Now Reading
Cum putem deveni mai responsabile financiar

Cum putem deveni mai responsabile financiar

Revista Psychologies

Stresul financiar are un impact major asupra tuturor aspectelor vietii noastre. Iata cum putem invata sa ne administram mai bine bugetul, dar si sa ne identificam nevoile reale in privinta cheltuielilor.

 

Importanta situatiei financiare

Starea financiara a fiecaruia dintre noi are un anumit impact asupra intregii noastre vieti. Ne poate influenta relatia cu noi insene dar si cu cei din jurul nostru.

Daca noi nu suntem satisfacute de evolutia noastra din acest punct de vedere, putem deveni irascibile, nemultumite, cu o stare generala de indispozitie.

Aceasta isi va pune amprenta asupra vietii noastre personale, sociale dar si profesionale. Focusarea doar pe acest aspect, banesc, datorita ratarii atingerii obiectivelor din acest punct de vedere, ne poate determina sa nu mai observam si alte aspecte ce conduc la aceasta problema.

Nevoia de securitate financiara poate fi diferita in functie de experienta de viata, obiceiuri, posibilitati anterioare si actuale, nivelul de cultura si societatea in care traim.

Eu cred ca ne putem intreba cum putem deveni mai responsabile financiar, atunci cand aceasta latura a existentei noastre ne provoaca suferinta atat noua cat si celor din jurul nostru. Fie nu gestionam corect banii fie nu sunt suficiente venituri. Ce putem face?

 

Impactul asupra vietii personale

Ne putem adresa intrebarea daca starea noastra financiara ne aduce vreun prejudiciu emotional sau de alta natura si care ar fi acela. Ce anume ne lipseste cu adevarat? Bunurile materiale sau anumite stari emotionale?

Este recomandata intocmirea unei liste cu nevoile de baza si stabilirea prioritatilor. Putem descoperi ca ceea ce avem cu adevarat nevoie, nu sunt atat de multe lucruri pe cat am crede.

Aceasta lista este utila celor ce cheltuiesc mult fara a avea un beneficiu real. Este adevarat ca fiecare banut cheltuit pentru noi insene ne confirma ca meritam sa primim.

Totusi, daca ne-am gandi ca meritam intradevar tot ceea ce investim in noi indiferent de suma? Nu este necesar sa ne confirmam propria valoare prin sacrificiul nostru financiar.

 

Factorul emotional

Intreaba-te cat din ceea ce cheltuiesti se bazeaza pe emotiile tale? Ai cu adevarat nevoie de tot ceea ce cumperi sau in spatele acelor achizitii se afla anumite nevoi nesatisfacute, stari emotionale ce sunt compensate cu bunuri materiale?

Chiar am nevoie de aceasta masina daca bugetul familie mele va avea de suferit, sau vreau doar sa-mi imbunatatesc imaginea de sine in fata celorlalti?

Cat din ceea ce achizitionez imi satisface nevoile mele reale sau ceea ce am eu nevoie sa par in fata celorlalti?

 

Analiza sursei veniturilor

Daca banii nu ne ajung pentru nevoile primare, ne putem indrepta atentia asupra a ceea ce facem pentru obtinerea acelui buget. Am facut tot ceea ce am putut pentru a avea rezultate mai bune?

Poate ca abordarea este nepotrivita in momentul intrebarii, dar poate ca asteptarile sunt prea mari in domeniul in care activam si am putea incerca sa cautam si alte oportunitati.

De-a lungul vietii avem alternativa de a ne schimba profesia sau modul in care o facem, daca ne dorim acest lucru, daca piata muncii o impune, daca nu suntem multumite din punct de vedere financiar sau daca nu mai gasim bucurie in ceea practicam.

 

Ce repere financiare avem?

Conteaza sa te intrebi in ce masura ceea ce traiesc cei din jurul tau determina formarea nevoilor tale? Uneori putem crede ca avem nevoie de ceva, dar nu este dorinta noastra ci tendinta de a ne alinia cu cei din jur.

Daca prietenii sau cunoscutii nostri achizitioneaza un bun sau cheltuiesc intr-un anumit mod banii, putem fi tentati sa ne dorim acelasi lucru doar pentru a fi ca si ei, de a nu fi mai prejos.

Este nevoia de a apartine unui grup, de a fi acceptata si apreciata de acestia. Insa, putem fi acceptate si apreciate si fara a-i imita. Important este beneficiul nostru real, chiar daca riscam ca uneori sa nu primim aprobarea celorlalti.

Altfel, putem sa ne dezechilibram starea financiara, doar pentru ca ceilalti sa ne priveasca intr-un anumit fel. Poate nu sunt persoanele potrivite care sa vada ceea ce suntem cu adevarat sau poate au alte valori.

 

Capcana stresului financiar

Ce omitem cand ne concetram doar pe partea financiara? Poate fi relatia cu cei apropiati, prietenii, cunoscutii sau chiar propria persoana.

Atunci cand grijile financiare ne coplesesc, o simpla discutie cu o persoana de incredere ce ne poate fi sprijin in acele momente, este de un real ajutor.

Ne poate aduce aminte ca exista speranta, ca nu suntem singure, ca sunt si alte lucruri in viata care ne pot sustine.

Ramane sa descoperim fiecare ce ne poate aduce intalnirea ceilalti sau ce solutii putem gasi.

Concluzia acestei teme din punctul meu de vedere este ca aspectul financiar este intr-adevar o parte importanta a vietii noastre, dar sa nu uitam ca nu este tot ceea ce ne defineste sau ne hraneste la propriu sau la figurat.

 

De Valentina Bajan, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ in supervizare, Galati

Tel.: 0753.534.768

www.bajanvalentina.ro

Facebook: Cabinet Psihologic Bajan Valentina

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top