Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun

Lista cadourilor este lungă și fiecare dintre noi știe ce cadou și-ar dori să găsească sub brad. Dar sărbătorile trec repede, cadourile sunt uitate, iar noi uităm că cele mai semnificative lucruri pe care le putem face pentru noi înșine nu costă bani.

Citește și:

Cum gestionăm corect emoțiile puternice

De ce iubirea de sine este esentiala

Cu certitudine nu ni se par foarte atrăgătoare articolele despre reducerea sau renunțarea totală la lista de cadouri. Doar este Crăciunul și ne place ideea de a primi, chiar și simbolic, un obiect care să ne dea de înțeles că un altul s-a gândit la noi.

Nici nu trebuie negată acestă validare (chiar și simbolică) a spațiului pe care îl ocupăm măcar în mintea celor dragi, apropiați nouă.

Pe cât este de plăcut să oferim și să primim cadouri, pe atât mai plăcut este să ne angajăm, față de noi înșine în primul rând, că ne vom oferi cadouri pe termen lung, dintre cele care nu sunt uitate și nu devin niciodată inutile.

 

Darul compasiunii

Cadourile materiale, chiar dacă nu par astfel, sunt cele mai simplu de achizioționat. Există un preț pe care îl achităm și gata, intrăm în posesia obiectului dorit. Tot un preț are și darul compasiunii. Unul pe care nu îl vei considera o cheltuială însă, ci o investiție.

Prin urmare, cum ar fi de Crăciun să uiți să compari cadourile (mai ales când tu iar vei primi șosete), pozele cu brazi care mai de care mai reușiti – în comparație cu piticul din plastic achiziționat de tine din Obor, la preț redus, imaginea cuplurilor reușite – mult mai reușite decât al tău, dacă iei în calcul că partenerul nu a reținut că puloverul trebuie să fie roșu, nu verde (o fi daltonist?), vacanțele care mai de care mai exotice în timp ce tu, te înarmezi cu răbdare pentru a-ți vizita socrii, la țară.

Nu uita că toți afișăm public partea cea mai frumoasă a vieții noastre, uneori nici măcar pentru a-i impresiona pe alții ci mai mult pentru a ne convinge pe noi înșine: Cum să nu fiu fericit, uite câte am!

Alege de acest Crăciun darul compasiunii, în primul rând față de tine însăți. Nu trebuie să ai foarte mulți bani, o relație de Hollywood, cadouri de designer și un brad ca din revista Good Homes pentru a fi o persoană valoroasă.

Fii bun cu tine înainte de a fi cu cei din jur. Acceptă-te așa cum ești, cu imperfecțiunile care te fac unic și nu mai puțin demn de iubire. Oferă-ți în minte o îmbrățișare pentru toate luptele mari sau mici pe care le-ai purtat anul acesta și pentru toate reușitele sau eșecurile tale, firești, umane, naturale.

 

Timp în dar

Cum ar fi ca de aceste sărbători să îți acorzi ție timpul pe care îl ai la dispoziție? Fie că ești în concediu sau vacanță, ori ai cele câteva zile libere asociate sărbătorilor, fă ceea ce știi că ai nevoie să faci: oferă-ți acest timp.

Nu te încărca în exces cu organizarea meselor festive pentru că, deși nu pare așa, Crăciunul nu este un concurs al cantităților de mâncare pe care le putem înghiți în termen cât mai scurt.

Nu te speti în bucătărie, nu pierde timpul în mall-uri supraaglomerate cumpărând cadouri (deseori prea scumpe) și nici nu te angaja să vizitezi chiar toate rudele. Profită de timp pentru a-ți odihni mintea și corpul.

Vii după un an de muncă, de stres, de oboseală. Iar pentru anul viitor, înainte de toate, ai nevoie de tine.

 

Un dar important: răbdarea

Se apropie noul an și odată cu el celebra și temuta listă a rezoluțiilor. Poate vrei o casă sau o slujbă mai bună, o relație de cuplu sau o dată a căsătoriei, poate vrei să mergi la sală mai des (sau să începi) ori să renunți la vicii și anumite capricii.

Pe lista rezoluțiilor pentru noul an, pe prima poziție, așează răbdarea. Nu îți mai seta termene limită, nu îți mai impune rezoluții care sună bine pe hârtie dar nu se regăsesc în mintea ori în sufletul tău, renunță la planurile care nu depind exclusiv de tine.

Propune-ți în schimb să îți acorzi răbdarea necesară pentru a face lucrurile pe care ți le dorești, în ritmul tău, în timpul tău, în pașii pe care îi poți tu susține. Iar pentru asta, nu te uita în jur la alții ci privește-te, cel mult, pe tine cel din urmă și pe tine cel de acum.

 

Foto: shutterstock.com

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ieși din starea de epuizare emoțională
Cum ieși din starea de epuizare emoțională

Epuizarea emoțională rareori o conștientizăm. Suntem mai irascibili, mai triști, nemulțumiți, incapabili să ne recâștigăm controlul asupra propriei vieți. Îngrijim pe cineva bolnav, avem o relație de cuplu nesatisfăcătoare sau de lovim de o schimbare majoră, și, pur și simplu, parcă nu mai avem resurse să investim emoțional. Ce e de făcut?

Citeste
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an

Suntem campioni în stabilirea rezoluțiilor, a scopurilor mărețe. Dar oare știm să ne propunem obiective realizabile? Suntem capabili să ne apreciem evoluția? Iată cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an și cum ne-ar ajuta practicarea recunoștinței.

Citeste
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citeste
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun

Lista cadourilor este lungă și fiecare dintre noi știe ce cadou și-ar dori să găsească sub brad. Dar sărbătorile trec repede, cadourile sunt uitate, iar noi uităm că cele mai semnificative lucruri pe care le putem face pentru noi înșine nu costă bani.

Citeste
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții

De multe ori planificăm mai mult decât „putem duce”, iar începutul de an este momentul propice pentru a ne visa mai slabi, mai plini de succes sau de bani, mai sociabili și, de ce nu, mai iubiți. Dar oare ne gândim la ce anume ne-a împiedicat să ne atingem aceste obiective în anul ce a trecut? Sau de ce anume revenim la aceleași rezoluții? Răspunsuri de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citeste
Cum ne vindecăm rănile emoționale
Cum ne vindecăm rănile emoționale

Copii fiind, dacă nu primit regulat ceea ce avem nevoie și, mai ales, la intensitatea la care noi avem nevoie, ajungem să dezvoltăm anumite răni emoționale. Iată ce avem de făcut pentru a ne vindeca rănile emoționale.

Citeste