Ce ne transmit culorile

Ai in plan sa iti redecorezi casa? Nu ai hotarat culorile pentru interior? Iata cateva efecte psihologice ale culorilor, poate asa te vei decide mai usor.

 

Alb

Este simbolul puritatii, religiei si nevinovatiei. Putem folosi albul pentru a accentua curatenia si nevinovatia si pentru a indica corectitudinea.

Trebuie sa ne ferim de aceasta culoare in climatul rece, in incaperile inchise si in spatiile de la serviciu.

Efectele psihologice. Albul este folosit pentru stimularea expansivitatii, usurintei de a lua decizii, pentru accentuarea gingasiei si a puritatii.

Induce liniste, ajuta la golirea mintii, eliberarea stresului si instalarea sentimentului de pace.

 

Albastru

In general, natura nu infatiseaza albastrul decat transparent: cerul, apele marii. Un mediu albastru calmeaza, linisteste. Albastrul ne permite sa ne deschidem cu entuziasm fata de tot ceea ce este elevat si minunat in jurul nostru.

Totodata, ne ajuta sa traim in deplina armonie in anturajul nostru. In budismul tibetan, albastrul este culoarea intelepciunii, a potentialitatilor, a eliberarii de constrangeri.

Albastrul simbolizeaza dorinta de cunoastere, increderea si siguranta. In plus, reprezinta tot ceea ce este inca necunoscut si este necesar a fi descoperit.

Il putem folosi pentru a crea un ambient misterios, pentru exprimarea curiozitatii si seriozitatii si totodata ne ajuta la meditatie.

Efectele psihologice. Aceasta culoare rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara.

Este culoarea ce confera seriozitate, reverie sublima, favorizeaza amplificarea proceselor de inhibitie si incetinire a ritmului activitatii, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana.

 

Rosu

Simbolizeaza viata, sanatatea, vigoarea, curajul, razboiul, furia, dragostea, inflacararea, lupta. Cand oamenii devin furiosi, agresivi fata lor capata o nuanta rosiatica, iar cand sunt fericiti si sanatosi au obrajii rosii.

Rosul este culoarea puterii si a energiei, poate insemna pericol sau fericire, atrage atentia si da senzatia de caldura, amabilitate.

Aceasta culoare ar trebui evitata in incaperile in care locuiesc persoane bolnave si in varsta, precum si in spatiile de tranzitie (holuri, coridoare, sali de asteptare). Un fotoliu rosu intr-o sufragerie alba ofera senzatia de caldura si energie.

Efecte psihologice. Rosul este o culoare calda si un bun stimulator general: excita, irita, provoaca, incita la actiune indeosebi in plan psihomotor, este stimulent intelectual, usor nelinistitor, confera senzatia de pierdere in spatiu, aprindere, insufletire, activare, mobilizare, faciliteaza asociatiile de idei.

Este considerat a fi in general o culoare activa, dinamica si capteaza foarte usor atentia. Daca vrei sa iesi in evidenta sau chiar sa intimidezi, poarta rosu.

 

Verde

Culoarea regnului vegetal in plina reafirmare, a apelor regeneratoare, linistitor, racoritor, verdele destinde considerabil fizicul si psihicul.

Ne permite sa echilibram structura somatica cu cea psihica si face posibila o diminuare rapida a stresului, si anihilarea nelinistilor. I se spune si culoarea sanatatii.

Verdele este culoarea constientizarii, simbolizeaza vegetatia si este asociat cu viata si natura, cresterea, vitalitatea.

Se utilizeaza pentru a crea legatura cu natura, pentru a crea un spatiu calm de odihna, pentru a da atentie unui lucru nou si a crea senzatia de tinerete. Trebuie sa ne ferim de aceasta culoare in spatiile inchise.

Efectele psihologice. In medicina alternativa, verdele inseamna liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, contemplare, abundenta de asociatii mentale de idei, fantezie.

Desi este o culoare rece, este in acelasi timp o culoare placuta, odihnitoare si calma, ce creeaza impresia intensa de prospetime. Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa si da senzatia de departare in spatiu.

 

De Alina Iliescu – Fondator ARI Love si Personality Profiler
Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Ce ne transmit culorile
Ce ne transmit culorile

Ai in plan sa iti redecorezi casa? Nu ai hotarat culorile pentru interior? Iata cateva efecte psihologice ale culorilor, poate asa te vei decide mai usor.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste