Cum poti depasi starea de nefericire
Macar o data in viata ai trait starea de nefericire sau ai intalnit persoane care declara ca au avut momente de nefericire. Atata timp cat aceasta stare intervine rar, se inscrie in limita normalului, dar daca momentele de nefericire sunt periodice sau ciclice atunci se recomanda a fi cautate solutii pentru a le diminua intensitatea sau a le micsora frecventa.
Ce provoaca aceasta stare?
Poate singuratatea, decesul cuiva apropiat, nelinistea, lipsa de iubire, de incredere in sine, sentimentul de a fi neinteles/neinteleasa sau neacceptat/a de cei din jur, greutatile materiale, lipsa provocarilor profesionale etc.
Cum se manifesta o astfel de persoana?
In primul rand isi plange de mila, ii considera pe ceilalti vinovati de starea sa, se considera neinteleasa, poate chiar manifesta sentimente de superioritate legate de starea privilegiata pe care o are.
O persoana ce se declara a fi nefericita ii poate respinge pe cei din jur tocmai pentru a-si confirma si intari sentimentele de nefericire pe care le traieste. Ea poate aprecia personalitatile romantice, neintelese, cu care gaseste similitudini, consolandu-se cu ideea ca “trebuie sa fii special pentru a fi nefericit”.
Aceasta atitudine poate sa-i confere persoanei nefericite dreptul de a fi consolata sau compatimita?
Astfel de persoane sunt evitate pentru ca, nu-i asa, nimanui nu-i place sa aiba in preajma sa persoane care mereu se plang, nefacand nimic pentru a-si depasi starea.
Diminuarea starii de nefericire nu se face prin eliminarea cauzelor de suprafata, a celor aparente, pentru ca aceasta persoana va gasi un alt motiv pentru a fi nefericita.
Cum iti dai seama cand o persoana este fericita?
Este atat de diferit de la o persoana la alta! Poate ca atunci cand este optimista chiar daca nu sunt schimbari majore comparative cu ziua de ieri, cand totul parca-i zambeste sau poate atunci cand totul i se pare mai frumos, mai bun, mai accesibil si mai usor de realizat.
Cum poti avea stari de fericire?
1. Urmareste zilnic cu privirea si cu gandul tot ceea ce te inconjoara: oameni, locuri, natura, chiar si forfota unui nou inceput de zi. Lasa-te cuprins/a de bucurie, multumire, recunostinta!
2. Fii mai putin critic/a cu cei din jur si mai generos/generoasa cu propria persoana. Te vei simti mai bun/a!
3. Fa complimente celor din jur!
4. Zambeste mai des!
5. Iubeste-ti familia!
6. Nu mai trai in trecut si “iarta” persoanele care crezi ca poarta vina nefericirilor tale.
7. Poti plange daca simti nevoia sa te eliberezi, dar nu o face pentru a starni compasiunea celor din jur.
8. Dedica o parte din timpul tau unei activitati care-ti face placere.
9. Perfectioneaza-te profesional si personal.
10. Fa o activitate fizica.
11. Largeste-ti grupul de cunoscuti.
12. Ingrijeste-te ca persoana atat din punct de vedere medical cat si estetic.
13. Din fiecare experienta retine partea buna pentru a o multiplica si cea mai putin buna pentru a o evita;
14. Nu te lasa demoralizat/a de problemele de natura economica.
Cunoscand cateva metode prin care poti trai stari de fericire, nu-ti ramane decat sa le identifici pe cele care ti se potrivesc cel mai bine, si sa le pui in practica inlocuind starile de nefericire cu cele de fericire.
Autor: Ramona Georgescu, consilier pentru dezvoltare personala
0722656215
Foto: Shutterstock