Now Reading
Cum ne afectează șomajul

Cum ne afectează șomajul

Avatar photo

Cine nu a trecut măcar o dată în viață prin experiența șomajului se poate considera norocos. Pentru că e una dintre cele mai dure și mai provocatoare, afectiv, pentru cel care a pierdut locul de muncă. Pentru că nu pierzi doar o sursă de bani, ci pierzi și prestigiu, statut, prieteni, sens.

 

Șomajul poate fi una dintre cele mai mari lovituri date orgoliului sau sentimentului de stimă de sine și de respect pentru propria persoană.

Citește și: 

Stres, vacanțe scurte, ore peste program… cum ar arăta, de fapt, job-ul ideal

Corporațiuni. Stresul la serviciu poate fi controlat

Nu ne gândim că e vina economiei sau a instituției de unde am plecat, că poate a fost prost administrată sau că restructurările au venit ca urmare a unei crize mai mari.

Deseori, cel care își pierde locul de muncă își pierde reperele zilnice, rutinele, ceea ce dădea sens activităților lui și ceea ce îl făcea să se simtă în control; locul unde se ducea să vorbească cu alții oameni, să dea sens și consistență fiecărei zile.

Și se culpabilizează că a stat până atunci sau că nu „s-a prins“ mai devreme. În acest sens, șomajul este un eveniment profund traumatic. Dar dacă el se prelungește ?

Dacă se prelungește, se prelungește criza adusă de pierderea locului de muncă. La asta se adaugă inerția cauzată de refuzurile repetate pe acolo pe unde ai mai trimis CV-ul sau de faptul că nevoile tale se aliniază adesea și se reduc, și atunci dispare motivația de a mai căuta.

Apare amânarea sau depresia, dată tot de situația nefericită. Cert e că acum nu e momentul cedării. Înarmează-te cu susținerea familiei, a prietenilor, sună-ți toate cunoștințele care pot să afle de un post liber și vorbește-ți ca unui prieten, nu te culpabiliza pentru eșecul profesional. Mai cu seamă, nu-ți pierde încrederea.

 

Pașii care ar fi de făcut în astfel de situații

Acceptă ce s-a întâmplat și „procesează“ până la capăt emoțiile. Nu le refula undeva, departe, stai și analizează-le, vezi ce te supără. Vezi care anume a fost cauza pentru care ai pierdut acel loc de muncă. A fost vina ta? A fost vina companiei? A economiei?

Dezvoltă un plan zilnic de acțiune. Dă telefoanele care trebuie, fă cont pe rețele de joburi, așteaptă-te să nu iasă din primele zile, dar cu siguranță ceva se va ivi. Persistența e importantă.

Socializează. Este important să te bucuri de prezent. De timpul pe care acum îl ai pentru familie, pentru prieteni. Orice situație rea are și o parte bună. Concentrează-te asupra acesteia, pentru că te va ajuta să ieși din starea de deprimare ce urmează unei pierderi.

Nu rumina. Adică nu deveni obsesiv cu privire la fostul loc de muncă sau la faptul că nu ai un serviciu acum.  Dacă ai tendința aceasta de a gândi și analiza prea mult o situație nefericită, mai bine îți distragi atenția: cel mai bine prin niște comportamente pozitive. Sportul, de exemplu, ajută la descărcarea de endorfine și te menține sănătos, ceea ce e necesar pentru a putea căuta mai departe.

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top