Cum invatam sa avem curaj
Ne dorim mai mult curaj, dar pentru a-l obtine, trebuie sa fim deschisi la schimbare. Sa fii curajos, inseamna sa cunosti riscurile si sa ti le asumi. Iata cum.
Inamicii curajului
Fie ca este vorba de lucruri reale sau pe care doar ni le imaginam, ni se intampla ca in unele situatii sa ne pierdem curajul si sa nutrim mult ma des sentimente de teama sau frica.
Multora ne este frica de intuneric, de inaltime sau de spatii inguste, de vorbitul in public sau de a nu-i dezamagi pe ceilalti, de a nu pierde tot ceea ce avem sau de singuratate, de boala sau de moarte.
Ne e frica de tot ceea ce nu putem prevedea sau controla. Cu toate acestea, ne dorim sa infruntam temerile si sa putem privi detasati viata de la polul opus, plini de optimism si curaj.
Curajul nu vine din exterior, ci el exista in fiecare dintre noi. Insa il pierdem odata cu trecerea anilor, descurajati de normele sau regulile impuse de familie sau societate, de multitudinea de momente dificile peste care am trecut singuri, de neincrederea si incertitudinile cu care am invatat sa ne creionam viitorul.
Ca sa ne recapatam curajul, este important sa ne eliberam de frici si temeri sau sa nastem din ele motivatia necesara pentru a elibera aceasta trasatura.
Da-ti voie sa fii curajos
Nu-ti vei invinge temerile sau neincrederile peste noapte, insa primul pas pentru a capata mai mult curaj este sa-ti dai voie sa te schimbi.
Constientizeaza care sunt etapele de urmat pentru a realiza aceasta schimbare si actioneaza cu pasi mici, dar siguri. In plus, nu permite celor din jurul tau sa te influenteze sau sa-ti imprime temerile si fricile lor.
Nu uita ca sfaturile lor provin din experienta si din credintele lor, care, de cele mai multe ori, nu sunt aceleasi cu ale tale.
Infrunta-ti temerile
Identifica-ti temerile, ierarhizeaza-le si descopera care este radacina care prin care se alimenteaza. Observa situatiile in care devin mai intense, dar si situatiile in care primeaza curajul.
Odata ce ai un tablou complet si intelegi modalitatea in care acestea functioneaza si interactioneaza cu activitatile tale, infrunta-le expunandu-te treptat la ele. Cu timpul, puterea lor se va diminua, iar tu vei capata din ce in ce mai mult curaj.
Indrazneste si experimenteaza
Daca ai uitat cum este sa ai curaj, este timpul sa reinveti. Cum? Traind experiente noi de viata. Nu astepta momentul perfect pentru a capata curajul deplin de a face sau a schimba ceva in viata ta, pentru ca nu intotdeauna vor aparea conditiile optime pentru a actiona in siguranta.
Ramanand in zona de confort, vei deveni prizonier al temerilor si fricilor tale. Recapata-ti abilitatea de a face fata situatiilor suprinzatoare si, cu timpul, vei invata sa faci fata neprevazutului cu succes.
Asuma-ti riscuri
Analizeaza fiecare situatie noua din viata ta si stabileste care sunt riscurile la care te expui. Elaboreaza planul de actiune, tinand cont de toate aceste informatii si pregatindu-te astfel pentru eventuale situatii neprevazute.
Anticiparea, constientizarea si asumarea riscurilor iti vor furniza doza de curaj necesar pentru a rezolva orice situatie.
Rememoreaza momentele pline de curaj
Rememoreaza situatiile in care curajul de a actiona a condus catre o reusita sau o victorie. Adu-ti aminte de unde ti-ai extras atunci increderea de a merge pana la capat si de a-ti indeplini visele.
Foloseste acel model cat mai des si nu uita ca daca ai putut sa ai curaj si sa reusesti atunci, cu siguranta o poti face si acum.
Incojoara-te cu oameni curajosi
Fiecare dintre noi este influentat de anturajul in care traieste, intr-o oarecare masura. Alege cu atentie oamenii langa care iti petreci timpul, caci, in timp, valorile si credintele lor pot deveni valorile si credintele tale.
Nu te inconjura de oameni care iti frang curajul si te hranesc cu fricile si insecuritatile lor, ci primeste-i in viata ta pe cei care te sustin, te stimuleaza si te insipra.
Descopera-te pe tine insuti
A te cunoaste pe tine insuti, a avea puterea sa-ti descoperi si sa-ti accepti atat partile bune, cat si pe cele mai putin bune, reprezinta o forma de curaj.
Odata ce ai constientizat care sunt normele si valorile personale, foloseste-le ca si fundament pentru actiunile tale si da-ti voie sa fii persoana care esti cu adevarat, indiferent de ecourile venite din exterior.
Debaraseaza-te de nevoia de a fi ca ceilalti. A fi tu insuti este un act de curaj, pe care nu multi si-l pot asuma. Nu in ultimul rand, transforma fricile in combustibil pentru energia de care ai nevoie pentru a-ti implini visurile.
De Andra Zaharia
Psiholog, lifecoach, psihoterapeut integrativ in formare
Tel.: 0726.757.396
www.andrazaharia.weebly.com
Foto: shutterstock.com