Cum ne putem odihni şi relaxa în mijlocul haosului
Trăim în mijlocul haosului, fie că ne place sau nu. Uneori, însă, ordinea ține de noi, iar acest lucru începe cu timpul pe care suntem dispuși să ni-l oferim. Iată cum ne putem odihni și relaxa, chiar și în perioadele încărcate.
Citește și:
Indicii că nu ești capabilă să îți oferi iertare
Supracompensarea prin muncă: indicii şi cauze
Uneori muncim atât de mult sau ne ocupăm de atât de multe lucruri, încât uităm să ne ocupăm de noi. Şi cel mai adesea se întâmplă să spunem „N-am timp!”.
Investim multă energie în zona profesională – fie că vorbim de o poziţie solicitantă dintr-o companie multinaţională, fie că vorbim de o afacere proprie sau pur şi simplu de un serviciu care ne asigură mijloacele necesare subzistenţei.
Sau poate suntem atât de centrate pe rolul de mamă, încât investim marea majoritate a timpului în acest rol. Sau avem şi alte activităţi suplimentare pe lângă serviciu şi copil, cum ar fi îngrijirea unui părinte bolnav.
Indiferent de cât de trepidant este ritmul vieţii tale, de presiunile din jurul tău, e important să-ţi iei un răgaz pentru odihnă şi relaxare.
Şi, dacă se întâmplă să nu faci asta pentru că apare laitmotivul „N-am timp!”, îţi adresez câteva întrebări: „Oare cât mai rezişti în ritmul ăsta?”, „Te-ai gândit că dacă eşti mai relaxată, eşti şi mai disponibilă emoţional pentru persoanele dragi din viaţa ta?”, „Ai luat în considerare faptul că, dacă te-ai relaxa, ai putea fi mult mai eficientă la serviciu?”
Odată ce eşti hotărâtă să faci ceva pentru a te odihni şi relaxa, gândeşte-te la ceea ce-ţi face plăcere, aminteşte-ţi de pasiunile din copilărie sau adolescenţă. Alege să faci ceea ce-ţi aduce starea de bine, de pace şi linişte interioară, alege să faci ceva ce-ţi aduce bucurie!
Chiar dacă ai foarte multe de făcut şi ţi se pare că eşti în mijlocul unui haos, poţi găsi modalităţi de a te relaxa. De exemplu, cum ar fi pentru tine să-ţi iei o pauză, să-ţi pui căştile şi să asculţi câteva melodii preferate? Sau să închizi ochii şi să relaxezi treptat fiecare parte a corpului tău, începând de la degetele de la picioare şi până în creştetul capului?
Atunci când vrei să te destinzi, imagineaza-ţi că eşti în mijlocul unui peisaj mirific, la mare sau la munte.
Fă acest exercitiu de imaginaţie, folosindu-ţi toate simţurile, astfel încât să observi culorile, să asculţi sunetele, să simţi adierea vântului sau atingerea apei.
În loc să faci lucrurile „pe pilot automat”, exersează mindfulness, alege să fii prezenţă conştientă, fără să judeci.
Chiar şi atunci când faci lucruri, activităţi plăcute, pe care însă la prima vedere le consideri banale, e important să practici mindfulness.
La birou, în loc să-ţi bei cafeaua „cu nasul în calculator”, bucură-te din plin de moment: observă mirosul îmbietor, formele desenate de caimac şi savurează-i gustul!
Acasă, în loc să „butonezi” telefonul pe reţelele de socializare, încântă-ţi simţurile cu o baie relaxantă, cu multă spumă şi lumânări parfumate.
În weekend îţi poţi încărca bateriile plimbându-te în parc alături de o persoană dragă sau poate chiar hoinărind singură prin zonele pitoreşti ale oraşului tău şi redescoperindu-i arhitectura şi farmecul zonelor verzi.
De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie
Tel.: 0745.089.985
www.aventuradezvoltarii.com
Foto: shutterstock.com