Cu relaxare, despre teama de imbatranire
Ce efecte are teama de imbatranire? Cum si cand se manifesta criza varstei mijlocii la femei si care sunt acele praguri de varsta care ne marcheaza viata si feminitatea? Raspunsuri de la Mona Georgescu, psiholog clinician.
Nevoia de frumusete
Frumusetea este asociata cu puterea, cu vitalitatea, cu faptul ca oamenii frumosi se descurca mai bine in viata, au oportunitati mai bune pentru relatii sau locuri de munca.
O buna parte dintre femei traieste avand o constiinta a corpului si cauta in exterior o frumusete care, de cele mai multe ori, pare de neatins, fiind intr-o goana dupa frumusetea artificiala a vremurilor de acum.
Nevoia de frumusete a femeii actuale este influentata, in mod excesiv, de mecanisme de comparare sociala, de imitatie si contagiune sociala, toate acestea pe fondul lipsei de incredere in sine, in propria valoare si – de ce nu – pe fondul cautarii si al crizei inconstiente de identitate.
Fiecare dintre noi poate da o definitie personala pentru frumusete, pentru fiecare exista mai multe tipuri de frumusete. Stim, aparentele sunt inselatoare si totusi se pare ca infatisarea are un rol semnificativ in declansarea preferintelor interpersonale.
Ideea de frumusete a suferit modificari in functie de epoca, de curente artistice, de viziuni foarte personale, fiind supraevaluata in zilele noastre, cu standarde care se indeparteaza tot mai mult de ideea de frumusete naturala.
Toti avem un set de nevoi psihologice pe care, daca nu reusim sa ni le satisfacem in mod corect, incercam sa ni le satisfacem apeland la trucuri care tin de imbunatatirea aspectului exterior.
Alte frici
Pentru cei mai multi oameni care se confrunta cu frica de imbatranire, inaintarea in varsta pare a avea legatura cu respingerea, insingurarea, izolarea, cu frica de boala sau frica de saracie, cu teama ca in urma lor nu ramane nimic – si aici ma refer la acei oameni care nu au copii.
Fricile acestea secundare duc, de multe ori, la luarea unor decizii proaste, cu impact negativ in prezent.
Rezulta de aici alegerea unor parteneri de viata nepotriviti, ramanerea in relatii toxice, consumul de alcool, de droguri, tulburari alimentare, operatii estetice, tulburari obsesiv-compulsive, obsesii fata de anumiti barbati, depresie, anxietate etc.
Capcanele fricii de imbatranire
Astazi, primeaza ideea ca imbatranirea este o boala care trebuie vindecata, iar pentru majoritatea oamenilor batranetea vine cu regrete.
In plus, modificarile hormonale si corporale presupuse de inaintarea in varsta nu sunt intotdeauna usor de acceptat, dand la o parte frumusetea si energia tineretii.
Din punct de vedere al frumusetii, la extrema de nedorit a nesigurantei personale, a faptului ca nu avem incredere in noi insine, ca ne-am ratacit scala valorilor printre atatea „valori“ carora le suntem expusi, unul dintre pericolele majore care poate aparea este o tulburare patologica numita „dismorfofobie“.
Aceasta este caracterizata prin preocuparea extrema pentru un anumit defect fizic imaginar sau un defect fizic minor, preocupare care perturba semnificativ calitatea vietii.
Persoana respectiva ajunge sa isi respinga corpul, despre care crede ca este urat, deformat, nepotrivit; este convinsa ca cei din jurul sau vad doar acea parte a corpului, care nu-i place, si ca este singurul subiect de discutie pe care il au, iar efectele in plan personal, social si profesional sunt severe.
De obicei, se crede ca rezolvarea „defectelor“ fizice vine de la cabinetul de chirurgie estetica, dar tratamentul unei astfel de tulburari nu este, in niciun caz, unul chirurgical, ci tine de interior, deci necesita psihoterapie.
Criza varstei mijlocii
Aici parerile sunt impartite. Sa vad si variatii atat in ceea ce priveste instalarea acestei crize, cat si durata sa.
Daca, pana nu demult, etapa cuprinsa intre 40-50 de ani era considerata reperul crizei de varsta, realitatea arata ca ea poate surveni la varste foarte tinere.
In general, criza respectiva are legatura cu o cautare a identitatii, intoarcere spre interior, cautarea sensului vietii, si nu de putine ori este de natura spirituala: „Cine sunt eu?“, „Ce sens are viata mea?“, „Care este menirea mea?“.
O astfel de criza la 20-25 de ani este, in opinia mea, un semn favorabil, caci presupune o viata emotionala sanatoasa (cu vindecarea, din timp, a ranilor emotionale provocate in copilarie si in adolescenta) si prevenirea tulburarilor emotionale de mai tarziu.
