Cum renunti la convingerile negative
Convingerile negative te limiteaza si te impiedica sa-ti traiesti viata, asa cum vrei cu adevarat. Uite de ce sunt nocive si ce ai de facut in continuare.
Stim ca principalele cauze ale bolilor sunt malnutritia (obiceiurile alimentare proaste) si stresul. Dar mai stim si ca realitatea este relativa, deci se poate schimba.
Un recunoscut cercetator american, dr. Joe Dispenza, dupa ani si ani de cercetare a reusit sa demonstreze ca organul nostru de comanda, creierul, nu este fix, imobil, ci are o proprietate extraordinara numita neuroplasticitate, adica un traseu neuronal interupt printr-o leziune este refacut prin alte trasee neuronale cu ajutorul exercitiilor si repetarii.
Aceasta abilitate a creierului de a-si reorganiza neuronii sanatosi, preluand de la cei lezati functiile pentru a forma noi conexiuni neuronale, pe baza invatarii si a experientei de viata, poate face posibila adaptarea noastra la noi si noi provocari.
Astfel, pot fi modificate si cele 60 milioane de ganduri pe care constientul si inconstientul nostru le fabrica zilnic, iar mai apoi ceea ce gandim ne poate modifica realitatea si implicit viitorul.
Cum se formeaza gandurile
De cand venim pe lume, goi la trup, suflet si in gandire, incepem sa punem pe noi cate o haina. Evident ca nu putem sa facem asta singuri. Mama si implicit tatal ne stimuleaza si ne invata cum sa vorbim si sa mergem. Mai tii minte? Sigur ca nu, insa importanta afirmatiilor mamei este mult mai tarziu covarsitoare in structurarea personalitatii noastre.
Atunci cand suntem mici, creierul nostru este ca o coala alba de hartie, avid de informatie.
In timp se structureaza imaginea noastra despre sine in baza perceptiilor, gandirii, atitudinilor si afirmatiilor celor din jurul nostru. Atunci se stabilesc traseele neuronale si tot atunci se structureaza convingerile noastre despre noi, despre lume si mai apoi obiceiurile.
Daca aceste convingeri sunt pozitive, ele ne propulseaza inainte si ne ajuta sa realizam ceea ce ne dorim. Daca sunt limitative, negative, vor fi o frana in tot ceea ce vrem sa facem. De exemplu, daca atunci cand erai mica auzeai foarte des ,,esti o lenesa!” sau ,,eram sigur ca o sa ratezi!”, ca adult, nu renunti usor la convingerile negative, nu intri fara teama in nicio competitie, nu accepti cu usurinta orice provocare si iti spui: ,, ce sens are sa ma agit, sa fac, sa demonstrez, pentru ca oricum stiu ce o sa zica ceilalti despre mine”.
Scapa de convingerile negative!
E posibil sa renuntam la drumul batatorit si sa alegem o alta cale, mai luminoasa. E adevarat, greu de pasit in necunoscut, insa motivant, nu-i asa? Formula magica, reteta este la tine… ceilalti te pot ajuta numai sa descoperi in ce buzunar al fiintei tale ai ratacit-o! Si acum, hai sa vedem ce se poate ascunde in buzunar!
Puterea si influenta acestor convingeri negative incepe sa paleasca in momentul in care incepi sa te indoiesti de ele.
Nu obisnuiesti sa duci gunoiul seara, pentru ca mama ti-a spus toata copilaria ca atragi saracia? Si tu faci la fel cu fiica ta? Dar mizeria aruncata lasa spatiul liber si curat, si permite lucrurilor proaspete sau noi sa intre in casa. Cam aceasta este metafora…
Treci la actiune
Ok, obiceiul capatat in copilarie se schimba greu si si nu stii ce sa pui in loc. Uite cativa pasi simpli:
Gandeste-te la cateva convingeri negative pe care le ai. De exemplu: nu ma intorc din drum pentru ca ceva rau urmeaza sa se intample, nu sunt apreciata de nimeni etc
Pune sub semnul indoielii convingerea. Oare chiar nu exista persoane care sa se intoarca din drum cand uita ceva extrem de important? Si nu traiesc inca? Oare chiar nu exista macar o persoana care sa ma aprecieze?
Inlocuieste aceste ganduri cu unele pozitive. Daca ma intorc din drum sa imi iau cheile de la serviciu, sigur am suficient timp sa termin ce imi propusesem. Chiar acum imi vin in minte cel putin 4 persoane care ma apreciaza.
Repetitia e mama invataturii
Si in cazul eliberarii de convingerile limitative, principiul e acelasi. Spune-ti sau scrie-ti pe hartie ganduri pozitive si repeta-le zi de zi, pana cand se cimenteaza in minte. Mai poti, in mod simbolic, sa arunci la gunoi o hartie pe care ai scris convingerea din trecut sau sa ii dai foc intr-un loc sigur.
E nevoie de aproximativ o luna de repetitii zilnice pentru a cimenta o convingere pozitiva.
Vei reusi daca iti doresti cu adevarat sa fii libera, sa se intample lucruri pozitive in viata ta, sa iei deciziile bune pentru tine, sa dai la o parte prejudecatile. Daca drumul acesta ti se pare greu, cere ajutorul unui psihoterapeut care te poate insoti, sustine si ajuta sa renunti la convingerile negative si sa-ti iubesti viata asa cum este.
De Liana-Ioana Nica, psihoterapeut, psiholog clinician, cabinet individual de psihologie,
0723.190.769, [email protected], Facebook: Psihoterapeut Liana Nica
Citeste si:
Povestea unei descoperiri in neurostiinta
Foto: shuterrstock.com