Cum să ne înțelegem și asumăm propriile alegeri

Facem alegeri în fiecare zi, iar viața este o sumă a propriilor decizii. În mare parte. Iată de ce este important să ni le asumăm.

Citește și:

Cum e corect să alegi? Iei decizii cu inima sau rațional?

8 etape pentru luarea unei decizii

Relațiile din viața noastră de regulă implică o legătură de sânge sau o alegere. Noi suntem cei care decidem care ne sunt prietenii, cu cine începem o relație sau cu cine ne vom căsători. Tot noi suntem cei care decidem timpul și apropierea pe care le dedicăm familiei de origine.

Evident, relațiile, în special cele romantice nu sunt rezultatul deciziei noastre exclusive. Și partenerul ne alege. Dar sunt cazuri in care deciziile nu coincid pe termen lung.

Putem negocia sau putem constata că este imposibil și, chiar dacă noi ne dorim continuarea legăturii romantice, relația s-ar putea să nu supraviețuiască.

Atunci când facem o alegere în privința relației noastre romantice, o facem fără să știm cum vor evolua lucrurile. Fiecare alegere ne afectează atât pe noi cât și pe alții.

Relațiile pot fi sănăstoase, echilibrate,  ghidate de plăcere sau de explorare. Unele sunt permanente, altele trecătoare. Fie putem construi o legătură autentică, fie menținem una superficială.

Chiar dacă nu realizăm, în fiecare zi facem alegeri în privința relației noastre. Iar când facem o alegere, lăsăm în urmă alte opțiuni, alte posibilități. Alegerile sunt cele care determină continuarea sau încheierea relației.

Dar oare cum alegem? Motivele din spatele alegerilor sunt multiple: bine intenționate, datorate nesiguranței și îndoielii, de conveniență sau din convingere.

Poate necunoscutul ne sperie și atunci vom alege mereu varianta mai sigură celei mai riscante. Alteori, de ce să nu recunoaștem, ne este greu să facem o alegere.

Vrem să ne mulțumim pe noi însene, să fim fidele nevoilor și dorințelor noastre sau să îi mulțumim pe alții. Mergem în excursii sau ieșim în oraș pentru a face pe plac partenerului, spre exemplu. Iar astfel de alegeri creează echilibrul de putere într-un cuplu.

Tot alegerile pot fi cele care creează neînțelegeri. Ele sunt sursa reușitei în cuplu când sunt făcute în comun sau sursa finalului atunci când nu sunt puse în acord.

Să nu uităm că dacă la un moment dat o decizie ni s-a părut potrivită, nu înseamnă că în altă situație nu putem alege diferit. Nu este o dovadă de inconsistență.

Ne maturizăm, constatăm că am greșit, avem alte priorități, suntem într-o altă etapă a vieții sau, pur și simplu, ne dorim altceva pe moment.

Există și momente în care facem alegeri dificile, al căror rezultat nu ne este neapărat pe plac, dar care sunt singura opțiune valabilă. Spre exemplu, decizia de a păstra distanța față de un anumit prieten pe care îl aveați când erați căsătoriți.

După divorț, prezența acelui prieten poate părea o reamintire constantă a unei vieți încheiate. Distanța face parte din procesul de vindecare, chiar dacă decizia nu este una plăcută.

De regulă, după un divorț, prietenii revin la partenerul de origine, cel care i-a „adus' în căsnicie, indiferent de relația dezvoltată cu celălalt partener al cuplului.

Totodată, să nu uităm că inconștientul nostru ne influențează în moduri pe care nu le bănuim. Când o alegere se bazează pe istoricul personal și pe inconștient, motivele deciziei noastre nu sunt clare celuilalt. Poate nici nouă.

Uneori alegem pe baza emoțiilor, alteori pe a intelectului. Fie analizăm opțiunile, fie decidem rapid. Chiar și după ce am luat o decizie, este uneori firesc să simțim regret sau ambivalență.

Alegerea este riscantă de multe ori pentru că ne poate împinge într-o zonă a necunoscutului. Ceea ce poate părea a fi o decizie proastă poate avea rezultate neașteptat de bune. Sau invers.

De cele mai multe ori nu putem controla consecințele unei decizii, acesta fiind cel mai dificil de acceptat aspect.

Alegerile nu sunt acte simple pentru că includ intenție, voință, anxietate, chiar și muncă de convingere.

Alegerea poate fi resimțită ca un sentiment de eliberare sau încărcată de stres. Dar riscul face parte din viața tuturor.

Important, pe tot acest drum al alegerilor este asumarea lor. Iar pentru a face față chiar și rezultatului negativ, este bine să știm să reacționăm în fața eșecului și a nereușitei.

Să le acceptăm și să ni le asumăm fie că înseamnă o pierdere sau o lecție de învățat. Iar în privința alegerilor în sine, ținând cont că nu putem ghici viitorul, să avem același curaj în a le face. Și să reunuțăm la a ne gândi la toate celelalte opțiuni date deoparte. Altfel, cum am progresa?

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum să ne înțelegem și asumăm propriile alegeri
Cum să ne înțelegem și asumăm propriile alegeri

Facem alegeri în fiecare zi, iar viața este o sumă a propriilor decizii. În mare parte. Iată de ce este important să ni le asumăm.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste