Now Reading
Controleaza-ti sentimentele de vina si rusine

Controleaza-ti sentimentele de vina si rusine

Revista Psychologies

Sentimentele de vina si rusine se intrepatrund, ajungand de multe ori sa se confunde. Vinovatia este deseori comparata cu ”gardianul” nostru intern care ne face sa ascultam de principiile morale si de normele culturale. Rusinea insa, va fi simtita doar de o persoana care interpreteaza si simte aceste emotii mai mult fata de sine.

 

Intre normal si nociv

Psihologii considera ca sentimentul de vina apare la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, in timp ce rusinea apare mult mai devreme.

Spre deosebire de vinovatie, rusinea este un sentiment care tine doar de persoana si de caracteristicile sale individuale.

Sentimentul de vinovatie este firesc, natural si normal. Aceasta emotie ne permite sa traim in cadrul societatii, sa muncim corect si sa avem grija de cei dragi, facandu-ne utili.

Sentimentul de vinovatie normal poate fi vazut si ca o manifestare a constiintei. Numai ca, aceasta ”constiinta” nu este intotdeauna un bun arbitru intre ”bine” si rau”.

Ea indica doar faptul ca persoana a facut ceva bun sau rau conform normelor sociale, culturale si morale de care apartine. Vina naturala apare ori de cate ori facem ceva considerat imoral.

Vina anormala sau nevrotica este un sentiment neplacut ce apare ca raspuns la orice actiune considerata necorespunzatoare.

Aceasta apare mai ales in copilarie, atunci cand sentimentele contradictorii fata de parinti, ca si incapacitatea copilului de a face fata emotiilor, da nastere la conflicte interne.

Mai tarziu, daca copilul nu este ajutat sa faca fata la ceea ce se intampla, va forma acest tip nevrotic de vinovatie. Astfel, va deveni incapabil sa vada schimbarile din jurul sau si va invata sa-si ignore manifestarea emotiilor.

Cand o persoana stabileste cerinte foarte ridicate pentru sine poate aparea acest tip de vinovatie. O astfel de persoana se simte necorespunzatoare pentru ca nu poate sa respecte niste standarde foarte inalte.

Vina nevrotica este strans legata de stima de sine si determina o persoana sa se priveasca distorsionat. Perceptia asupra realitatii poate fi atat de eronata, incat aceasta se va considera vesnic vinovata si responsabila de aproape orice, indiferent de ce se intampla.

Lumea va fi privita gresit, cu pareri de rau, iar asteptarile nerealiste nu vor putea fi niciodata in concordanta cu realitatea.

 

Ecouri nefavorabile

Rusinea se manifesta prin confuzie, disconfort, regret si remuscari in special intr-un mediu in care simtim ca nu corespundem cerintelor sau cand atitudinea celorlalti este dispretuitoare.

Rusinea reprezinta si una dintre formele cele mai distructive de auto-condamnare deoarece determina o persoana sa se perceapa pe sine ca fiind inadecvata. Desi stie ca oamenii nu au numai calitati ci si defecte, se va simti ca o fiinta nevrednica.

In timp ce stima de sine scade, persoana va continua sa se devalorizeze si, treptat, in perceptia sa, va deveni mai rea decat este in realitate. Astfel de sentimente vor duce ulterior la singuratate si izolare din neacceptare de sine.

 

Revenirea la echilibru

Este bine sa fim atenti la discursul nostru interior si sa invatam sa nu mai punem etichete. Etichetandu-ne cu nume negative ne scadem si mai mult stima de sine, iar asta nu va duce decat la mentinerea ciclului vinovatiei.

Diferenta dintre sentimentul de vina si cel de rusine o putem face analizand modul in care gandim. Sa analizam ce credem despre comportamentul sau fapta noastra dar si ce gandim despre noi insene. Imaginati-va cum ar fi daca noi insene ne-am privi cu mai multa toleranta.

Avem nevoie sa invatam sa ne acceptam asa cum suntem, deosebite de celelalte persoane, sa ne acceptam pentru lucrurile bune care ne fac unice si speciale.

E bine ca intotdeauna sa criticam comportamentul, dar in nici un caz persoana. Nu punem etichete si nu acceptam ca o eticheta ne poate reprezenta.

Sentimentul de rusine poate fi depasit prin asigurarea unei perspective sanatoase si obiective a situatiei.

Indiferent daca rusinea este rezultatul actiunilor altcuiva sau este auto-indusa, fiind coplesitoare poate afecta fiecare domeniu al vietii unei persoane.

Terapeutii ne pot ajuta sa invatam sa ne asumam responsabilitatea pentru actiunile noastre si ne pot arata perspectiva corecta din care sa privim sentimentele de rusine sau de vinovatie.

Constientizarea diferentei dintre vina si rusine poate ajuta si incuraja persoanele sa ajunga la punctul in care se pot elibera de orice sentiment de rusine negativ, vindecand si anxietatea sau depresia care pot rezulta din acesta.

Viata unei persoane ce traieste aceste sentimente negative poate fi dureroasa si dificila, deoarece o poate impiedica de la satisfacerea nevoilor de baza, cum ar fi mentinerea stimei de sine, speranta pentru viitor, prietenia, intimitatea, productivitatea si dragostea.

De Angelica Agachi, psihoterapeut

[email protected]

Tel: 0746.014.567

Foto: 123rf.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top