Now Reading
Ce sa nu faci in caz de esec

Ce sa nu faci in caz de esec

Revista Psychologies

O maxima din programarea neuro-lingvistica spune ca „nu exista esec sau succes, exista doar feedback”. Cum insa un esec ne poate destabiliza, iata cateva sugestii despre ce nu ar fi bine sa faci in acest caz.

 

Nu te identifica cu propriul esec

Iti mai aduci aminte cand ai invatat sa mergi, sa scrii, sa-ti legi sireturile sau sa mergi pe bicicleta? Nu a fost deloc usor atunci, dar in ciuda faptului ca nu ai reusit de prima data, ai continuat sa incerci pana cand ti-ai atins scopul.

Atunci nu ai gandit ca acel lucru nu este pentru tine pentru ca initial ai gresit, si nici nu ai considerat ca viata ta este un sir de insuccese. Nu face acest lucru nici acum.

Cea mai potrivita abordare este sa accepti ca viata are urcusuri si coborasuri si uneori exista perioade in care nu suntem in cea mai buna forma.

Fiecare dintre noi greseste si are propriile slabiciuni, dar asta nu inseamna ca ne definim prin ele. Asadar, recunoaste-ti greselile, accepta-le si incearca sa fii mai ingaduitoare cu tine insati si sa te ierti.

 

Gandirea negativa produce rezultate negative

Faptul ca stai sa te gandesti iar si iar la ceea ce ai gresit nu face decat sa-ti amplifice sentimentele negative.

Studiile arata ca experienta unui esec este demoralizatoare si ne face sa credem lucruri ireale, daca nu invatam sa o privim dintr-o alta perspectiva, adaptativa.

Astfel, poti ajunge sa crezi ca nu esti buna de nimic, sa nu mai ai incredere in fortele proprii, in abilitatile si aptitudinile tare, sa te auto-sabotezi in mod inconstient si sa ai impresia ca scopurile tale sunt de neatins. Un alt efect este aparitia fricii de esec, care te poate bloca sa actionezi in ceea ce vrei sa faci.

Toate acestea pot fi depasite daca schimbi modul in care gandesti intr-unul pozitiv si vezi partea buna din ceea ce s-a intamplat.

Daca in afirmatiile tale regasesti cuvinte  prin care generalizezi experientele tale, de tipul „niciodata” sau „intotdeauna” (de exemplu: „intotdeauna alegerile mele au fost gresite”), intreaba-te daca sunt cu adevarat reale si daca nu exista exceptii. Cu siguranta vei gasi situatii care iti contrazic aceste credinte.

De altfel, asa cum am zis, poti vedea insuccesul tau ca pe o situatie de invatare. Felul in care te simti este de fapt subiectiv, tu esti cea care alegi cum privesti lucrurile.

Uneori, lectiile pe care le primim prin greselile noastre ne fac mai puternice si ne ajuta sa progresam. De asemenea, un eveniment pe care il consideri negativ pentru tine acum, s-ar putea sa  iti aduca o serie de oportunitati mai tarziu.

Asadar, nu dispera daca ti se inchide o usa, se va deschide o alta cu mai multe beneficii pentru tine.

 

Neacceptarea emotiilor negative si a propriei responsabilitati

Este bine sa gandesti pozitiv atunci cand te confrunti cu un esec, insa negarea emotiilor negative pe care le resimti iti poate afecta sanatatea, relatiile cu ceilalti si comportametul tau viitor.

In primul rand, accepta ceea ce s-a intamplat si acorda-ti libertatea de a simti dezamagirea, furia, tristetea sau frica sau orice emotie apare. Incearca sa le identifici si sa iti oferi timpul necesar de a le intelege si de a trece mai departe.

Tendinta pe care o avem de obicei este sa dam vina pe altcineva sau altceva, atunci cand gresim, fiindca este mai usor sa acceptam ca responsabilitatea nu este a noastra. Este adevarat ca esecul poate fi cauzat de anumiti factori externi, dar cu siguranta nu in totalitate.

De aceea, analizeaza, dar nu pentru mult timp, ceea ce s-a intamplat si accepta partea ta de responsabilitate pentru a putea depasi momentul. Pe de alta parte, este bine sa constientizezi si faptul ca exista lucruri pe care nu le poti controla sau schimba.

 

Atribuirea esecurilor

O eroare din partea ta ar fi sa nu te intrebi pentru cine este nereusita ta un esec. Este pentru tine sau pentru ceilalti? Ti-ai dorit cu adevarat acel lucru, sau ai incercat mai degraba sa faci pe plac cuiva?

Autorul cartii „Empathy”, Roman Krznaric, da ca exemplu o persoana care resimte puternic emotiile unui esec atunci cand si-a dat demisia, desi nu ii placea deloc sa fie avocat, doar pentru ca prietenii sai considerau acest lucru drept un insucces.

Prin urmare, este bine sa fii atenta la influenta celor din jur si sa iei in considerare ceea ce este mai important pentru tine.

 

Schimbare, nu renuntare

A nu incerca din nou pentru ca iti este frica sa gresesti nu este o abordare buna si cu siguranta nu te ajuta sa progresezi. Se spune ca atunci cand vrei sa obtii un alt rezultat trebuie sa schimbi ceva.

O strategie din partea ta, ar fi, deci, sa schimbi perspectiva sau ceva din ceea ce faci. Incearca sa-ti propui obiective mai usor de atins, intrucat fiecare reprezinta un pas spre scopul tau final.

Pe masura ce vei reusi sa le indeplinesti, vei avea mai mare incredere in tine. Nu uita ca inveti in timp ce inaintezi in acest proces si poti schimba oricand abordarea initiala. Poate ti-ar fi de folos si sa reflectezi la posibilele obstacole si la felul in care le-ai putea despasi.

 

Incredere si sprijin

Daca te confrunti cu un esec, nu este benefic pentru tine sa taci. Vorbeste cu cei din jurul tau despre ceea ce iti doresti.

S-ar putea sa ramai surprinsa de perspectivele diferite ale celorlalti si de solutiile lor la care, probabil, nici nu te-ai fi gandit.

Poti cere ajutorul membrilor familiei tale, prietenilor sau persoanelor mai putin sau deloc cunoscute, dar care au o legatura sau o deschidere spre ceea ce iti doresti. Ajutorul poate veni din locuri neasteptate.

Napoleon Hill isi indemna cititorii sa nu se simta descurajati daca mai gresesc uneori. Thomas Edison a reusit sa inventeze becul dupa 10.000 de greseli. Ce s-ar fi intamplat daca el s-ar fi oprit de la a mai incerca?

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top