Now Reading
Ce este dubla personalitate

Ce este dubla personalitate

Nu avem intotdeauna incredere in noi si vrem sa parem ceea ce nu suntem. Dar ce se intampla atunci cand trecem de limitele normalului si ne confruntam cu tulburari de identitate? Iata cum recunosti dubla personalitate.

 

 

De-a lungul timpului, tulburarea de identitate disociata numita dubla sau multipla personalitate a fost catalogata drept un subiect controversat si a beneficiat de nenumarate  studii de caz avide de intrebari si raspunsuri. Atunci cand suferim de personalitate multipla ne schimbam gandurile, limbajul si atitudinea in functie de situatiile cu care ne confruntam.

Aceasta depersonalizare sau lipsa clara a identitatii proprii apare pe fondul traumelor suferite anterior si al activitatilor prezente la care se raporteaza. Dubla personalitate difera de la o persoana la alta, dar este insotita de cele mai multe ori de depresie, dureri de cap, insomnii, autosabotaj, chiar si de halucinatii sau tendinte de suicid.

 

 

Risc crescut la femei

Noi, femeile, ne confruntam cu aceasta problema mult mai des decat barbatii. Datorita lipsei de incredere in sine, a autonomiei proprii, ne dedublam personalitatea in ceea ce vrem sa parem atunci cand nu acceptam realitatea. Atunci cand nu exista un istoric urmarit de un specialist, trebuie sa fim atente la persistenta si consecventa identitatilor si a comportamentului, la pierderile de memorie si la masurile de disociere. Sunt elemente importante in diagnosticarea tulburarii.

 

 

Cum recunoastem dubla personalitate

Cand nu suntem capabile sa ne amintim informatii personale si nu ne recunoastem propria identitate, dar recunoastem o identitate falsa (sentiment de sine si constiinta), putem vorbi de dubla personalitate. De asemenea, aceasta tulburare aduce cu ea un aspect nou al identitatii (dublu Eu), ceea ce inseamna ca cele doua parti ale noastre nu se recunosc din punct de vedere al gandurilor, emotiilor, cunostiintelor si amintirilor.

Daca suferim de personalitate multipla vom oscila intre doua tipuri de comportamente: pe de-o parte pasivitate, dependenta, sentimente de vinovatie, deprimare, si de cealalta parte tendinte active, agresive sau ostile. De asemenea, putem manifesta episoade ce revin din trecut, descoperite in istoricul personal, precum tulburarea de personalitate borderline sau tulburarea bipolara.

 

 

Cand si de ce apare

Daca au existat in copilarie abuzuri (fizice si sexuale) si la maturitate simtim frica si rusine in viata de zi cu zi… Tendinta sa dezvoltam o tulburare disociativa este mai mare decat la cei care au avut o copilarie fericita, lipsita de traume. Impulsivitatea si schimbarile rapide de personalitate in relatiile interpersonale sunt, de asemenea, consecinte ale intamplarilor din prima parte a vietii.

 

 

Metode de tratament

In cazul dublei personalitati este recomandata o abordare psihoterapeutica, combinata cu terapii cognitiv-comportamentale, dar si cu tehnici de hipnoza sau relaxare. Terapiile de scurta durata nu sunt recomandate, caci eficienta lor este scazuta tocmai din cauza lipsei de incredere, a rusinii si a barierelor pe care le avem fata de terapeut.

Tratamentul psihologic impune cresterea stimei de sine si urmareste reglarea emotionala, eficacitatea relatiilor interpersonale, dar si alte comportamente practice ca in final efectele legate de trauma sa fie reduse.

Eliminarea aspectelor dureroase ale vietii noastre si siguranta ca putem forma si mentine relatii sanatoase merg pe ideea structurarii unei singure personalitati in acord cu toate amintirile si experientele noastre de viata intacte.

Tratamentul terapeutic  pentru dubla personalitate dureaza atata timp cat avem nevoie de suport sa ajungem la un ritm normal si eficient al propriei vieti, o siguranta de sine si o identitate clara, cu mentinerea unei legaturi si monitorizari intre noi si terapeut, chiar si dupa intreruperea terapiei.

 

 

De Ioana Andreea Nitica, psiholog clinician, [email protected], tel. 0743.162.914

 

Citeste si:

Tehnici pentru a-ti reconstrui increderea in sine

Invata sa faci pace cu tine

 

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top