Cum sa ne aparam de agresivitatea verbala
Agresivitatea verbala este un abuz cu efecte psihologice importante. Chiar daca urmele acesteia nu sunt fizic vizibile, ea reprezinta o forma de violenta de care trebuie sa ne protejam. Iata cum facem acest lucru.
Ce este agresivitatea verbala
Efectele violentei verbale nu pot fi vazute cu ochiul liber pentru ca nu lasa urme vizibile, fizice, dar asta nu le face mai putin grave.
Violenta verbala include cuvinte depreciative, porecle, insulte, critici indirecte, respingerea, amenintarea, invinuirea, sarcasmul, ridicarea vocii, minciuna, abuz verbal deghizat in glume etc.
Astfel de comportamente pot lasa rani adanci, desi nu la fel de vizibile precum cele lasate in urma violentei fizice, dar la fel sau poate chiar mai dureroase.
Uneori avem tendinta sa subestimam puterea violentei verbale si sa nu ii acordam suficienta atentie.
O forma de abuz
Studiile au aratat ca abuzul de natura verbala este la fel de nociv precum abuzul fizic sau sexual. Impotriva violentei verbale nu exista legi, desi se cunosc efectele daunatoare ale acesteia.
Cu toate acestea, ea lasa cicatrici interioare. Victimele ei pot avea o stima de sine scazuta, pot suferi de anxietate sau depresie sau pot avea tendinta de a-si face singure rau.
Ca o fuga de realitatea dureroasa, acestea manifesta tendinta de a trai in viitor, gandindu-se ca lucrurile vor fi mai bune la un moment dat, cand sau dupa ce se va intampla un anumit lucru.
Ele au probleme legate de atasament, se simt neintelese, isi pun la indoiala inteligenta, sanatatea psihica, sau chiar abilitatea de a comunica si pot deveni dependente de alcool sau de droguri.
Toate acestea sunt efecte ale violentei verbale, iar intensitatea durerii interioare pe care o pot provoca ar putea fi chiar mai accentuata decat durerea produsa de violenta fizica.
Efectele asupra copiilor
Copiii sunt afectati de violenta verbala, in special daca aceasta vine din partea parintilor sau a altor figuri autoritate (rude, profesori).
Aceasta poate cauza traume emotionale, care pe termen lung pot avea un efect devastator asupra sanatatii psihice a copiilor.
Printre altele, abuzul verbal duce la scaderea stimei de sine a copilului, scade abilitatea lui de a avea incredere in oameni si de a pune bazele unor relatii sanatoase.
Acesta ii poate afecta atat rezultatele academice cat si viata sociala. Studiile arata ca agresivitatea verbala poate crea aceleasi efecte devastatoare din punct de vedere emotional pe care le-ar putea avea si abuzul fizic sau sexual.
Drept cauze, ne putem confrunta, printre altele, cu depresia sau anxietatea. Exista cateva semne care atrag atentia ca un copil sufera in urma abuzului verbal.
Unul dintre ele este o imagine negativa asupra sinelui, care este unul dintre cele mai comune efecte ale violentei verbale. Copilul poate spune lucruri precum „Sunt prost” sau „Nimeni nu ma place”.
Alte semne ar putea fi actele de autodistrugere, comportamentul antisocial. Studiile au aratat ca acei copii care sunt victime ale violentei verbale pot fi agresivi fizic, pot avea probleme interpersonale.
Ei pot lovi alti copii, pot intra frecvent in conflict cu colegii de clasa sau pot avea un comportament crud fata de animale.
Efectele asupra adultilor
Si adultii pot fi afectati de violenta verbala, iar efectele asupra barbatilor si a femeilor includ confuzia sau dezvoltarea unor probleme mentale.
Exista, intr-adevar, mai multe studii facute asupra femeilor care sunt victime ale agresiunilor verbale, dar chiar si asa, exista puncte comune intre victime, indiferent daca sunt barbati sau femei.
Acestia vor avea dificultati in luarea unor decizii si simt sau considera ca e ceva in neregula cu ei (isi spun ca sunt egoisti, mult prea sensibili, nebuni etc.).
Totodata, analizeaza si retraiesc experientele traumatizante pentru a vedea cu ce au gresit ei, isi pun la indoiala abilitatea de a comunica, se indoiesc de ei insisi, nu au incredere in sine si isi pierd spontaneitatea sau entuziasmul.
Ce avem de facut
In primul rand, agresivitatea verbala este un abuz pe care nu trebuie sa il toleram. Odata ce incercam sa il trecem cu vederea, treptat, toate jignirile si injuriile ni se vor strecura in minte si vor ocupa din ce in ce mai mult spatiu.
Chiar daca acest tip de abuz nu lasa urme fizice vizibile, urmele lui psihice sunt la fel de importante, daca nu mai mult. Un prim pas este stabilirea limitelor in orice comunicare, inclusiv in cea cu persoanele apropiate.
Odata stabilite acestea, trebuie sa stim sa ne aparam, comunicand asertiv ce anume toleram si ce nu. Iar daca nevoile noastre nu sunt luate in calcul, este momentul sa ne indepartam de persoanele toxice din viata noastra.
Cu totii meritam respect, iar pentru a-l primi, in primul rand trebuie sa ni-l acordam noi. Sa ne indepartam de astfel de surse de stres este un prim pas catre respectul de sine.
Evita postura de victima si nu te complace in situatii spunandu-ti ca va trece. Solutia nu este sa astepti vremuri mai bune ci sa imbunatatesti prezentul.
Desigur, uneori ne pot rani oameni dragi, dar chiar si asa repetarea acestui comportament nu trebuie tolerata. In plus, expunerea pe termen lung la un astfel de tratament ne poate afecta stima de sine si sanatatea psihica sau, ne poate determina sa reproducem ceea ce ne este aplicat.
Pentru a nu ne transforma la randul nostru in agresori, limitele sanatoase sunt absolut necesare.
Odata ce resimtim efectele ei negative si nu reusim sa iesim din cercul vicios, putem cere ajutorul unui specialist. Deseori, in postura de abuzat, putem ajunge sa credem ca meritam anumite lucruri si sa ne conformam agresiunii.
Este un semn ca avem nevoie sa apelam la psihoterapie si sa ne redobandim echilibrul si increderea in sine.
Mihaela Gheorghe
Foto: shutterstock.com