Cum influenteaza social media narcisismul
Acum avem posibilitatea de a posta un selfie in timp ce urcam pe munte, zburam cu balonul, putem sa-i punem pe ceilalti la curent cu noutatile din viata noastra, le putem vorbi printr-un status, o fotografie sau pur si simplu sa dam un check-in. Insa in ciuda acestor beneficii, importanta pe care o acordam prezentei noastre pe retelele de socializare ne poate dauna. Iar in cele ce urmeaza iti spunem si in ce mod, si care este legatura cu narcisismul.
Ce este narcisismul
In esenta, narcisismul se defineste prin tendinta unei persoane de a se considera superioara celorlalti, prin faptul ca este mereu in cautarea aprecierilor, adoratiei celor din jur si empatizeaza rareori cu acestia.
Desi exista anumite caracteristici care tradeaza personalitatea narcisista, nu e usor sa o recunosti ori de cate ori o vezi. Poate ca si tu ai intalnit astfel de persoane, insa ai avut dificultati in a indentifica felul lor de a fi.
Asadar, trebuie sa ai in vedere faptul ca acestea au carisma si te cuceresc instantaneu, sunt extrem de preocupate de infatisarea lor si nu accepta sub nicio forma sa primeasca critici.
In plus, le place nespus de mult sa vorbeasca despre ele, au o multime de prieteni pe retelele de socializare si obisnuiesc sa faca cumparaturi ghidandu-se dupa statutul pe care il confera un anumit produs, si nu dupa calitatea acestuia.
Legatura dintre narcisism si social media
Chiar daca la o prima vedere am fi tentati sa spunem ca intre cele doua nu exista nicio legatura, studiile recente ne contrazic.
Potrivit acestora, social media ne incurajeaza sa cautam atentia, laudele celorlalti si sa adoptam anumite comportamente astfel incat sa parem importanti.
Si tu stii pe cineva care isi verifica profilul de pe retelele de socializare de cinci ori pe zi sau chiar mai des, nu? O persoana care obisnuieste sa stearga comentariile negative pe care le primeste?
Sau care sterge fotografiile in care ceilalti au “etichetat-o” pentru ca nu este incantata de felul cum arata?
Ei bine, chiar daca nu puterm afirma ca social media este in totalitate responsabila, aceasta contribuie la cresterea nivelului de narcisism.
Asa se explica de ce am devenit atat de preocupati de modul in care suntem priviti in mediul online, de ce dorim ca ceilalti sa aprecieze ceea ce postam, si de ce am ajuns sa credem ca prietenii nostri din spatiul virtual chiar sunt interesati de ceea ce ni se intampla.
Ba mai mult decat atat, cei mai multi dintre noi obisnuim sa exageram atunci cand suntem pe retelele de socializare fie in privinta calitatilor, abilitatilor pe care le avem, fie a experientelor inedite si a stilului de viata pe care il avem, asa incat sa castigam aprecierile si admiratia celorlalti.
Astfel, ajungem sa le infatisam celor cu care suntem conectati pe aceste retele o imagine distorsionata, un portret care difera mult de cel real.
De Roxana Balan
Foto: 123rf.com