Now Reading
Cinci semne ca prietenia ta este in pericol

Cinci semne ca prietenia ta este in pericol

Revista Psychologies

Relatiile noastre cu prietenii sunt printre cele mai semnificative relatii pe care le vom avea vreodata. Cercetarile arata ca prietenia contribuie la sanatatea noastra fizica si emotionala. De multe ori insa, oamenii pun presiune pe ei insisi, pentru a mentine prietenii mediocre, dintr-un sentiment de loialitate, teama sau vinovatie, care acumuleaza mai mult stres pe termen lung.

De fapt, orice prietenie , in esenta sa, este o conexiune intre doi oameni la un moment dat si acumularea unui sir de evenimente in timp.

Deci, este nerealist sa ne asteptam ca o persoana care ne-a fost aproape la un moment dat in viata noastra, sa fie persoana pe care o vrem de partea noastra, in fiecare etapa ulterioara a vietii.

Este de asemenea important sa ne amintim, ca daca avem o relatie minunata, care in cele din urma devine mai putin minunata, nu trebuie sa negam momentele pozitive care au avut loc inainte de aceasta. Uneori unele prietenii se termina, fara a fi din vina cuiva.
Exista cateva semne clare ca o prietenie ar putea fi in pericol.

1. Nu-ti place cum te simti cand esti in preajma lui sau a ei. De fiecare data cand esti in preajma lui/ei  te simti rautacios, pasiv-agresiv sau doar agresiv.

Sau te simti complexat, resemnat ori prea invidios si nu ai aceasta tendinta in jurul altor persoane. Poate recunosti ca nu vrei ce-i mai bun pentru prietenul tau.

 

2. Prietenul/ prietena ta starneste  un comportament rau in tine. Exista mai multe moduri in care un prieten poate fi o influenta negativa.

Daca continui sa fii cu aceasta persoana fumezi mai mult, bei mai mult, minti mai mult, esti mai putin atent cu proprii copii, creativitatea este redusa sau integritatea pusa la incercare.

Daca este asa, este timpul sa regandesti relatia.

 

3. Prietenia este semnifcativ dezechilibrata. Reciprocitatea? Unde este reciprocitatea? Poate ca ea sau el imprumuta constant lucrurile tale si nu le returneaza sau l-ai invitat de atat de multe ori la cina, ca ai inceput sa te simti bucatar.

Poate ca balanta inclina in directie opusa: ea sau el incearca in mod constant sa faca atat de multe pentru tine, dar esti doar o persoana interesata de favorurile sale. Oricum ar fi, echilibrul necesar centrat pe o prietenie echilibrata a fost compromis.

 

4. Cuvintele pe care le-ai folosi pentru a descrie prietenia ta nu sunt magulitoare. Poate te joci in mod constant cu acest prieten si nu esti sincer.

Sau te simti suficient de superior, ca te deranjeaza orice atitudine a sa. Nu razi cu el/ea razi de el/ea si trebuie sa recunosti ca nu prea-ti mai place.

 

5. Prietenul tau nu prea-si mai da seama cine esti. Poate in mod constant va intelegeti gresit sau te face sa te simti jenat de felul cum te imbraci, cum gatesti, cum te porti.

Ai inceput sa te simti atat de subapreciat, incat intr-un acces de suparare nu te mai cenzurezi si incepi sa-ti etalezi presupusele „defecte” doar pentru a-l enerva. Oricum, acesta este opusul iubirii neconditionate.
Poate o prietenie, care a ajuns la oricare din aceste puncte, sa fie salvata? Posibil, daca se percepe doar ca o etapa si nu ca un model de lunga durata.

Gandeste-te bine daca exista un fundament adevarat pentru o relatie sanatoasa, pentru a te reintoarce. Intreaba-te de asemenea daca ai simtit la fel cu mai multi prieteni sau doar cu unul singur.

Daca raspunsurile nu sunt incurajatoare ia-ti inima in dinti. Nu toate prieteniile dureaza toata viata. Tot ceea ce datorezi unui prieten este bunatate si respect, nu juraminte…

De: psihoterapeut Marcelica Chiriac, sursa  Ph.D.  Andrea Bonior.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top