazuta este de fapt responsabila pentru modul in care acesti oameni aleg sa se puna in evidenta.

Cu alte cuvinte, faptul ca le lipsesc anumite calitati umane' (sau doar cred ca le lipsesc) ii determina sa se inconjoare cu cat mai multe posesii care sa le ascunda sentimentele de insecuritate si inadecvate pe care le resimt in mod constant.

Dupa cum probabil ti-ai dat seama, sub nevoia de a cheltui in exces se pot ascunde nenumarate cauze de natura psihologica, iar acestea pot fi usor adresate si rezolvate prin intermediul unui specialist.

 

De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut

Tel: 0784.084.141

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Despre bani si nevoia de a cheltui in exces
Despre bani si nevoia de a cheltui in exces

Nevoia de a cheltui sume importante de bani, sau modice dar foarte des, poate masca anumite sentimente ori nevoi profunde nesatisfacute. Care sunt acestea aflam in cele ce urmeaza.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste