Cum ne influențează sarcina comportamentul la volan
Doamnele au devenit tot mai interesate de mașini, mai informate și conduc la fel de mult ca bărbații, adică zilnic. Dar știai că perioada sarcinii ne influențează comportamentul la volan? Iată în ce mod.
Mai știți imaginea clasică a bad boy american din anii ’50-’60? Gen James Dean? Decenii la rând, visul bărbaților tineri a fost să-și cumpere mașină. Daca se poate, una sport, cât mai puternică.
Ei bine, not anymore, cum ar zice americanu’. Studiile de marketing arată că bărbații din generația numită „Millenials“ (adică cei care au acum între 25 și 30 de ani) nu prea mai sunt interesați să își cumpere mașină, ci mai degrabă gadget-uri. Sau să își cheltuiască banii pe călătorii ca principală sursă de experiențe personale.
Prin Japonia, nici sexul nu îi mai interesează! În schimb, femeile au devenit mai interesate de mașini. Chiar se estimează că, în viitorul apropiat, femeile vor ajunge să cumpere mai multe mașini decât bărbații.
Pe anumite segmente – cum ar fi mașinile mici –, ele dețin deja 60% din piață. Unii producători chiar s-au speriat de disperarea cu care femeile tinere le cumpără mașinile, crezând că acest trend le afectează imaginea.
Nu se prea împacă cu eticheta de girlie car și încearcă acum să le masculinizeze, pentru a nu pierde și puținii cumpărători posesori de cromozomi XY care se mai uită la mașinile lor micuțe, colorate și cu față zâmbitoare.
Din aceleași studii de marketing, a rezultat că femeile sunt mai raționale în alegerea unei mașini. Pun accentul pe practicalitate și siguranță.
Aici am vrut să ajung. Dacă nevoile lor sunt cele două și ele sunt tot mai doritoare să aibă o mașină, atunci ar trebui să afle niște lucruri.
Primul ar fi că o mașină, cu cât este mai mică, cu atât oferă mai puțină protecție. Adică, dacă faci un accident într-o mașină mică, ai șanse mai mari să pațești lucruri grave. Iar acum vin lucrurile psihologice.
Studiile au arătat că femeile care conduc mașini mici, tind să fie mai agresive în trafic, atât în condus, cât și în gestică și vociferare.
Cauzele sunt neclare, dar în ce privește următorul aspect, există mai multe date științifice care ar trebui să le pună pe gânduri.
Atunci când merge la medic, o femeie gravidă întreabă întotdeauna dacă are voie să zboare, să facă sport extrem sau să se dea cu roller-coaster. Niciodată nu întreabă despre condus.
Or, un studiu realizat de cercetători canadieni stabilește că, în trimestrul al doilea al sarcinii, femeile prezintă un risc cu 42% mai ridicat să facă accident de mașină!
De ce? Pentru că le este afectată atenția și memoria de lucru. De ce tocmai atunci? Pentru că atunci când copilul începe să se miște, (adică în trimestrul al 2-lea), apar modificări în creierul mamei în zonele responsabile cu atașamentul și emoțiile.
Aceste modificări le pregătesc pentru a fi mame bune. Dar, pe moment, le bruiază alte procese din creier. Este interesant că, modificările cu pricina apar, chiar dacă mama nu conștientizează încă mișcările fătului.
Și care ar fi mesajul? Nu spune nimeni că atunci nu ar trebui să conduceți. Dar ar trebui să fiți conștiente de acest risc și să luați măsuri. Deci, atenție dublă și evitați să conduceți când sunteți obosite ori stresate!
De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro
Citește și:
Sarcina depinde de spalatul pe dinti
Foto: shutterstock.com