Ce spune despre tine felul în care cheltui banii
Relația haotică cu banii sau aparent foarte organizată spune multe… Nici economisirea drastică și nici micile plăceri acordate la nesfârșit nu ne dau liniște. Despre bani și ce răni emoționale avem de vindecat.
Economie drastică vs risipă
În termeni simpli, avarul este o persoană lipsită de generozitate. Interesul principal al acestuia este să strângă cât mai multe bunuri materiale, fără a avea un scop anume.
Practic, este vorba despre sentimentul de putere pe care o astfel de persoană îl resimte atunci când știe că o sumă importantă de bani se află sub controlul său.
Nevoia de a-și„îndesa ciorapul“ ajunge să îi limiteze interacțiunile sociale, să îl determine să își refuze plăceri și, în cele din urmă, să fie nefericit. Cât despre oamenii risipitori, aceștia tind să ducă hedonismul la extrem.
Citește și:
Despre bani și nevoia de a cheltui în exces
Zgârciți, cumpătați, cheltuitori – legătura dintre bani și personalitate
Cu alte cuvinte, ei se lasă ghidați strict de impulsurile de moment și astfel ajung să cheltuiască mai mult decat își permit. Vorba lui Carrie Bradshaw din Sex and the City „Îmi place să îmi țin banii la vedere: atârnând în dulap…“.
Din păcate, astfel de persoane conștientizează problema abia în momentul în care sunt îngropate în datorii și, chiar dacă reușesc cumva să se stabilizeze financiar, șansele să revină la vechile obiceiuri sunt destul de mari.
În astfel de cazuri, este necesară intervenția unui specialist pentru a descoperi cauza lipsei de control cu care se confruntă.
Soluția este aceea de a găsi un echilibru, de a ști să devii cumpătat, dar fără a trăi această hotărâre cu anxietate, ci ca pe ceva firesc. Aici pare să fie problema cea mai mare…
Economii… indiferent de venit
Orice persoană, indiferent de vârstă, statut social sau venituri, poate începe să economisească bani. Acest lucru nu este ceva ieșit din comun și nici o superputere, ci o biată deprindere, la fel ca toate celelalte.
Așa cum am învățat să mergem pe bicicletă, la fel de bine putem învăța să fim responsabili financiar. Iar pentru a reuși, avem nevoie de disciplină, perseverență și fixarea unui obiectiv clar.
Unii dintre noi au căpătat această deprindere încă din copilărie, când părinții le-au cumpărat prima pușculiță… Alții au învățat să spargă porcușorul din ceramică pentru fiecare moft.
Primul pas este fixarea unui obiectiv, întrucât, dacă nu avem nicio genă de avariție, economiile de dragul banilor nu ne sunt familiare, iar motivația… inexistentă.
Avem nevoie de un scop care să ne motiveze să transferăm, lunar, o parte din venitul nostru către contul de economii.
Aici rămâne la latitudinea fiecăruia să își fixeze un target pentru care merită să se disciplineze din punct de vedere financiar. Poate fi o vacanță exotică, o mașină nouă sau chiar un fond de urgențe, la care putem apela în situații dificile.
Și, cu siguranță, dacă îți dorești să înveți să economisești bani, ai avut cel puțin un moment de criză când un fond de rezervă te-ar fi susținut. Amintirea aceasta te poate motiva să nu se mai repete scenariul.
Mirajul creditelor bancare
În primul rând, băncile și alte instituții care oferă credite au avut grijă să ne explice în mod detaliat și repetat avantajele unui credit.
Relația bazată pe zâmbete și bucurie cu o bancă, de regulă, se evaporă în momentul primei rate scadente sau, mai rău, al depășirii ei.
Este adevărat că, în funcție de circumstanțe, un credit poate fi o alegere bună, însă în acest caz doar un expert în finanțe ar putea oferi o părere avizată. Și n-ar fi rău să apelăm la un specialist. Dar și în absența lui, este evident că un astfel de angajament pe termen lung îți poate reduce semnificativ libertatea.
Mulți oameni nu înțeleg sau nu vor să accepte faptul că, odată ce și-au asumat o astfel de responsabilitate, este necesar să renunțe la anumite plăceri și să devină mai disciplinați financiar.
În caz contrar, povara poate deveni atât de grea, încât să cauzeze diverse probleme psihologice, precum stresul sau depresia.
Iar motivele pentru care avem uneori tendința să depășim bugetul, sunt variate. În general, cheltuim în mod excesiv și ne îndatorăm peste puteri, deoarece dorim să obținem un statut privilegiat în societate.
Vorba lui Dave Ramsey: „Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oameni care nu ne plac“.
Practic, încercăm să mimăm un stil de viață pe care, în mod evident, nu îl putem întreține la nesfârșit. Și ar fi interesant să ne întrebăm, în primul rând, de ce facem acest lucru? S-ar putea ca, odată cu răspunsul, să ne vină și soluția, pentru a ne schimba comportamentele defectuoase.
