Ce se întâmplă când rămânem prea mult timp în zona de confort

Crezi că te protejezi atunci când nu ieși din zona de confort? Te-ai obișnuit să faci lucrurile într-un anume fel? Iată pericolele unei astfel de alegeri.

Citește și:

Nu ai încă ce îți dorești? 4 etape necesare în atingerea oricărui obiectiv

Ai probleme cu memoria ? Păcălește-ți creierul cu acest exercițiu și îți aduci aminte ce ai uitat

Deseori ne folosim mintea nu pentru a descoperi lucruri ci pentru a le ascunde. Culmea, este relativ simplu să ne amorțim simțurile și să ne lăsăm atenția distrasă de la propriile noastre experiențe. Iar această atitudine se formează din tinerețe.

Pe parcurs, nu facem decât să ne asigurăm că rămâne neschimbată. La ce ne referim aici? La toate domeniile experienței personale de la senzații corporale, la percepții, proiecții și imaginație, felul în care experimentăm realitatea psihic și emoțional.

La finalul unei zile, de regulă, revenim la autenticitate și privim cu deschidere noile experiențe. Încercăm să gândim mai flexibil, să luăm în considerare și alte puncte de vedere, să rămânem ancorați în mindfulness (aici și acum). Starea mentală și emoțională pe care le trăim în relație cu realitate percepută reprezintă provocări. În consecință pot apărea conflicte interne, iar autenticitatea rămâne un miraj.

Dacă suntem în fața unor evenimente puternice din punct de vedere emoțional, care ne solicită atenția pentru a le gestiona corespunzător, ne putem trece emoțiile în plan secundar.

Le înțelegem emoțional abia mai târziu, când presiunea și stresul sunt diminuate, când ne permitem să reflectăm asupra celor întâmplate.

Știm deja că e dificil să ne gesionăm emoțiile și să rămânem raționali atunci când există conflict sau când situația este nouă și neprevăzută. În special dacă identificăm un potențial pericol în ea.

Dacă în copilărie învățăm să fim temători, ezitanți sau să ne negăm propriile emoții, ajungem să percepem oamenii ca fiind periculoși și, în consecință, să îi abordăm cu precauție.

În consecință ne este greu să identificăm care sunt persoanele în care putem avea încredere, cum să gestionăm conflictele și când să ne distanțăm pentru siguranța noastră emoțională.

Și totuși, rămânând în zona de siguranță, de confort, păzindu-ne propria vulnerabilitate, ne simțim în siguranță, dar rămânem descoperiți. Putem astfel să fim mai vulnerabili în fața manipulărilor și influențelor nepotrivite din sfera relațiilor interumane.

Dacă rămânem conectați la propria vulnerabilitate aflăm informații importante nu doar despre noi înșine, ci și despre ceilalți.

Din când în când ne bazăm pe presupuneri simple privind modul în care funcționează realitatea socială și ne bazăm planurile și deciziile pornind de aici. Iar simplificarea aceasta ne poate deruta.

Cu toții trebuie să ne protejăm pentru că suntem vulnerabili. Iar dacă ne spunem că nu suntem nu facem decât să ne imaginăm puternici și imposibil de rănit. Iar drept consecință, nu apreciem corect ceea ce ni se întâmplă…

Când încercăm să ne amorțim emoțiile, pierdem reperele. Pierdem informații relevante despre faptele în sine, amintirile devin neclare, uităm sau ne amintim greșit, iar experiențele nu ne învață nimic nou.

Dacă acceptăm aceste vulnerabilități și renunțăm la zona de confort emoțional aparentă în care am decis să trăim ne conectăm mai bine la cei din jur și la noi înșine. Dar aceste demersuri includ anumite riscuri. Riscuri pe care este necesar să ni le asumăm.

Pentru cei cu o atitudine de evitare și de negare, schimbarea comportamentelor necesită timp, răbdare și voință.

Necesită confruntări și acceptări ale realității așa cum este, întreagă, nu doar a frânturilor cărora le putem face față. Doar așa învățăm metode noi de gestionare și reușim să ne acceptăm cu totul, vulnerabilități incluse.

Foto: shutterstock.com

 

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții

Toleranța îți poate îmbunătăți calitatea vieții ea contribuind la relații mai bune cu cei din jur, dar și cu propria persoană. Atunci când suntem mai binevoitori și îngăduitori cu noi înșine, avem o mai mare disponibilitate și către cei din jur.

Citeste
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre

Nu intrăm deseori în contact cu opinii diferite, întrucât prietenii și apropiații ni-i alegem pe principiul similarităților. La muncă, sau într-un mediu în care nu alegem noi oamenii din jur, putem să ne confruntăm cu alte idei sau preferințe, cu care, deseori intrăm în conflict. De ce este important să rămânem deschiși acestora? Iată câteva sugestii.

Citeste
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate

Când vorbim despre fericire, fiecare dintre noi are anumite repere. Dar de unde vin aceste repere și cât ni se potrivesc? Ținând cont cât de diferiți suntem unii de alții, oare fericirea poate avea aceeași definiție pentru toți?

Citeste
Ce se întâmplă când rămânem prea mult timp în zona de confort
Ce se întâmplă când rămânem prea mult timp în zona de confort

Crezi că te protejezi atunci când nu ieși din zona de confort? Te-ai obișnuit să faci lucrurile într-un anume fel? Iată pericolele unei astfel de alegeri.

Citeste
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră

Mergi în vacanță la mare sau poate într-un weekend? E perfect, pentru că este momentul potrivit să faci puțină terapie în natură bucurându-te de beneficiile pe care ni le oferă culoarea albastră.

Citeste
Ce măști purtăm cel mai des
Ce măști purtăm cel mai des

Fiecare rol aduce cu sine o mască pe care o purtăm. Dacă reușim în rolul respectiv să fim cât mai autentici, atunci masca este croită pe calapodul nostru. Când aceasta acoperă lipsuri sau se naște din neîncredere ori din dorința de a fi percepuți într-un anume fel, ne este, în primul rând nouă, nocivă. Iată cele mai frecvent întâlnite astfel de măști.

Citeste