Now Reading
Cum poti reactiona la o jignire

Cum poti reactiona la o jignire

Revista Psychologies

O jignire nu se uita usor, dar daca inveti sa o analizezi corect, vei reactiona altfel cand se mai intampla. Iata ce poti face in astfel de situatii neplacute.

 

Catalogheaza corect situatia

Este important sa iti dai seama daca este vorba despre o situatie intentionata, neintentionata sau de o neintelegere. Asculta-ti instinctul cand vine vorba despre ce s-a intamplat, de regula acesta iti indica ceea ce simti cu adevarat.

De asemenea, analizeaza care este adevarul din spatele reactiei tale, pentru a te asigura ca nu este o rana din trecut redeschisa. Alege sa raspunzi intentionat si nu reactiona instinctiv.

 

Rezista tendintei de a deveni defensiv

Daca hotarasti ca vrei sa confrunti persoana care te-a jignit, ofera doar punctul tau de vedere asupra incidentului. Multe conflicte sunt stinse imediat daca eliminam atitudinea defensiva si ostilitatea.

Atunci cand exprimi ceea ce simti si nu te abati facand aprecieri la adresa celuilalt, ii dai ocazia sa iti ofere si punctul lui de vedere. Astfel, lucrurile pot fi clarificate mult mai simplu. Impreuna, puteti ajunge la un consens care preferabil va include iertare reciproca.

 

Renunta la dorinta de a avea dreptate

Multe certuri si neintelegeri pornesc din dorinta de a fi ascultati, fara a asculta la randul nostru. Ne exprimam punctele de vedere si, deseori avem impresia ca celalalt trebuie sa renunte la ale sale si sa ni le adopte.

Mai grav, credem ca noi detinem adevarul si avem dreptate. Iar intr-un conflict, pot exista doua opinii diferite, fara a fi neaparat una mai corecta decat cealalta.

Cat timp reusesti sa te controlezi si sa nu incerci sa il limitezi pe celalalt, poti ajunge la un compromis. Altfel, vei transmite doar agresivitate, provocand acelasi raspuns.

 

Cere-ti scuze

Rareori lucrurile se intampla din senin, fara sa fi contribuit in niciun fel si noi la rezultat. Asadar, invata sa accepti partea ta de vina si sa iti ceri scuze. Mai mult, identifica situatia ca fiind prezenta si nu o activare a unei traume din trecut.

Nu considera ca o intamplare traumatica trecuta iti da voie sa reactionezi astfel la o situatie prezenta. Persoana cu care esti in conflict acum nu are nicio vina pentru experienta ta, iar daca o vei trata urat prin prisma amintirilor tale nerezolvate, nu ajuti cu nimic situatia.

 

Invata sa raspunzi, nu sa reactionezi

Acest lucru inseamna sa iti oferi un ragaz pentru a evalua situatia si sa nu reactionezi instinctiv. Gandeste-te la ceea ce se intampla si la ce simti legat de acest eveniment.

Incearca sa te calmezi inainte de a-ti decide raspunsul. In felul acesta inveti sa iti controlezi propriul comportament. Poate experienta ta de viata ti-a creat cateva puncte sensibile, pe care altii le pot atinge fara sa inteleaga consecintele. Semnificatia unui raspuns asumat este importanta pentru prezent si pentru rezolvarea conflictului creat.

 

Repara, nu acuza

O atitudine concilianta este de apreciat uneia ostile sau defensive. Demonstreaza ca exista disponibilitate din partea ta si, totodata, ajuta cealalta persoana sa isi ceara scuze si sa remedieze.

O atitudine de acceptare nu inseamna ca esti de acord cu comportamentul celuilalt ci ca ai ales sa reactionezi intr-un mod predeterminat. Atunci cand lasi usa deschisa impacarii, vei vedea cat de repede cealalta persoana este dispusa sa ii treaca pragul.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top