Now Reading
Cum sa scapi de manipulare: invata sa spui NU

Cum sa scapi de manipulare: invata sa spui NU

Ce este de facut atunci cand generozitatea si altruismul te transforma in repetate randuri in tinta expertilor in manipulare? Invata sa spui NU, iata cum.

Sincer sau manipulator?

Chiar daca am fost candva inselati, stim in sinea noastra ca nu putem generaliza, sa consideram ca toti cei care ne cer ajutorul au intentia de a profita de noi.

Diferenta o face numarul. Un profitor nu se gandeste deloc la tine, asa ca va incerca sa-si indeplineasca propriile interese cu ajutorul tau ori de cate ori are ocazia.

Poate apela de fiecare data la anumite tactici, iar in ciuda faptului ca probabil iti este greu sa le identifici in momentul cu pricina, tiparul iti este deja cunoscut.

 

Cele mai des intalnite strategii

Cand au nevoie de ceva, apeleaza la persoanele pe care le-au remarcat ca fiind deschise si saritoare. Ei stiu deja ca te va macina un ingrozitor sentiment de vina daca ii refuzi.

Se dau drept prietenii tai. Iti spun lucruri cu caracter personal, te flateaza, iti dau impresia ca iti sunt aproape si gata sa te ajute oricand ai nevoie (pana la proba contrarie) si asteapta, bineinteles, o reciprocitate.

Fac pe victima, tinta lor fiind sa induioseze, sa te faca sa iti para rau pentru soarta lor si sa vrei sa lasi orice ai de facut pentru a-i ajuta.

Recurg la reprosuri si la critica spunandu-ti ca sta in atributiile tale (de sef, coleg, prieten) sa ii ajuti, iar implicit te invinovatesc ca nu esti demn de pozitia pe care o detii.

Te mint inventand scuze cat mai credibile, isi neaga greseala si dau vina pe tine.

Pretind ca sunt nevinovati, ca nu stiu ce s-a intamplat, despre ce vorbesti sau cu ce au gresit, iar apoi schimba subiectul incercand sa te debusoleze si sa te faca sa te indoiesti de propria-ti judecata.

Te-ai recunoscut in cel putin unul dintre cazurile de mai sus? Ce este de facut pentru a nu te lasa folosit?

 

Scapa de sentimentul de vinovatie

In primul rand, gandeste-te la ce ar presupune sa accepti ceea ce ti se cere. Pastreaza in vedere sarcinile pe care le ai deja de rezolvat inainte de a accepta altele noi. Raspunde-ti la urmatoarele intrebari:

Ceea ce ti se cere este deranjant/incomod/indecent? Iti este incalcata demnitatea?

Care sunt urmarile pe termen scurt si lung la ceea ce esti rugat sa faci?

Poti suferi si pierderi materiale (lucruri personale, bani)?

Analizeaza bine situatia si acorda-ti timpul necesar pentru a lua decizia. Nu te lasa influentat de avalansa de rugaminti, povesti induiosatoare si cuvinte care te fac sa rosesti.

 

Cum spui NU

Nu! Un cuvant pe cat de scurt, pe atat de puternic, care iti face inteleasa pozitia inca din prima. Nu este nevoie sa folosesti inlocuitori, precum “Nu stiu”, “Nu sunt sigur”, “Mai vedem”, mai ales daca din start ai intentia sa refuzi pentru ca ei pot fi interpretati gresit.

Cu respect. Chiar daca vorbim despre acele persoane care incearca sa profite de bunatatea celor din jur si nu merita deloc respectul tau, nu pentru ele alegi sa tratezi subiectul cu diplomatie, ci pentru tine. Cel mai bine este sa eviti un conflict pentru a evita si stresul inutil.

Ofera explicatii simple si la obiect. Evita detaliile pentru a nu da ocazia persoanei in cauza sa insiste la nesfarsit, gasind alternative.

Repeta acelasi raspuns pana cand persoana pe care o refuzi intelege mesajul.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top