Cum ne sporim inteligenta interpersonala
Vrei sa descifrezi mai usor comportamentul celorlalti? Sa stii sa te prezinti astfel incat sa cuceresti pe toata lumea? Creste-ti inteligenta interpersonala! Mai multe detalii aflam de la Dragos Cirneci, specialist in neurostiinte.
De inteligenta personala ati auzit? Ea este acea inteligenta care te ajuta sa fii un bun psiholog. Sau un „psiholog nativ“, cum s-ar zice. Inteligenta personala este acea abilitate de a identifica si analiza detalii privind personalitatea cuiva.
Ne folosim de aceasta abilitate pentru a ghici informatii privind alte persoane in functie de actiunile lor, precum si de aspectul lor fizic si vestimentar sau de diverse bunuri ale acestora. Iar aceste informatii sunt utilizate apoi in a ne forma o impresie despre acea persoana si a o incadra intr-o categorie de oameni cunoscuti.
Din aceste informatii putem deduce cum sa ne purtam in viitor cu acea persoana si cum va reactiona aceasta.
Cineva cu intuitie poate ghici despre o persoana modesta si directa care trasatura ar trebui sa o mai aiba, dintre: activ, simpatic, anxios sau idealist.
La fel, este priceputa in a ghici cauzele posibile din spatele comportamentului oamenilor. Spre exemplu, daca cineva este membru intr-un club de literatura, ii plac oamenii care vin acolo, ii plac si cartile iar programul nu i s-a schimbat intre timp, de ce vine la club din ce in ce mai rar?
Pentru ca ar fi prea ocupat, pentru ca ar vrea sa se pedepseasca dintr-un motiv sau altul, sau pentru ca este o persoana energica si interesata sa exploreze lumea din jur?
Cineva cu inteligenta personala este foarte bun la a face profile de personalitate, simtind care grupuri de trasaturi umane, de regula, merg impreuna. Cum ar fi religios-rece-amuzant, ordonat-sociabil-dispozitional sau plin de viata-sociabil-cautator de riscuri?
In fine, sunt talentati la a sti cum sa transmita un mesaj care sa-l ajute pe celalalt sa isi dea seama rapid cu cine are de-a face. Sau pentru a-l manipula.
De exemplu, daca vrei sa transmiti cuiva mesajul ca esti o persoana prietenoasa si cu vederi largi, ti-ai aranja biroul sa fie foarte colorat, ti-ai ordona hartiile foarte atent pe birou, ai atarna pe pereti poze cu operele unor artisti celebri sau ai pune permanent o muzica de fundal?
In plus, studiile au aratat ca persoanele cu o inteligenta personala ridicata sunt mai realiste atunci cand isi fac planuri de viata si, in felul acesta, aloca energie mai responsabil activitatilor, ajungand mai sigur la rezultate.
De exemplu, nu li se pare rezonabil sa isi fixeze ca obiectiv sa ajunga sa se priceapa la cat mai multe, ci mai degraba la un domeniu anume, unde sa munceasca serios pentru a obtine rezultate.
Desi este nativa in buna masura, aceasta abilitate se poate dezvolta, daca, prin meseria pe care o avem, suntem confruntati mereu cu oameni noi, cu care trebuie sa interactionam eficient. Probabil v-ati dat seama care ar fi avantajele de a avea aceasta abilitate.
In final, as adauga ca ea va asigura starea de bine, de satisfactie ca sunteti realizati si controlati mediul din jurul vostru. Si ati vazut, ceva mai inainte, ca acest sentiment este unul important.
Ana Maria, 30 de ani, Iasi – „Prietenii mei sunt averea mea“
„Eu vin dintr-o familie cam disfunctionala…, ca sa nu spun mai mult. Nu m-au ajutat ai mei deloc, ba dimpotriva, m-au tras in jos cat au putut. Au fost mereu absorbiti de propriile lor probleme, de certurile lor, de obsesiile lor legate de bani. Eu si sora mea ne-am simtit adesea singure si neglijate in tot acest circ.
Dupa ce am plecat la facultate, la Iasi, mi-am dat seama ca sunt libera sa aleg cu cine imi petrec timpul. Nu mai trebuia sa ascult certurile din familie. Acum puteam sa am relatii agreabile cu oameni de toate varstele.
M-am imprietenit cu gazda mea, care mi-a fost ca o mama. Mi-am facut prieteni care puteau sa ma ajute sa supravietuiesc, sa gasesc o slujba etc. I-am cultivat inclusiv pentru asta, dar nu acesta a fost scopul principal. Scopul a fost sa ma simt bine in preajma lor, sa nu mai am dureri de stomac, exact ca atunci cand mama intra pe usa plina de nervi. Sa pot sa ma simt bine intre oameni…
Azi, pot spune ca prietenii mei sunt averea mea. La ei pot apela cand sunt trista, plictisita, cand nu am bani. Am un cerc de prieteni care imi sunt ca o familie.
Eu cred ca prietenii sunt o familie mai importanta decat cea din care venim. Sora mea s-a integrat si ea si, astfel, ne-am vindecat de spaimele, de nesiguranta care insotea orice usa care se inchide (si care, pentru noi, era mereu una trantita).
Daca ar fi sa dau un sfat unui copil sau adolescent, ar fi acela sa isi aleaga bine prietenii. Am avut si prietene care m-au exploatat, mi-au simtit nesiguranta si s-au folosit de ea. M-au facut sa sufar, au apasat pe locurile vulnerabile.
Dar am facut terapie si am invatat sa aleg. Si norocul nostru in viata este ca ne putem alege prietenii. Nu putem divorta de parinti, dar de prieteni nefasti, da.“
Dragos Cirneci este doctor in psihologie, specialist in neurostiinte. Lucreaza in cercetare aplicata, dezvoltand produse pentru sanatate, mediul de afaceri. Este interesat de evolutia omului, precum si de provocarile cu care specia umana se confrunta in lumea tehnodigitala de astazi.
http://dragos-cirneci.blogspot.ro
Citeste si:
Foto: shutterstock.com