Cum depistam un introvert narcisist

Narcisismul este relativ usor de identificat atunci cand are manifestari exterioare precum nevoia exagerata de atentie, lipsa integritatii, manipularea sau superficialitatea. Exista, insa, si cateva tipuri mai ascunse. Iata cum arata un introvert narcisist.

 

Atitudinea ingamfata

Datorita nevoii de atentie manifeste precum si a manierelor grandomane, narcisistii extroverti sunt… la vedere. Introvertii sunt mai greu de identificat intr-o prima etapa.

Acestia vor avea tentinta sa observe si sa ii judece pe cei din jur in loc sa se manifeste si vor asculta fara prea mult interes neimplicandu-se, totusi, intr-o conversatie.

Cu toate acestea, sentimentul lor de superioritate poate fi observat prin detasarea superficiala pe care o afiseaza si printr-o serie de semne nonverbale.

Probabil nu isi vor exprima parerile negative, dar acestea pot fi simtite prin evitarea contactului vizual, ochii dati peste cap, spranceana ridicata, gesturile de anulare, oftat, cascat neatentie si crasa plictiseala.

Iar atunci cand se exprima, comentariile vor fi critice, prin prisma propriilor opinii considerate superioare.

Evident, si aceste manifestari nu fac decat sa ascunda o vulnerabilitate. Nesiguranta poate pleca de la incapacitatea lor de a relationa cu cei din jur in mod semnificativ.

 

Concentrarea pe sine

O trasatura des intalnita la aceste persoane este retragerea catre propriul egocentrism. In timp ce multi introverti sunt tacuti dar buni ascultatori, narcisistii sunt reticenticenti si neatenti ca ascultatori.

Deseori vor evalua rapid interlocutorii sau situatiile in care se regasesc ca fiind neinteresanti si nedemni de atentia lor, motiv pentru care se vor detasa de ceea ce se intampla in jur.

Nu sunt interesati decat de propriul egoism si de ceea ce li se pare lor placut. Motiv pentru care, restul primeste etichete negative.

 

Lipsa empatiei

Este un teren comun pentru narcisisti indiferent ca sunt extroverti sau introverti. Sunt incapabili sa empatizeze cu cei din jur, foarte probabil o situatie critica a altei persoane fiind interpretata ca le strica dispozitia si atat.

Este de asemenea unul dintre momentele in care isi vor verbaliza neplacerea. Iar daca sunt corectati sau li se atrage atentia, raspunsul lor va fi centrat tot pe propria persoana, pe placerile si nevoile lui.

 

Trasaturi neplacute

Intre caracteristicile greu de tolerat ale unor astfel de persoane sunt incluse agresivitatea pasiva si sensibilitatea exacerbata.

In cazul celei dintai, o solicitare nedorita din partea alcuiva, va fi intampinata cu un raspuns afirmativ, dar neindeplinita ulterior.

Raspunsul are rolul sa il scape de eventuale insistente, urmand ca apoi sa ignore complet solicitarea si sa isi vada de propriul program sau de interese.

Sensibilitatea, inseamna reactii virulente la orice semn de critica, real sau imaginat, la adresa propriei persoane. O alta posibila reactie este tacerea dublata de atitudinea dispretuitoare.

Practic, o astfel de persoana nu va lasa sa se vada cat a ranit-o un comentariu sau un gest. Va recurge la obisnuintele sale ca semn de aparare si totodata, atac.

Este dificil de relationat cu astfel de persoane intrucat nu se apropie de nimeni, iar daca o fac, atitudinea lor de fiinta speciala si neinteleasa de nimeni este greu de suportat.

Credinta superficiala ca este superior are rolul de a-i oferi asigurari asupra propriei valori, ascunzand sentimentele reale de vulnerabilitate si teama.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum depistam un introvert narcisist
Cum depistam un introvert narcisist

Narcisismul este relativ usor de identificat atunci cand are manifestari exterioare precum nevoia exagerata de atentie, lipsa integritatii, manipularea sau superficialitatea. Exista insa si cateva tipuri mai ascunse. Iata cum arata un introvert narcisist.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste