Cum devii mai rezistenta la stres
In secolul vitezei, atat timpul pentru noi insine, cat si pentru ceilalti incepe sa fie pe cale de disparitie. Lipsa timpului pentru relaxare si odihna, munca in exces, mancarea procesata si sedentarismul fac din stres un “modus vivendi”. Iata cateva metode prin care putem invata sa ii rezistam.
Ce este stresul?
Stresul reprezinta raspunsul corpului la un factor agresor fizic, mental sau emotional, reactionand ca un mecanism de aparare naturala a corpului pentru supravietuire.
Acesta apare atunci cand exista o discrepanta intre resursele reale pe care le avem si modul in care ne autoevaluam negativ. Respectiv, cand credem ca nu dispunem de resursele necesare pentru a face fata unei situatii aparute.
In mod normal, tindem sa credem ca stresul este provocat de evenimentele negative ce au loc in jurul nostru, insa nu trebuie deloc ignorate si evenimentele fericite (casatoria, nasterea unui copil, avansarea, o casa noua, etc) care ne dau batai de cap si pot contribui la cresterea nivelului de stres.
Ceea ce pentru o parte dintre noi poate parea un eveniment neplacut, pentru altii poate insemna un eveniment normal de viata, care trece fara a lasa in urma vreun ecou.
Totul depinde de perceptia fiecaruia, de cum apreciem neprevazutul ca sursa de stres, si de nivelul de rezistenta la acesti factori.
Reactii la stres
Studiile confirma ca exista doua tipuri de stres. Exista un stres pozitiv, denumit eustres, care are la baza atitudini optimiste si ne ajuta sa actionam, sa evoluam si sa facem fata provocarilor.
Deopotriva exista si cel negativ, denumit distres, care are la baza atitudini pesimiste si pe care il resimtim ca pe o situatie coplesitoare, care ne ingreuneaza sau chiar ne blocheaza gasirea de solutii.
In plus, trebuie mentionat si faptul ca stresul negativ mentinut pe o perioada mare de timp poate avea efecte nocive asupra performantelor, productivitatii si chiar asupra sanatatii.
Studiile arata ca stresul negativ contribuie la dezvoltarea majoritatii bolilor, ca de exemplu: bolile cardiace, depresiile, obezitatea si slabirea sistemului imunitar.
Modul in care reactionam si facem fata stresului nu tine doar de modul in care suntem construiti psihic sa reactionam la diverse situatii, ci si de o multime de factori externi.
In cazul in cazul in care esti o fiinta singura si cu tendinte de izolare, vei trece mai greu peste obstacolele vietii. Insa cand esti sociabil, ai in jurul familia si prietenii, acestia vor functiona mereu ca un ajutor.
Cum devenim mai rezistenti la stresul negativ
Invata sa te odihnesti. Acest lucru inseamna sa iti faci un program de somn pe care sa il respecti. Prin somn mintea se relaxeaza, iar corpul se reface. Astfel vei combate oboseala fizica si psihica, precum si momentele de surmenaj si stres.
Fa pauze scurte, de 10-15 minute, pe timpul zilei si deconecteaza-te de la ceea ce faci. Asculta muzica sau, daca situatia iti permite, danseaza sau executa cateva exercitii de intindere si relaxare a musculaturii.
Fii activa. Mergi la sala, alearga prin parc, ia cursuri de dans, inoata, practica Yoga, fa orice sport care iti place si care te ajuta sa te relaxezi.
Ai grija sa mananci sanatos, caci dieta joaca un rol important in reducerea nivelului de stres. Adopta un stil de alimentatie prin care sa asiguri organismului necesarul zilnic de vitamine si minerale.
De exemplu, fructele si legumele proaspete, fructele uscate si pestele preparat la aburi, iti vor asigura toti nutrientii necesari pentru a evita starea de oboseala si stresul.
Stabileste un sistem de management al timpului
Organizeaza ziua astfel incat sa ai timp si pentru relaxare. Stabileste un program de lucru si identifica-ti sunt prioritatile. Nu amana sarcinile de la o zi la alta pentru ca se vor aduna, iar acest lucru te va face sa te simti coplesita de multitudinea de lucruri pe care le vei avea de facut.
Invata sa delegi o parte dintre responsabilitati, dar si sa iti imparti activitatile astfel incat sa iti eficientizezi mai mult timpul disponibil. Pentru a-ti fi mai simplu, poti incepe ziua de lucru fie cu sarcinile marunte, fie cu cele care iti plac mai putin.
In special, invata sa spui stop atunci cand te simti extenuata. Accepta ca nu le poti face intotdeauna pe toate. Constientizeaza care iti sunt limitele, pe fiecare plan in parte, si actioneaza astfel incat sa nu fii nevoita sa le depasesti. In plus, nu e nicio rusine sa spui “nu stiu /nu pot” sau sa ceri ajutor.
Invata sa ai asteptari realiste
In primul rand, comunica asertiv. Nu tine in tine nemultumirile, verbalizeaza-le. Invata sa rezolvi problemele in momentul in care aceastea apar. Nu le interioriza si nu le amana rezolvarea pentru ca se vor transforma in factori de stres continuu.
Pentru starea ta de multumire, invata sa ai asteptari realiste de la tine si de la ceilalti. Nimeni nu este perfect si poate gresi oricand, chiar si tu. Avand asteptari realiste vei putea construi planuri si obiective realizabile si nu vei mai fi dezamagita.
Totodata, elimina nevoia de control si autocontrol, deoarece acestea cresc nivelul de anxietate. Accepta ca exista situatii asupra carora nimeni si nimic nu poate detine controlul absolut si incearca, pe cat posibil, sa le eviti.
Adopta o atitudine pozitiva
Controleaza dialogul interior, in special pe cel cu criticul din dotare. Mintea umana nu poate gandi si pozitiv si negativ in acelasi timp.
Gandurile negative iti vor crea o stare de disconfort si vor conduce la cresterea nivelului de stres. Inlatura gandurile negative si canalizeaza-ti atentia catre aspectele pozitive ale fiecarei situatii, prin cautarea de solutii.
Practica rasul ca si metoda de destindere. Studiile arata ca prin ras se elibereaza endorfine, iar 1 minut de ras este echivalentul a 45 de minute de relaxare.
Chiar si zambetul iti poate modifica dispozitia. Culmea, chiar si unul fals, constientizat. Este suficient sa incerci si iti vei induce singura o stare mai buna.
Fii recunoscatoare si dezvolta o atitutine pozitiva. Bucura-te de natura, de oameni, iesi in oras, mergi la film sau la teatru, bucura-te de viata impreuna cu cei dragi.
De Andra Zaharia, psiholog, consilier vocational si dezvoltare personala
Telefon: 0726.757.396
www.andrazaharia.weebly.com
Foto: 123rf.com