Now Reading
Cum să-ți stimulezi creativitatea

Cum să-ți stimulezi creativitatea

Avatar photo

Uită ce știi până acum despre creativitate și modul în care poți să o dezvolți. De exemplu brainstorming-ul nu prea ajută la nimic! Dar sugestiile următoare te ajută sigur să fii mai creativ.

Cele mai recente descoperiri din neuroștiință arată că distincţia emisfera dreaptă versus emisfera stângă a creierului nu este corectă atunci când vine vorba despre înțelegerea modului în care funcționează creativitatea.

Studiile folosind RMN-ul au demonstrat că, deşi ambele emisfere sunt implicate în procesul de creaţie, mai activă este cea stângă. Adică, exact pe dos!

Întregul proces de creaţie – de la pregătire la incubare, iar apoi la iluminare și verificare – constă de fapt în mai multe procese cognitive şi emoţii care interacţionează.

Citește și:

Cum știi că dai dovadă de creativitate

Cum să fim mai creativi

Creația este un proces multi-pas, nu o iluminare bruscă. Este nevoie de timp, uneori săptămâni sau chiar luni, și depinde de mai mulți factori: pornind de la experiențele de viaţă și terminând cu mediul în care se creează.

Mai multe studii de psihologie au descoperit o chestie interesantă, cum că studenţii care îşi petrec o parte din timp în călătorii de studii în străinătate, devin mai creativi.

Creativitatea creşte cu cât ei stau mai mult acolo şi se adaptează mai bine la cultura locală. La întoarcere, ei au o perspectivă nouă şi devin mai creativi, verificaţi fiind cu teste de creativitate.

De altfel, scriitorii ştiau această şmecherie de mult timp, ei obişnuind să plece în călătorii „de documentare“, pentru că observaseră că sunt mai productivi la scris la întoarcerea din asemenea deplasări.

Deci, experienţele de viaţă şi cunoştinţele pe care le învăţăm, ne modifică creierul, creează noi sinapse şi, astfel, se pun în contact informaţii într-o manieră nouă.

Un creier remodelat „vede“ altfel aceleaşi lucruri, este capabil să creeze informaţie nouă, novatoare. Bombardarea cu informaţie ne schimbă fizic creierul, iar creierul, astfel schimbat, devine un creier nou, capabil de lucruri noi.

Poți deveni mai creativ încercând să te expui la medii cât mai diferite şi la informaţie şi activităţi care nu fac parte din activităţile tale obişnuite.

De exemplu, dacă eşti inginer, citeşte şi chestii din biologie, psihologie sau artă. Încearcă să aplici principii din acea disciplină în activitatea ta. Asta poate genera ceva nou, poate duce la creativitate.

Sunt şi anumite tipuri de mediu care stimulează creativitatea. De exemplu, anumite culori sunt mai stimulative decât altele. S-a observat că e bine să fie vopsită în albastru camera de lucru.

Să fie înaltă, să aibă boltă, să nu aibă tavanul jos, pentru că, în acest caz, individul devine doar vigilent, concentrat pe detalii şi căutarea greşelilor.

Este preferabil să existe geamuri mari, cu vedere largă, dar nu către blocul de vizavi sau altă clădire de beton, ci e mai bine să vezi verdeaţă.

S-a mai constatat în ultimii ani şi că brainstorming-ul nu prea stimulează creativitatea. Faptul că poţi spune toate prostiile din lume, şi nimeni nu te corectează, ajută, cel mult, la volumul mare de idei, dar nu la generarea de idei valoaroase.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top