Corporațiuni. Sensul muncii tale este ceva construit de tine

Ne petrecem 8-9 ore pe zi la locul de muncă. Așadar, e bine ca aici să găsim un sens. Ceva de care să fim mândri, să simțim că facem o diferență și că cineva vede asta. Dar cum?

 

Psiholoaga Amy Wrzesniewski de la Universitatea Yale cercetează felul cum oamenii sunt influențați de felul cum își percep ei locul de muncă.

Concepțiile pe care le avem despre munca pe care o desfășurăm ne influențează în moduri neașteptate. Ceea ce gândim despre locul de muncă și activitatea pe care o facem ne poate schimba viața în bine sau rău.

Putem să ne privim jobul ca pe un simplu… job, o carieră sau o chemare și o vocație. Un medic de Urgențe nu-și va privi niciodată munca doar ca pe un job. Pentru că ceea ce face el acolo poate face diferența dintre viață și moarte…

 

Un simplu job, o carieră sau o vocație?

Oamenii care văd în munca lor doar un job se duc la final de lună la bancomat, își iau salariul și gata. Pentru ei, munca e locul unde vor să stea cât mai puțin și să își petreacă timpul altundeva.

Oamenii care văd în activitatea lor o carieră sunt cei care investesc mai multă energie și interes. Ei vor să progreseze pe scara ierarhică și să li se recunoască succesul și meritele. Se implică în munca lor și vor să o facă bine.

Oamenii care văd în munca lor o chemare o percep ca pe ceva dincolo de ei înșiși. Nu o fac pentru recompense, ci pentru că munca lor contribuie la binele mai mare al societății.

Sunt cei care muncesc în ONG-uri sau care fac politică din convingerea că pot schimba ceva. Subliniem: din convingerea că pot schimba ceva, nu din interese imediate, de tip financiar…

Ei sunt mai dispuși să facă sacrificii și să muncească mult. De aceea ei progresează ierarhic însă nu doar asta îi motivează.

Există și meserii aparent lipsite de glorie pe care cei care le practică le văd ca pe o vocație. Amy Wrzesniewski citează cazul unei femei de seriviciu care nu doar că nu considera ocupația ei ceva umil, dar spunea că ceea ce face ea contribuie la igienă, la sănătate, la binele oamenilor.

 

Sensul muncii proprii ține de atitudine

Felul cum percepem ceea ce facem ține de atitudine. Și atitudinea influențează starea de bine.

Dacă munca ta mai mult sau mai puțin măruntă ți-o vezi ca pe o vocație, atunci e mai probabil să te implici 100% și să fii satisfăcut profesional.

Dacă dimpotrivă, ai un job cu mare responsabilitate și statut social (să zicem manager de companie) dar îl percepi pe acesta drept stresant și lipsit de importanță în ordinea mai mare a lucrurilor, atunci nu vei fi prea mulțumit/ă din punct de vedere profesional.

Sensul muncii este ceva ce se naște în mintea celui care face respectiva muncă.

 

Cum să crești nivelul de sens al muncii tale

Să presupunem că faci ceva fără mare vizibilitate socială, fără prestigiu sau recompensă financiară majoră. Nu vrem să dăm exemple aici, pentru că fiecare muncă este importantă în felul ei.

Dar să spunem, de dragul argumentației, că faci parte din echipa celor care țin contabilitatea unei firme. Această muncă este cel mai adesea văzută ca fiind de rutină, fără mari salturi sau provocări.

Dar dacă o vezi ca pe o piesă cheie în economia firmei, ceva fără de care tot eșafodajul să surpă, atunci îți vei schimba perspectiva asupra a ceea ce faci și vei fi și mai motivat să mergi cu drag zilnic la serviciu unde te așteaptă aceleași… programe de Excel.

Psihologul Tal Ben-Shahar, faimos pentru dezvoltarea direcției psihologiei pozitive, spune că e de ajutor să faci un „job description“ propriu, să îți imaginezi că alții aplică pentru jobul tău.