Prioritizare și control asupra cheltuielilor
Din fericire, era digitală ne pune la dispoziție numeroase metode prin care ne putem gestiona în mod responsabil banii. Spre exemplu, există aplicații pe mobil cu ajutorul cărora putem monitoriza cheltuielile lunare.
Pot fi considerate alternative mai puțin amuzante, dar cu siguranță mai înțelepte decât ale vânătorii de pokemoni. Măcar, astfel, la sfârșitul lunii, știm exact pe ce ni se duc banii.
În marea lor majoritate, pe cheltuieli mărunte, care par decizii „inofensive“, atunci când suntem împinși de un impuls de moment…
Mai mult, băncile oferă acum posibilitatea de a ne programa plăți în avans. Cu alte cuvinte, banca retrage, lunar, bani din contul nostru și îi trimite către diverși furnizori de servicii (telefon, internet, utilități etc.).
Această opțiune este ideală pentru persoanele care întâmpină dificultăți în a-și controla nevoia de a cheltui bani în mod iresponsabil pe haine, ieșiri în oraș și alte mofturi, în detrimentul responsabilităților.
Totuși, în final, cel mai important aspect este cât reușim să tolerăm frustrarea ce rezultă din nesatisfacerea unui impuls mai mult sau mai puțin rațional, iar un psiholog ne poate fi de mare ajutor în astfel de situații.
Răsfățul ca o compensare
Deseori, ne spunem că „merităm un răsfăț“ și ajungem astfel la cheltuieli care ne destabilizează. Desigur, astfel de plăceri sunt necesare și chiar recomandate, dar într-o doză sănătoasă.
Altfel, ele pot ascunde nenumărate probleme de natură emoțională. Poate fi vorba despre o toleranță scăzută la frustrare, care ne împiedică să avem un control riguros asupra deciziilor noastre financiare sau poate fi o compensare pentru lipsurile pe care le simțim în alte arii ale vieții noastre.
Spre exemplu, o persoană care nu se simte pe deplin mulțumită cu cariera pe care a ales-o, va căuta să obțină satisfacție prin alte metode, cum ar fi cumpărăturile sau mâncatul în exces.
Pe lângă cauzele ce țin de sfera emoțională, un alt factor ce ne poate determina să cheltuim mai mult decât trebuie, este condiționarea la care suntem expuși prin intermediul reclamelor.
Practic, ajungem să asociem fericirea și starea de bine cu diverse obiecte materiale. Treptat, ne îndreptăm către un scenariu îngrijorător, în care fericirea personală este direct proporțională cu suma de bani pe care o cheltuim…
Greșeli financiare
Există câteva greșeli care par destul de frecvente în rândul persoanelor de toate vârstele și categoriile sociale. Prima este să nu ne monitorizăm cheltuielile, să trăim de la un salariu la altul fără să știm vreodată unde se scurg toți banii noștri.
Este adevărat că mulți români nu au salarii fabuloase, dar acest lucru nu reprezintă o scuză. Indiferent de venit, dacă nu ne gestionăm atent finanțele, putem ajunge să cheltuim iresponsabil, fără să conștientizăm vreodată acest lucru.
O altă greșeală pe care o facem destul de frecvent este să cheltuim peste măsură pentru haine, să luăm masa prea des în oraș sau cumpărând mărunțișuri, care par inofensive, dar care, adunate, dau o sumă considerabilă.
Problemele financiare pornesc dintr-un refuz de a ne gestiona singuri nevoile reale și excesele. Iar rezolvarea anumitor probleme de natură personală, profesională sau familială ne poate ajuta, indirect, să ne controlăm mai bine și finanțele.
Bani albi pentru zile negre…
Înainte de a învăța cum să ne asigurăm din punct de vedere financiar, trebuie să învățăm să trăim cu incertitudinea. Este necesar să acceptăm faptul că, oricât de mult ne-am strădui, nu putem avea control total asupra viitorului nostru.
Persoanele care se axează în mod obsesiv pe a-și asigura viitorul, ajung să ignore total prezentul. Practic, ele uită să trăiască și aici, și acum.
Spre exemplu, o investiție care nu se va deprecia niciodată, este cea în dezvoltarea noastră personală și profesională. Băncile pot intra în faliment, proprietățile se pot deteriora, însă nimeni nu ne poate lua abilitățile pe care le dobândim prin educație și dezvoltare personală.
Tot acestea sunt elementele pe care ne vom putea baza pentru a ne asigura traiul. Cât despre gândirea pe termen lung, această deprindere necesită fixarea unuia sau mai multor obiective precise.
Astfel, un obiectiv pe termen lung acționează ca o ancoră, prin intermediul căreia ne apropiem din ce în ce mai mult de viitorul pe care ni-l dorim.
Putem opta pentru o pensie privată, pentru un fond de economii, dar să nu uităm să ne bucurăm și de momentul actual. Extremele, oricare ar fi ele, nu ne sunt benefice.
De Alexandru Drăghici, psiholog clinician, psihoterapeut, 0784.084.141, www.minte-sanatoasa.ro