Cum ne cultivăm generozitatea

Generozitatea pare un concept abstract în zilele noastre și mulți o confundă cu slăbiciunea sau chiar naivitatea. Și totuși, iată de ce trebuie cultivată

Citește și:

Ce este si cum invingem manipularea prin vina

Motive pentru care oamenii săraci sunt mai darnici

Oamenii fiind atât de ocupați, nu mai acordă importanță unor gesturi mărunte dar semnificative.

Dacă privim cu atenție, putem observa în câte moduri ne putem aduce contribuția, dar secretul este să vrem să ajutăm și să o facem fără a aștepta nimic în schimb.

 

Cum putem deveni mai buni

Primul pas este să dăm importanță lucrurilor mici înconjurătoare. A fi generos nu înseamnă să îți dai haina de pe tine, nici sa oferi sume mari de bani, ci pur și simplu să ajuți, atunci când simți că o poți face, chiar dacă nu ai fost solicitat.

De exemplu, poți ajuta o vecină în vârstă la cumpărături, te poți oferi să ajuți un coleg de muncă cu un lucru pe care nu îl stăpânește încă sau poți dona lucrurile pe care nu le mai porți unei persoane fără posibilități.

Actele de generozitate nu implică neapărat cheltuieli în plus și nu ar trebui privite astfel. Putem numi generozitate și gesturile imateriale, cum ar fi atunci când oferim încurajări unui prieten la nevoie.

Printre cele mai frumoase cadouri pe care le putem oferi cuiva, este timpul nostru. Nu îl putem recupera și nici cumpăra cu bani. Practic, dăruim o parte din viața noastră cuiva, și uneori este de ajuns doar să fim prezenți.

 

Limita dintre generozitate și naivitate

Deși acțiunea de a fi generos și de a ajuta este cât se poate de nobilă, trebuie să cunoaștem o limită pe care dacă o încălcam riscăm să cădem în sfera naivității.

Ajutorul excesiv oferit cuiva dă impresia că vom fi mereu disponibili pentru ei și că viața noastră personală nu este o prioritate.

A fi luat de bun nu e o noțiune rară, dar în primul rând trebuie să ne ocupăm de noi înșine. O doză de egoism este necesară.

Pe lângă asta, dacă noi nu suntem bine, atunci nu putem să îi ajutăm nici pe alții. Prin urmare, nu trebuie să renunțăm mereu la timpul nostru liber pentru a-i ajuta pe ceilalți, deoarece vom simți acest lucru ca pe o obligație și ne poate trezi sentimentul de frustrare legat de conceptul de generozitate.

Este important să nu facem un gest din obligație, ci fiindcă așa simțim, să ajutăm și să fim buni cu alții. Iar gesturile noastre trebuie să rămână mereu în acord cu noi, cu posibilitățile și disponibilitatea noastră.

 

Generozitatea și așteptările noastre

Cel mai sincer gest pe care îl putem face este atunci când știm că persoană respectivă nu ni-l poate întoarce, dar tot îl  săvarșim.

De fapt, atunci când aștepți un alt favor în schimb, întreabă-te dacă ai făcut acel gest frumos din generozitate sau a fost doar un schimb de servicii pentru a te ajuta tot pe tine însuți, într-un viitor?

Atunci când dăruim, dacă decidem să facem asta, ar trebui să o facem fără a aștepta servicii mai târziu sau pentru „a ni se ierta din păcate”. Să facem pentru oameni, căci tot oameni suntem și noi și știm cât de bine ne poate prinde ajutorul cuiva.

Cu siguranță vom evolua ca oameni și vom fi mai atenți la nevoile celorlalți. Dacă ne dorim o lume mai bună, cel mai bun exemplu pe care îl putem oferi este prin noi înșine.

„Nu recunosc alt semn al superiorităţii decât bunătatea.” – Ludwig Van Beethoven

 

De Oana Georgiana Ababei

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Nevoia de timp liber
Nevoia de timp liber

Avem responsabilități și, deseori, un program de care nu (prea) ne putem dezice. Alteori, ne afundăm în muncă și fie că suntem sau nu mulțumiți de rezultate, perseverăm întrucât este o zonă în care simțim că avem control. Dar cât timp liber avem? Și de ce este absolut necesar să ne facem…

Citeste
Cum să remediezi la timp sindromul burnout
Cum să remediezi la timp sindromul burnout

Una dintre cele mai distrugătoare probleme de ordin emoțional, care afectează persoanele active, este sindromul burnout. Pornit din pasiunea și dedicarea pentru o meserie, sindromul se instalează pe fondul stresului, al oboseli, al neputinței de a gestiona timpul.

Citeste
5 semne că este momentul să începi psihoterapia
5 semne că este momentul să începi psihoterapia

Știm că psihoterapia ne este utilă, dar mulți dintre noi încă speră ca problemele să treacă de la sine sau să își diminueze impactul în timp. Iată câteva semne că este momentul să mergi la un psihoterapeut.

Citeste
Cum ne cultivăm generozitatea
Cum ne cultivăm generozitatea

Generozitatea pare un concept abstract în zilele noastre și mulți o confundă cu slăbiciunea sau chiar naivitatea. Și totuși, iată de ce trebuie cultivată

Citeste
10 sfaturi pentru o mai bună organizare
10 sfaturi pentru o mai bună organizare

Ți s-a întâmplat vreodată să te simți fără direcție, fără putere de concentrare, cu o mulțime de treabă și fără să știi de unde să începi? Deruta și oboseala își spun cuvântul atunci când nu există organizare. Iată 10 sfaturi pentru mai multă claritate.

Citeste
Depresia din perspectivă psihanalitică
Depresia din perspectivă psihanalitică

Depresia nu trebuie ascunsă, nu este o rușine, nu este o vină a noastră. Nu este un semn al lipsei de valori ci al unei lupte pe care am dus-o singuri prea mult timp. Avem nevoie de ajutor și dreptul de a-l cere.

Citeste