De ce iubim banii
Banii sunt mai importanti decat credem, ne ofera un trai comod, dar, mai ales, ne modeleaza psihicul. In ce mod fac asta? Iata o confesiune care te pune pe ganduri…
Monica E., 30 de ani – „Am crescut in lipsuri, iar asta mi-a marcat viata si valorile”
„Sunt un om care cauta banii cu orice pret si nu ma sfiesc sa o spun. Cred ca cei care zic ca banii nu sunt importanti, ori sunt inconstienti, ori imaturi, ori ambele.
Banii conteaza! Si inca cum… Acum zece ani, bunica mea s-a imbolnavit de Alzheimer. Mama ma avea pe mine si pe sora mea, divortase de tata (care si azi bea mult) si a incercat sa faca tot ce putea pentru ca bunica sa aiba parte de tratament.
Dar stiti si voi cum e cu sistemul medical de stat. Nu comentez. Bunica ar fi avut parte de mai multa atentie la un camin-spital de langa oraselul nostru, dar nu ne permiteam.
Bunica mea iubita s-a stins singura, dupa ce a disparut de acasa trei zile. Banii conteaza, deci, cand vrei asistenta medicala pentru cei dragi.
Am crescut cu senzatia ca trebuie sa-mi limitez dorintele la minimum. Colegele mele aveau cate o haina noua, ceva sic, eu purtam hainele surorii mele. Si azi am alergie la ideea de a purta o camasa second hand sau orice second hand.
Nu am ceva cu ideea reciclarii, ba chiar sunt econoama si reciclez ce pot, am lampi facute din cutii si masa facuta dintr-un vechi carucior , dar ideea de a purta ceva care a fost purtat, ma deprima. Vreau sa simt pe mine lucruri noi si bune.
Mama ne-a crescut cum a putut. Adica cu bunavointa, dar cu privatiuni. O iubesc si o respect nespus, dar nu ii voi da niciodata dreptate cand mai spune „vreau sa am numai cat am nevoie“.
Draga mama, sa ai doar cat ai nevoie, nu ajunge! Trebuie sa ai mereu mai mult, o rezerva pentru ceva sau, de ce nu, o rezerva mai mare pentru o calatorie in jurul lumii.
Banii sunt importanti cand vine vorba de educatie, de evolutie personala, mama mea iubita! Daca voi avea copii, ma voi ingriji, in primul rand, de viitorul lor financiar.
Le voi spune ca lucrurile cele bune ale vietii sunt gratuite, dar ca sunt unele care costa mult: o casa, studiile, o opera de arta. Si ca au nevoie de cele care costa, precum si de cele care nu costa.
Daca vor vrea sa studieze in America, eu cum sa le spun ca nu ii pot ajuta cu bani?! Cred ca parintii mei au fost prea mult timp captivi in mentalitatea tipic comunista ca nu trebuie sa faci nimic in plus fata de mersul la serviciu zilnic, ca de acolo vine salariul si din salariu iti cresti copiii si atat.
Putin capitalism nu le strica, niste lectii de inceput. Despre antreprenoriat, despre banci etc. Mama a facut un credit nesabuit, pe care si azi il plateste din pensie… Ce sa zic? Mama mea iubita, capitalismul necesita nitica educatie!
Am terminat o relatie foarte satisfacatoare la prima vedere. Motivul? Prietenul meu nu punea deloc accent pe partea financiara a vietii. Prefera sa viseze cu ochii deschisi si sa spuna ca banii nu conteaza. Imi venea sa-l bat pentru asta.
Eu, care am cunoscut foamea ca studenta, stiu bine cat conteaza banii. Si ce greu se castiga si cat sunt de necesari pentru un trai demn si nimic mai mult.
Demnitate, asta iti dau banii, dem-ni-ta-te! Cine zice ca banii nu conteaza, sa se uite in ochii cuiva care nu are acces la un tratament medical mai scump.
Chiar daca acel cineva e o simpla pisica. Banii conteaza, dragii mei! Tratamentul pisicii mele diabetice m-a uscat financiar, dar m-am bucurat ca mi l-am permis.
O ultima idee: respectati banii! Nu le mai spuneti copiilor ca banii nu conteaza si ca e mai bine sa se concentreze pe altceva. Sa faca ce le place in viata… Da, sa faca ce le place, dar atentie la partea financiara!
Pentru ca, daca nu sunt atenti, voi, parintii, ii veti sprijini pana la 30 de ani si dupa. Spuneti-le ca exista meserii mai banoase decat altele, ca pot fi actori in timpul liber, nu ca meserie de baza.
Atunci cand nu ai bani de intretinere, pasiunea pentru ceea ce faci e pusa in pericol. Am prietene care se declara artiste, modeleaza oale de lut, dar nu au ce pune pe masa copiilor. Ceva, ceva e gresit aici.
Nu li s-a zis niciodata ca banii conteaza. Nu vreau sa spun ca trebuie sa alergam numai dupa ocupatii pragmatice si care aduc bani, ca nu e nevoie de atatia ingineri, programatori sau medici pe lume.
Dar e nevoie sa ne educam copiii sa ia in calcul si acest aspect. Banii iti dau demnitate, respecta-i! Acesta e mesajul pe care eu il voi repeta copiilor mei. Si ii voi lasa apoi sa aleaga in viata ce vor.“
Foto: shutterstock.com