Cum să-ți stimulezi creativitatea

Uită ce știi până acum despre creativitate și modul în care poți să o dezvolți. De exemplu brainstorming-ul nu prea ajută la nimic! Dar sugestiile următoare te ajută sigur să fii mai creativ.

Cele mai recente descoperiri din neuroștiință arată că distincţia emisfera dreaptă versus emisfera stângă a creierului nu este corectă atunci când vine vorba despre înțelegerea modului în care funcționează creativitatea.

Studiile folosind RMN-ul au demonstrat că, deşi ambele emisfere sunt implicate în procesul de creaţie, mai activă este cea stângă. Adică, exact pe dos!

Întregul proces de creaţie – de la pregătire la incubare, iar apoi la iluminare și verificare – constă de fapt în mai multe procese cognitive şi emoţii care interacţionează.

Citește și:

Cum știi că dai dovadă de creativitate

Cum să fim mai creativi

Creația este un proces multi-pas, nu o iluminare bruscă. Este nevoie de timp, uneori săptămâni sau chiar luni, și depinde de mai mulți factori: pornind de la experiențele de viaţă și terminând cu mediul în care se creează.

Mai multe studii de psihologie au descoperit o chestie interesantă, cum că studenţii care îşi petrec o parte din timp în călătorii de studii în străinătate, devin mai creativi.

Creativitatea creşte cu cât ei stau mai mult acolo şi se adaptează mai bine la cultura locală. La întoarcere, ei au o perspectivă nouă şi devin mai creativi, verificaţi fiind cu teste de creativitate.

De altfel, scriitorii ştiau această şmecherie de mult timp, ei obişnuind să plece în călătorii „de documentare, pentru că observaseră că sunt mai productivi la scris la întoarcerea din asemenea deplasări.

Deci, experienţele de viaţă şi cunoştinţele pe care le învăţăm, ne modifică creierul, creează noi sinapse şi, astfel, se pun în contact informaţii într-o manieră nouă.

Un creier remodelat „vede altfel aceleaşi lucruri, este capabil să creeze informaţie nouă, novatoare. Bombardarea cu informaţie ne schimbă fizic creierul, iar creierul, astfel schimbat, devine un creier nou, capabil de lucruri noi.

Poți deveni mai creativ încercând să te expui la medii cât mai diferite şi la informaţie şi activităţi care nu fac parte din activităţile tale obişnuite.

De exemplu, dacă eşti inginer, citeşte şi chestii din biologie, psihologie sau artă. Încearcă să aplici principii din acea disciplină în activitatea ta. Asta poate genera ceva nou, poate duce la creativitate.

Sunt şi anumite tipuri de mediu care stimulează creativitatea. De exemplu, anumite culori sunt mai stimulative decât altele. S-a observat că e bine să fie vopsită în albastru camera de lucru.

Să fie înaltă, să aibă boltă, să nu aibă tavanul jos, pentru că, în acest caz, individul devine doar vigilent, concentrat pe detalii şi căutarea greşelilor.

Este preferabil să existe geamuri mari, cu vedere largă, dar nu către blocul de vizavi sau altă clădire de beton, ci e mai bine să vezi verdeaţă.

S-a mai constatat în ultimii ani şi că brainstorming-ul nu prea stimulează creativitatea. Faptul că poţi spune toate prostiile din lume, şi nimeni nu te corectează, ajută, cel mult, la volumul mare de idei, dar nu la generarea de idei valoaroase.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Shutterstock

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum să-ți stimulezi creativitatea
Cum să-ți stimulezi creativitatea

Uită ce știi până acum despre creativitate și modul în care poți să o dezvolți. De exemplu brainstorming-ul nu prea ajută la nimic! Dar sugestiile următoare te ajută sigur să fii mai creativ.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste