Now Reading
Cum sa-ti faci din ce in ce mai putine griji

Cum sa-ti faci din ce in ce mai putine griji

Starea de agitatie permanenta, tendinta de a ne face griji din orice, ne consuma resurse importante. Desi ni se pare dificil sa ne schimbam felul de a fi, iata cateva idei pentru a ne diminua starile.

 

Concentreaza-te pe momentul prezent

In primul rand, fii prezenta aici si acum. Majoritatea grijilor noastre sunt perceptii, proiectii si anticipari negative.

Temerile personale ies la iveala atunci cand nu stim un rezultat, ne confruntam cu necunoscutul sau ne dorim foarte mult o anumita reusita.

Cum nu putem controla absolut toate aspectele vietii, grijile ajung sa actioneze precum o plasa de siguranta.

Este o rutina nesanatoasa pe care o afiseaza multi, confundand grija cu implicarea. Realizarea unei sarcini depinde de cat de mult te implici concret si nu de gradul de ingrijorare.

Perceptiile negative au loc atunci cand nu clarificam anumite situatii, sau nu avem rabdare sa obtinem raspunsul corect.

Prin urmare, in loc sa ne concentram pe momentul actual, facem proiectii si anticipari din sfera scenariilor negative, ajungand sa adaugam detalii sumbre cu rol de sporire a ingrijorarii. Stii povestea cu drobul de sare? Cam acesta este rolul grijilor.

In loc sa te gandesti la ce poate fi mai rau, ramai ancorata in prezent, adapteaza-te momentului si asuma-ti deopotriva succesul si reusita.

De cele mai multe ori sansele sunt 50-50. Nu alege sa te macini cu rezultatul negativ. Altfel, involuntar, s-ar putea sa te indrepti spre el.

 

Pregateste-te

Daca problema care te ingrijoreaza este semnificativa pentru tine, probabil va fi dificil sa ti-o scoti din minte. La fel de probabil ai si un scenariu negativ aferent ei. In cazul acesta, poti avea doua optiuni.

Prima optiune este sa duci scenariul pana in sfera ridicolului. Iti poti demonstra mental ca de la problema ta nu va porni sfarsitul lumii. Nici macar al celei personale.

Optiunea numarul doi, mai adecvata, este pregatirea. Planificarea constienta si rationala, are rolul de a reduce grijile si a ne face sa ne simtim mai stapane pe situatie.

Nu anticipa doar un rezultat negativ ci gaseste solutii pentru a te descurca in eventualitatea indeplinirii lui. Identifica sursa ingrijorarii, care poate fi foarte reala, si asuma-ti felul in care ii vei face fata.

Gaseste alternative si solutii, iar aceasta implicare iti va da un mai mare control, atat asupra situatiei cat si starii tale.

 

Antidotul sta in acceptare

Bineinteles ca ne dorim sa evitam situatiile neplacute, motivele de tristete, esecurile, suferintele. Dar acestea, fac parte din viata si uneori, au rolul lor.

Grijile sunt sporite din tendinta intrinseca a fiecaruia de a evita, de a nega, de a refuza sa accepte o realitate.

In timp ce inveti sa te focusezi mai mult pe momentul prezent si sa te pregatesti pentru situatia care te ingrijoreaza, exerseaza concomitent si acceptarea.

Exerseaza cum poti deveni calma si impaca-te cu ideea ca toate experientele fac parte din viata ta. Iar atunci cand se ivesc probleme, solutia este sa alegi ce poti invata din ele, pentru a te ajuta pe viitor.

Panica pe care o resimti ingrijorandu-te, iti obtureaza vederea si te impiedica sa reactionezi adecvat. Provocari vei intalni mereu, dar este decizia ta cum te vei controla in abordarea lor si cum le poti gestiona astfel incat impactul unei probleme sa fie minim.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top