Cum sa iti stimulezi autocontrolul
Pentru unii autocontrolul pare sa fie foarte simplu de practicat. Ei sunt cei care respecta cu usurinta atat dietele, cat si bugetul. Iata cateva sfaturi pentru a ne integra in aceasta categorie.
Evita tentatiile
De multe ori autocontrol inseamna totodata si evitarea situatiilor care te-ai tenta sa cedezi ispitei. Exista chiar si studii care demonstreaza ca cei pe care ii admiram pentru capacitatea lor de a se controla, nu se expun prea des stimulilor care fac apel la aceasta tendinta a lor.
Regandeste tentatiile
Pare un exercitiu dificil, dar regandirea tentatiilor ne este utila. Asadar, daca esti tentata de un platou cu prajituri cu frisca, incearca sa iti imaginezi ca sunt doar o imagine, o poza sau un tablou.
Mai mult, incearca sa le asociezi cu o alta descriere, precum zapada sau norii. Este un exercitiu prin care incerci sa dai o alta conotatie si totodata sa iti calmezi impulsurile.
Poti deasemenea sa le dai o conotatie negativa. Gandeste-te la persoanele care sufera de diabet, la cazurile de obezitate si afectiunile cardiace aferente.
Explica-ti ce reprezinta tentatia
Tentatia de a manca in exces sau de a consuma dulciuri ascunde de regula o alta problema sau nevoie. Tindem sa ne umplem un gol afectiv, mancam pe fond de stres sau oboseala.
Uneori, chiar sub forma de pedeapsa. Incearca sa iti analizezi aceste trairi si sa rezolvi cauza mai profunda. Odata ce intelegi ce sta la baza pornirilor, iti va fi mai simplu sa le abordezi altfel.
Gaseste alternative
Daca ramanem in sfera alimentatiei nesanatoase sau excesive, putem oricand sa recurgem la solutii sanatoase. Nu trebuie sa mai strambam din nas cand nutritionistii ne sfatuiesc sa rontaim fructe, legume crude sau nuci.
Treptat, ne vom forma noi obiceiuri cu care le vom inlocui pe cele nesanatoase. Nu trebuie decat sa incepem. Orice noua deprindere va necesita timp si rabdare.
Distrage-ti atentia
Copiii au acest obicei de a-si acoperi ochii atunci cand nu vor sa vada ceva. Bineinteles, pe tine nu te va ajuta foarte mult aceasta strategie, dar iti poti distrage altfel atentia. Pleaca de langa tentatie sau concentreaza-te asupra altui lucru din apropiere.
Daca cedezi…
Evident tentatiile vor ramane puternice si este posibil sa recidivezi. Este normal si firesc sa se intample astfel. Nu inseamna ca trebuie sa renunti la intregul proces.
Incearca si construieste-ti reguli in cazurile acestea. Mergi pe principiul „daca/atunci” si pastreaza-ti planul cat mai simplu si concret. „Daca mananc o prajitura peste zi, la cina voi consuma o salata”.
Este recomandat sa incepi cu schimbari minore si sa nu incerci o transformare substantiala brusc. Incearca sa te acomodezi treptat cu noul ritm.
Este foarte important sa incerci sa iti formezi o rutina si o disciplina. Cel mai simplu lucru pe care il poti face este propriul pat, dimineata, dupa ce te-ai trezit.
In caz ca ai deja acest ritual, gaseste un inlocuitor. Chiar daca pare putin lucru, te va ajuta pe drumul autocontrolului.
Foto: 123rf.com