Ce sunt si ce impact au valorile personale

Valorile personale functioneaza precum o busola interioara. Iata cum invatam sa le descifram indicatiile, pentru a ne orienta mai usor pe drumul propriu.

 

Reperele personala

Valorile personale sunt reperele in functie de care definim cine suntem si ce ne dorim, sunt fundamentul visurilor si deciziilor noastre, al comportamentelor si alegerilor pe care le facem in fiecare zi.

Atunci cand nu cunoastem si nu respectam aceste valori, ne confruntam cu stari de confuzie, indecizie, conflict interior, senzatie de stres, oboseala, blocaj si reactii emotionale puternice si surprinzatoare.

Cu alte cuvinte, pare ca busola noastra interioara functioneaza complet haotic. Un prim pas in descoperirea propriului sistem de valori ar fi sa explorezi raspunsul la intrebarea Ce este cu adevarat important pentru mine in viata?'.

In aceasta intrebare, cuvintele cheie sunt cu adevarat important'. Deci nu te opri la primele raspunsuri, ci exploreaza in profunzime, catre ceea ce se afla dincolo de ele.

 

Exemple de valori personale

Identificarea valorilor personale se poate face individual sau in cadrul unui demers de coaching. Atunci cand iti adresezi intrebarile potrivite, ajungi in final la raspunsuri cum ar fi: onestitate, corectitudine, pace, armonie, responsabilitate, echilibru, iubire, libertate.

Simpla rostire a cuvintelor ce reprezinta valorile tale iti poate da un sentiment de verticalitate si putere interioara. Fiecare dintre acestea poate face parte din sistemul tau de valori si, desi in aparenta sunt pur conceptuale, ele reprezinta fundamentul pe care sunt construite principiile sau regulile tale de viata.

De exemplu, daca o valoare importanta pentru tine este onestitatea, cateva dintre principiile dupa care iti ghidezi comportamentul si alegerile in viata de zi cu zi ar putea fi Spun intotdeauna ceea ce cred', Nu spun niciodata altceva decat adevarul', Nu imi plac oamenii care nu sunt sinceri'.

Asa cum este usor de intuit, loialitatea fata de valorile noastre poate deveni un stimul sau o limitare, ne poate conduce catre contexte de viata mai mult sau mai putin confortabile.

Ilustrativ in acest sens ar fi sa ne imaginam cum ar fi sa spunem cu totii, in permanenta, tot ceea ce gandim. Tocmai de aceea este recomandat sa parcurgem un exercitiu de identificare a lor, pentru a deveni astfel constienti de modul in care influenteaza fiecare aspect din viata noastra si sa putem discerne cum ne raportam la ele.

 

Formarea valorilor personale

Valorile personale se formeaza si rezida la nivel subconstient. De cele mai multe ori, ele sunt preluate din mediul familial, educational, social, profesional, prin expunerea la diferite exemple, prin repetitie, prin impact emotional.

Formarea lor poate fi conform cu sau in antiteza cu factorii de influenta. De exemplu, daca ai crescut intr-o familie in care relatiile erau armonioase, poti prelua si tu armonia' ca valoare personala. In egala masura, daca ti-ai petrecut copilaria intr-un mediu conflictual, prin antiteza poti adopta ca si valoare personala armonia'.

Aspectul pozitiv al acestei valori este ca, prin comportamentele si alegerile tale, vei tinde catre armonie. Aspectul mai putin pozitiv este ca vei face tot ce poti pentru a evita conflictul.

In primul caz, pentru ca nu stii cum sa il gestionezi, iar in cel de-al doilea caz, pentru ca iti aduce prea multa suferinta. Intr-o astfel de situatie, poti apela la o alta componenta a sistemului tau de valori, care sa te sustina in a face o alegere echilibrata. Valorile personale se cristalizeaza, iar modul de exprimare a lor se dezvolta odata cu propria ta evolutie.

 

Impactul valorilor personale

Identificarea sistemului de valori personale si a modului in care acestea se exprima in viata noastra este unul dintre cele mai frumoase si mai profunde procese.

Este un demers complex de descoperire de sine, de reconectare la ceea ce este cu adevarat important pentru tine. Iti da sentimentul de putere interioara regasita, de piese de puzzle care isi gasesc in sfarsit locul, de coloana vertebrala care isi recapata verticalitatea.

Onorarea valorilor personale inseamna constientizarea si respectarea lor, integrarea lor in fiecare aspect al vietii tale. Un astfel de mod de raportare la valorile personale demonstreaza respect si valorizare de sine, conducand, implicit, la dezvoltarea stimei de sine si a sentimentului de implinire.

Descoperirea sistemului de valori personale aduce perspective noi asupra de ce'-ului din spatele comportamentelor si alegerilor tale, ofera astfel mai multa claritate si un grad crescut de libertate in luarea deciziilor si in abordarea reactiilor tale emotionale.

Valorile personale constituie, totodata, o resursa motivationala puternica. Ele dau forta si coerenta gandurilor, emotiilor si actiunilor tale din fiecare moment.

Asadar, pentru tine ce este cu adevarat important in viata?

 

De Alina Goanta, Accredited Senior Coach (IIC&M) cu formare in Solution Focused Coaching

www.coachingforchange.ro

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Ce sunt si ce impact au valorile personale
Ce sunt si ce impact au valorile personale

Valorile personale functioneaza precum o busola interioara. Iata cum invatam sa le descifram indicatiile, pentru a ne orienta mai usor pe drumul propriu.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste