Now Reading
Cum să ai succes

Cum să ai succes

Chiar așa, cum să ai succes? Cum să faci bani? Cum să îți iasă ceea ce îți propui? Ai nevoie de câteva calități, de trăsături de personalitate… Iată care sunt acestea.

 

Sensibilitate și atenție la mediu

În general, oamenii de succes știu să izoleze din mediu informația care le este utilă de cea inutilă, de zgomot. În același timp, oamenii de succes apreciază calitatea, ceea ce merită.

Au instincte exersate cu privire la activitățile cu care merită să-și petreacă timpul, oamenii de calitate care aduc ceva bun în viața lor, fie că aduc informație utilă, sau doar o stare de bine care îi face să fie mai productivi și mai motivați ulterior.

 

Citește și:

Pentru a avea succes asumă-ți riscuri!

Automotivația: 5 pași siguri către succes

 

Concentrarea pe viitor

Oamenii de succes sunt vizionari. Acest atribut este atribuit nu celor care stau și visează pe canapea, ci acelora care văd oportunități, care văd cum vor evolua vremurile. Cum fac ei asta? citesc, se informează permanent, pentru a lua decizii cat mai bune.

 

Capacitate de analiză mare

Oamenii care fac ceva în viață sunt adesea cei care știu cum să analizeze ceea ce li se întâmplă. Sunt cei care citesc, care discută cu oameni care nu au neapărat aceeași viziune de viață cu a lor, cei care tolerează diferențele.

Sunt cei care au găsit moduri de a acționa educat, informat, pe baza unor informații bine mestecate.

Oamenii de succes sunt prin definiție cei care citesc (nu se uită la Tv, seriale, Youtube, decât dacă e vorba aici de content informativ, care îi ajută să progreseze.

Cum spuneam mai sus, ei filtrează informația inutilă, zgomotul. „Dacă sunt la birou sau acasă, pe stradă sau la o cafenea, mereu am în minte următoarea carte pe care să o citesc.“ (Bill Gates)

 

Adaptabilitatea

Ce te faci dacă dă criza economică peste tine, dar tu ești obșinuit să cheltuiești ca și cum nu ar fi dat? Înseamnă că nu ești prea adaptabil la ceea ce vine.

Ei bine, ca să ai succes, trebuie să știi să te pliezi pe ceea ce aduc vremurile în bine sau rău. Înseamnă să poți să iei de la capăt ceva, chiar dacă nu era cariera ta, doar pentru că ceea ce știai să faci înainte nu mai are căutare.

 

Concentrare!

Ne place sau nu, „focus“ e un cuvânt care a intrat în limbă. Să te „focusezi“, să te concentrezi obsesiv pe ceea ce ai de făcut. Asta îți aduce succesul.

Steve Jobs era un perfecționist, mergea până la cele mai mici detalii, iar Bill Gates este și azi un workoholic. Dar aceasta e doar o  interpretare din cele mai multe.

Oamenii care au succes știu să elimine distracția și să se concentreze la ce trebuie. Pare uneori că sunt obsesiv compulsivi, dar asta e. Știu ce vor și urmăresc cu încăpățânare scopurile.

 

Vor mereu să fie mai buni

Oamenii care au succes vor mereu să facă  lucrurile mai bine. Nu se mulțumesc cu puțin, cu ceea ce merge deja, mereu văd o oportunitate de nou, de mai ușor, de mai util.

Sunt cei obsedați de calitate în orice, de la haine la mâncarea pe care o mănâncă. „Fii un reper de calitate. Unii oameni nu se obișnuiesc cu un mediu în care excelența nu e la mare preț.“ (Steve Jobs)

Sunt creativi

Cei care au succes în viață nu se mulțumesc să imite ceea ce fac alții. Ei sunt cei care percep niște conexiuni între informații, care leagă lucrurile într-un fel nou, asta se numește creativitate. Uneori asta îi face să fie neînțeleși, dar ei nu caută acceptabilitatea socială.

 

Caută succesul în mod activ

Ei nu sunt neapărat modești, dar nici nu se laudă peste tot cu ceea ce fac. Mai degrabă interesul lor este pentru competiție. O competiție pe care o organizează cu ceilalți care fac același lucru, dar și cu ei înșiși.

Sunt cei care vor să își depășească condiția, care fug de stagnare. „Cum să fac mai bine ceea ce fac?“ „Cum să înaintez?“  Persistența este o caracteristică a celor de succes.

Ei nu se lasă cu una, cu două, spre deosebire de cei care renunță ușor și nu ating succesul.

 

Motivație intrinsecă

Cei care au succes nu sunt motivați neapărat de bani (deși nu strică), ci de curiozitate și de nevoia de a face bine ceea ce fac. De sentimentul de împlinire și respect de sine pe care ți-l dă lucrul bine făcut.

Este un impuls intern de a mișca lucrurile, de a vedea unde poți ajunge. Banii sunt secundari, la fel e și recunoașterea socială, deși fără așa ceva uneori e greu și pentru cel mai intrinsec motivat om să meargă mai departe. Da, ceea ce facem de obicei e pentru a fi văzuți de ceilalți.

„Munca e ceea ce îți umple viața. Singurul mod prin care poți să fii mulțumit, e să faci bine ceea ce faci. Să iubești ceea ce faci. Nu te mulțumi cu puțin, nu stagna.“ (Steve Jobs)

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top