Cum ai descrie mai tentant acea poziție profesională? Cu cei i-ai tenta să se angajeze în locul tău? Chiar și cele mai mici lucruri și detalii pot contribui la construcția personală a imaginii unui job de vis.

Și dacă reușești să aliniezi munca ta la valorile tale (de pildă independența în muncă, dorința de a fi responsabil de ceea ce faci, de a aduce alinare cuiva, fie și indirect, etc) atunci ești pe calea cea bună în construcția unui sens personal al jobului tău.

 

Fă o listă (scrisă) de lucruri pozitive ale muncii tale

Ia o foaie de hârtie, pe care scrie, pe 2 coloane, următoarele: la stânga lucrurile pe care le faci din obligație și care simți că nu au sens.

Apoi întreabă-te: care e scopul acestei sarcini? Ce îmi aduce? Intr-o coloană alăturată scrie răspunsul.

Dacă nu te mulțumește, adaugă rezultatul, ceea ce rezultă din sarcina ta (aparent) fără sens. În felul acesta se creează o imagine mai complexă și mai amplă a ceea ce faci.

Dacă ești medic, vrei să consulți pacienții dar te îngropi în birocrație, scrie rezultatul muncii tale brocratice. Ordinea informației poate fi utilă pacientului, îl ajută pe mai departe în tratament, etc. Tu știi cel mai bine.

Un director de hotel spunea că, pentru a-și motiva angajații să vadă mai mult sens în ceea ce fac, le spune să uite de ceea ce fac în prezent și să se gândească ce gândesc despre ei clienții hotelului în termeni de impact pe care munca lor o are asupra lor.

În acest fel, orice menajeră se simte cea care asigură igiena pentru copiii clienților care vor reveni iar și iar, nu doar o menajeră.

 

Foto: 123rf.com

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum să remediezi la timp sindromul burnout
Cum să remediezi la timp sindromul burnout

Una dintre cele mai distrugătoare probleme de ordin emoțional, care afectează persoanele active, este sindromul burnout. Pornit din pasiunea și dedicarea pentru o meserie, sindromul se instalează pe fondul stresului, al oboseli, al neputinței de a gestiona timpul.

Citeste
5 semne că este momentul să începi psihoterapia
5 semne că este momentul să începi psihoterapia

Știm că psihoterapia ne este utilă, dar mulți dintre noi încă speră ca problemele să treacă de la sine sau să își diminueze impactul în timp. Iată câteva semne că este momentul să mergi la un psihoterapeut.

Citeste
Stima de sine scăzută și teama de respingere
Stima de sine scăzută și teama de respingere

Stima de sine este construită în copilărie, în relația cu părinții și aparținătorii. În funcție de baza pe care o primim, la maturitate vom fi echilibrați și încrezători sau, din contră, extrem de fragili.

Citeste
Corporațiuni. Sensul muncii tale este ceva construit de tine
Corporațiuni. Sensul muncii tale este ceva construit de tine

Ne petrecem 8-9 ore pe zi la locul de muncă. Așadar, e bine ca aici să găsim un sens. Ceva de care să fim mândri, să simțim că facem o diferență și că cineva vede asta. Dar cum?

Citeste
Depresia din perspectivă psihanalitică
Depresia din perspectivă psihanalitică

Depresia nu trebuie ascunsă, nu este o rușine, nu este o vină a noastră. Nu este un semn al lipsei de valori ci al unei lupte pe care am dus-o singuri prea mult timp. Avem nevoie de ajutor și dreptul de a-l cere.

Citeste
Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii
Singurătatea nu înseamnă lipsa iubirii

Toate studiile și cercetările ne îndeamnă să nu ne izolăm, să ne întreținem cercul social, să avem relații de cuplu, pentru o viață mai fericită și împlinită. Dar singurătatea poate lua diferite forme, iar singurul mod de a nu deveni un sentiment copleșitor este iubirea. De sine.

Citeste