Din experienta mea de cabinet, tot mai multe femei tinere isi doresc sa isi cunoasca valorile interioare si sa traiasca in acord cu acestea, nu mai accepta compromisuri in relatii sau la locul de munca, vor sa traiasca autentic.
Aceleasi dorinte le observ si la multe femei care se apropie de varsta de 40 de ani, dar nu pot pune in mod special astfel de nevoi firesti doar pe seama crizei varstei mijlocii.
Sigur ca, apropiindu-ne de jumatatea vietii, ne confruntam cu aspecte care tin de decesul parintilor, divort, infidelitate, pierderea locului de munca, iar toate acestea ne pot duce spre impas emotional, ne pot afecta viata personala, profesionala sau sociala.
Dar, in egala masura, daca invatam sa gestionam din timp diversele situatii de criza, le putem transforma in momente de succes personal.
Trecerea timpului
Timpul care trece nu este gol, contine intamplari si toate emotiile, gandurile, convingerile si comportamentele noastre.
Sigur ca, pentru a privi cu seninatate si cu bucurie trecerea timpului, tot ce avem de facut este sa ne schimbam paradigma de viata si sa invatam sa traim in acord cu noi, sa alegem sa traim congruent, constient si asumat.
Transformari de gandire
Exista situatii, evenimente care aduc revelatii, iar cel mai important lucru este sa nu pierzi lectia.
Schimbarile de optica se intampla, de obicei, in urma unor asa-zise cumpene: un accident in urma caruia ai fi putut sa iti pierzi viata, decesul cuiva foarte apropiat, un diagnostic dificil. Aceste momente sunt un fel de semnal de alarma, pentru trezire.
Pragurile psihologice
Femeie nu te nasti, ci devii, si parcurgem un intreg sir de evenimente care ne transforma din bebelus in fetite, adolescente, tinere si apoi femei mature.
De la modul in care am aparut pe lume, la felul in care au relationat cu noi primele persoane semnificative din viata noastra si ce mesaje ne-au transmis despre feminitate, pana la modul in care ne-am ales partenerii, locurile de munca sau profesiile, totul conteaza si are un impact masiv asupra noastra.
Pragurile psihologice incep de la varste foarte mici, pentru ca, pe linia timpului, de cand ne nastem, fiecare dintre noi se misca, simbolic, de la un minus catre un plus.
Trecerea de la stadiul de bebelus neajutorat la stadiul de copil, cu micile, dar importantele sale etape, implica intarcarea, ridicarea in doua picioruse, primele curiozitati despre propriul corp, primele constientizari despre sine, imaginea de sine si a celorlalti etc.
Trecerea de la copilarie la adolescent este marcata de curiozitate si dorinta de cunoastere a propriului corp, prima menstruatie, prima experienta sexuala, prima dragoste, prima despartire, ce a adus cu sine prima suferinta din dragoste etc.
Trecerea de la adolescenta la etapa de femeie tanara, inca nedesprinsa de casa parinteasca, care nu mai este nici copil, dar nici adult, care isi doreste independenta si autonomie financiara, isi doreste sa detina controlul asupra propriei vieti, insa inca nu are capacitatea necesara.
De multe ori, aceasta etapa este conflictuala in raport cu parintii si se prelungeste pe fondul situatiei economice – multe tinere sunt nevoite sa locuiasca in continuare impreuna cu parintii sau, daca urmeaza studii superioare in alte orase, incep sa invete sa se descurce singure, locuind la camin sau cu chirie.
Prima relatie
Desigur, urmeaza si alte etape: plecarea din casa parinteasca, singura sau impreuna cu un partener stabil sau ocazional, prima relatie stabila si de durata mai mare si prima despartire dupa o relatie stabila.
Apar apoi si primul loc de munca, alegerea mai mult sau mai putin constienta a unui drum profesional, casatoria – de multe ori urmata de conflicte pe care cuplul nu stie sa le gestioneze si care duc la separare sau divort.
Evident sunt marcante: aparitia si cresterea copiilor, conflicte cu tatal lor legate de cresterea micutilor, plecarea de acasa a copiilor, schimbari ale locurilor de munca sau legate de preocupari, pasiuni si, eventual, activitatea profesionala independenta.
Se nasc astfel intrebari legate de menirea noastra in viata, la care mai putem adauga intrarea la menopauza si schimbarile generate de aceasta, schimbari care se pot reflecta in comportament.
Mona Georgescu este psiholog clinician de orientare psihanalitica, consilier NLP Integrativ pentru femei, trainer dezvoltare personala
www.minunemica.eu
Tel. 0722.501.050
A consemnat Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com