Cum poti deveni mai responsabil financiar

Ai toate motivele pentru a deveni mai responsabil financiar, din moment ce mare parte din stresul zilnic se datoreaza banilor. Desi nu este un exercitiu simplu, iata ce strategii putem adopta.

 

Schimbarea incepe cu tine

Vorbesc despre schimbare pentru ca este posibil sa nu fii deloc responsabil financiar, iar relatia cu banii din viata ta sa fie in stadiul de haos. Adica atunci cand nu stii decat momentul in care banii intra in cont, iar apoi pleaca in toate directiile fara un scop precis si fara destinatii prestabilite, pur si simplu banii iti aluneca printre degete.

Acest lucru este necesar a fi schimbat si prima schimbare este cea de mentalitate. Tu esti singurul aflat la conducerea vietii tale financiare. Sa devii mai responsabil financiar inseamna sa-ti asumi faptul ca tu esti punctul de plecare.

Situatia in care esti acum nu e altceva decat o reflectie a unor actiuni si decizii financiare pe care le-ai luat in trecut. La nivel constient este momentul sa intelegi ca experientele trecute nu iti determina viitorul si oricand poti lua decizii financiare mai bune, care sa creeze un rezultat diferit, mai bun pentru tine.

Este momentul sa te eliberezi de experientele financiare descurajatoare din trecut si sa-ti creezi o mentalitate care sa te sustina in dobandirea succesului financiar pe care ti-l doresti.

Modul recomandat de a face asta este sa apelezi la profesionisti in domeniu (psihoterapeuti, mentori, coachi) oameni care sa te ajute pe noul tau drum.

Daca nu iti poti permite din punct de vedere financiar acest tip de consiliere asistata, exista la dispozitia ta o gramada de resurse online, cu o singura conditie: mai intai cerceteaza foarte bine despre ce este vorba si nu lua totul ca fiind informatie de calitate.

 

Educatia din familie

Obiceiurile si mentalitatea pe care o avem, nu doar cea referitoare la bani, sunt instalate in proportie de 85% pana la varsta de 14 ani, conform tuturor studiilor efectuate. Asadar, responsabilitatea financiara vine din familie.

Daca acum esti adult, este momentul sa intelegi ca obiceiurile financiare pe care le ai, precum si gradul tau de responsabilitate financiara le-ai preluat de la parinti, de la ceilalti copii cu care te-ai jucat, apoi de la profesori, scoala si asa mai departe.

Asta nu inseamna ca tu esti asa, ci ca modelele avute au actionat intr-un anumit mod. Totul poate fi schimbat, iar tu ca adult poti trece in rolul de observator al vietii tale.

Asta inseamna ca este necesar sa devii din ce in ce mai constient de actiunile tale din prezent si cel mai bine poti realiza acest aspect prin a-ti adresa singur intrebari.

Iata cateva exemple: Cati bani am in acest moment in portofel?', Sa platesc cu cardul sau cu cash?', Ceea ce cumpar este o dorinta sau o necesitate?', Este momentul oportun sa fac aceasta achizitie acum?' sau Ce valoare aduce aceasta achizitie in viata mea?'.

Iar daca esti deja parinte, afla ca si copiii tai fac ceea ce vad, exact asa cum ai facut si tu in copilaria ta.

Asta ar trebui sa te faca mai responsabil financiar si sa te gandesti de doua ori inainte de a manifesta anumite obiceiuri pe care copiii sa le observe si sa si le insuseasca.

Solutia este sa-ti obisnuiesti copiii cu banii si cu universul lor, sa-i iei cu tine la cumparaturi, sa-i lasi pe ei sa plateasca, sa ii lasi sa te insoteasca inclusiv la plata facturilor, sa-i lasi sa participe la discutiile si planurile financiare din familie.

Astfel, pot invata, dupa caz, ce inseamna administrarea banilor sau doar vor prelua dezordinea financiara, iar mai tarziu, in stadiul de adult, vor fi la randul lor in haos financiar.

 

Mediul te ridica, mediul te coboara

Este o vorba populara valabila si din punct de vedere financiar. Se spune ca cine se aseamana se aduna si chiar asa si este. Astfel, mediul in care tu iti petreci cel mai mult timp din zi, iti influenteaza in mod direct atat performanta financiara, cat si gradul de responsabilitate in acest domeniu.

In general, cea mai mare parte din zi ne-o petrecem la locul de munca sau la conducerea propriilor afaceri ori a proiectelor personale. Iar oamenii cu care intram in contact zilnic au obiceiurile lor financiare pe care le manifesta si in prezenta noastra.

Noi, oamenii, suntem facuti sa traim in grupuri, sa simtim apartenenta si sa facem ceea ce grupul face. Avem ceea ce se cheama neuroni oglinda si copiem comportamentele celor din jur.

Este momentul sa observi ce fac ceilalti cu banii, ce gandesc ei despre bani, cum isi administreaza ei veniturile. Astfel, vei putea compara cu ceea ce faci tu.

Daca stai intr-un mediu viciat in care auzi doar afirmatii de genulbanii se castiga greu', banii nu sunt importanti' sau o viata am si nu tin cont de bani' ei bine, afla ca esti intr-un mediu nepotrivit, in care predomina vicitimizarea si gandirea de tip negativ cu concentrare pe minusuri.

Este recomandat sa incerci sa cunosti oameni noi, cu o alta mentalitate, care au trait experiente pozitive cu banii, de la care ai ce invata si care te pot ajuta si pe tine sa treci la urmatorul nivel financiar din viata ta.

Un aspect esential este sa continui sa investesti in tine, sa iti iei un angajament sa inveti si sa te dezvolti permanent. Cauta modalitati de a-ti schimba mentalitatea, mergi la cursuri, seminarii, ateliere, achizitioneaza carti, materiale audio sau video, cunoaste in permanenta oameni noi si nu te opri niciodata din a investi in tine.

Sa devii mai responsabil financiar inseamna sa intelegi ca tu esti singurul care poate produce o schimbare si sa preiei controlul asupra vietii tale in aceasta privinta, incepand cu tine personal si continuand cu cei dragi, prietenii si cunostintele.

 

De Daniel Tanase, mentor si expert in finante personale

contact@danieltanase.com

www.danieltanase.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum poti deveni mai responsabil financiar
Cum poti deveni mai responsabil financiar

Ai toate motivele pentru a deveni mai responsabil financiar, din moment ce mare parte din stresul zilnic se datoreaza banilor. Desi nu este un exercitiu simplu, iata ce strategii putem adopta.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste