Cum ne influențează sarcina comportamentul la volan

Doamnele au devenit tot mai interesate de mașini, mai informate și conduc la fel de mult ca bărbații, adică zilnic. Dar știai că perioada sarcinii ne influențează comportamentul la volan? Iată în ce mod.

 

Mai știți imaginea clasică a bad boy american din anii 50-60? Gen James Dean? Decenii la rând, visul bărbaților tineri a fost să-și cumpere mașină. Daca se poate, una sport, cât mai puternică.

Ei bine, not anymore, cum ar zice americanu. Studiile de marketing arată că bărbații din generația numită „Millenials (adică cei care au acum între 25 și 30 de ani) nu prea mai sunt interesați să își cumpere mașină, ci mai degrabă gadget-uri. Sau să își cheltuiască banii pe călătorii ca principală sursă de experiențe personale.

Prin Japonia, nici sexul nu îi mai interesează! În schimb, femeile au devenit mai interesate de mașini. Chiar se estimează că, în viitorul apropiat, femeile vor ajunge să cumpere mai multe mașini decât bărbații.

Pe anumite segmente – cum ar fi mașinile mici –, ele dețin deja 60% din piață. Unii producători chiar s-au speriat de disperarea cu care femeile tinere le cumpără mașinile, crezând că acest trend le afectează imaginea.

Nu se prea împacă cu eticheta de girlie car și încearcă acum să le masculinizeze, pentru a nu pierde și puținii cumpărători posesori de cromozomi XY care se mai uită la mașinile lor micuțe, colorate și cu față zâmbitoare.

Din aceleași studii de marketing, a rezultat că femeile sunt mai raționale în alegerea unei mașini. Pun accentul pe practicalitate și siguranță.

Aici am vrut să ajung. Dacă nevoile lor sunt cele două și ele sunt tot mai doritoare să aibă o mașină, atunci ar trebui să afle niște lucruri.

Primul ar fi că o mașină, cu cât este mai mică, cu atât oferă mai puțină protecție. Adică, dacă faci un accident într-o mașină mică, ai șanse mai mari să pațești lucruri grave. Iar acum vin lucrurile psihologice.

Studiile au arătat că femeile care conduc mașini mici, tind să fie mai agresive în trafic, atât în condus, cât și în gestică și vociferare.

Cauzele sunt neclare, dar în ce privește următorul aspect, există mai multe date științifice care ar trebui să le pună pe gânduri.

Atunci când merge la medic, o femeie gravidă întreabă întotdeauna dacă are voie să zboare, să facă sport extrem sau să se dea cu roller-coaster. Niciodată nu întreabă despre condus.

Or, un studiu realizat de cercetători canadieni stabilește că, în trimestrul al doilea al sarcinii, femeile prezintă un risc cu 42% mai ridicat să facă accident de mașină!

De ce? Pentru că le este afectată atenția și memoria de lucru. De ce tocmai atunci? Pentru că atunci când copilul începe să se miște, (adică în trimestrul al 2-lea), apar modificări în creierul mamei în zonele responsabile cu atașamentul și emoțiile.

Aceste modificări le pregătesc pentru a fi mame bune. Dar, pe moment, le bruiază alte procese din creier. Este interesant că, modificările cu pricina apar, chiar dacă mama nu conștientizează încă mișcările fătului.

Și care ar fi mesajul? Nu spune nimeni că atunci nu ar trebui să conduceți. Dar ar trebui să fiți conștiente de acest risc și să luați măsuri. Deci, atenție dublă și evitați să conduceți când sunteți obosite ori stresate!

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Citește și:

Licenta de parinte

Sarcina depinde de spalatul pe dinti

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum ne influențează sarcina comportamentul la volan
Cum ne influențează sarcina comportamentul la volan

Doamnele au devenit tot mai interesate de mașini, mai informate și conduc la fel de mult ca bărbații, adică zilnic. Dar știai că perioada sarcinii ne influențează comportamentul la volan? Iată în ce mod.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste