Cum ne identificam si corectam un comportament problematic
Ne acceptam cu bune si cu rele, dar cu totii cunoastem „acel” comportament pe care am vrea sa il schimbam. Iata cum il putem identifica si intelege corect.
Comportament si coping
Comportamentul este modalitatea noastra de a actiona si de a reactiona in anumite imprejurari sau situatii. Astfel vorbim de conduita umana in diferite contexte si de modalitatea noastra de a actiona in diverse situatii.
Comportamentele noastre apar si se mentin datorita consecintelor pozitive sau negative ce le preced si privesc acele consecinte imediate sau viitoare.
De asemenea, propriile noastre mecanisme de coping legate de anumite contexte, pot genera un anumit tip de comportament.
Mecanismele de coping, la randul lor, pot fi pozitive sau negative. Acestea pot influenta contextul social in care ne aflam.
Ele se refera la faptul ca o persoana poate fie sa se confrunte direct sau activ cu cauzele situatiei stresante, fie sa evite, sa evadeze sau sa se retraga din fata situatiei stresante, generand astfel un anumit tip de comportament.
Cum alegem in situatie
Daca ne-am rezuma la cateva posibile exemple, o persoana intr-o situatie poate alege sa reactioneze in diferite moduri. Cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele:
Poate alege sa aiba un comportament privind o comunicare eficienta in legatura cu o situatie data. In acest caz discuta daca exista o problema si totodata isi exprima opinia si viziunea referitoare la situatia data.
O alta varianta este cautarea suportului social. Astfel, va cauta ajutor si sprijin emotional de la prieteni, familie, rude sau colegi.
O astfel de persoana simte nevoia sa exteriorizeze, sa primeasca feed-back, dar si sa asculte alte opinii legate de o situatie data.
Multi apeleaza la o reactie prudenta, luandu-si toate masurile de precautie inainte de a actiona.
Sunt acele persoane care isi controleaza impulsurile si pornirile, alegand sa aiba toate informatiile inaintea luarii unei decizii.
In egala masura, neapeland la altii, poate alege o actiune bazata pe intuitia proprie si nu pe argumente rationale.
Chiar si persoanele obisnuite sa treaca totul prin filtrul rational cautand raspunsuri si argumente, pot avea momente in care isi asculta reactiile intuitive.
Un alt comportament des intalnit este cel de evitare a contextului, persoana angajandu-se in alte activitati pentru a nu se mai ocupa de problema.
Astfel, ea se retrage si lasa lucrurile sa se rezolve de la sine. Vorbim despre persoanele care refuza confruntarea, care accepta orice rezultat, doar sa nu fie implicate. Este o fuga de responsabilitate, dar si un conflict interior aparut sub stres.
Sunt si persoane care aleg o actiune indirecta, prin care manipuleaza situatia pentru a-i face pe ceilalti sa creada ca ei detin controlul. In acelasi timp, ele rezolva problema in mod neasteptat.
In astfel de situatii se poate intampla sa aleaga o actiune antisociala, prin care isi urmareste interesele, netinand cont de parerea si emotiile celorlalti.
Iar in situatiile cele mai neplacute, o situatie dificila, poate genera o reactie agresiva pentru a da senzatia ca a preluat controlul.
Comportamentul problematic
In primul rand un comportament este problematic atunci cand nu ne este benefic noua sau cand cei din jur ne tot atentioneaza asupra lui.
Deseori, problema poate fi o asertivitate inteleasa gresit si manifestata cu tendinte agresive. Alteori, este un tipar pe care il tot repetam chiar daca ulterior il regretam.
Asa cum, sunt si situatii in care vrem sa corectam, fara sa stim exact cum. Asemeni tuturor schimbarilor, si cele comportamentale necesita timp, rabdare si mai ales, perseverenta.
In primul rand, pentru intelege un comportament problematic, este bine sa te intrebi: „de ce apelez la acest tip de comportament?”, „ce urmaresc?” si „care este scopul final?”
Este foarte important sa urmarim identificarea cauzelor care ne-au facut sa alegem varianta aceasta. Iar acest lucru il putem face interogandu-ne pe noi insine.
Literatura de specialitate sustine faptul ca emotiile, gandurile, starile fiziologice si comportamentele reprezinta elemente ale unui tot, astfel incat o modificare a unuia dintre ele se va reflecta si asupra celorlalte.
Important de retinut este faptul ca implicarea personala si comportamentele nu sunt determinate direct de stimulii exteriori si doar de imprejurari si contexte, ci de modul in care individul le interpreteaza.
Cunoastere de sine
Comportamentul este mijlocul nostru de comunicare cu exteriorul. Modalitatea noastra de a actiona poate aduce consecinte pozitive sau negative pe termen scurt sau lung.
Pentru a nu mentine pe termen lung un comportament disfunctional (problematic), este indicat sa observam nu contextul care genereaza situatia ci modul in care noi privim, gandim si reactionam emotional la contextul dat.
In felul acesta, putem interveni asupra sursei interioare a reactiilor noastre. Bineinteles, acest lucru presupune, in primul rand, sinceritate cu noi insine.
Poate raspunsul descoperit nu este neaparat unul placut, dar depinde de tine sa il accepti si sa faci eforturi sa il schimbi.
O buna cunoastere de sine inseamna sa iti stii slabiciunile si greselile, sa ti le accepti si sa corectezi acolo unde este necesar.
De Ana Cristina Petrescu, expert psiholog in psihologie clinica judiciara, psihoterapeut
Tel.: 0722.398.231
www.selfcarecenter.ro
Foto: 123rf.com