Cum se transmite genetic inteligența

Vrei copii mai deștepți? Ocupă-te de educația lor, dar mai ales ai grijă cu cine îi faci! Uite cum se transmite genetic inteligența.

Dacă nu vă mai aduceţi aminte de la biologie, oamenii au 23 de cromozomi. 22 sunt la fel, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Perechea a 23-a e mai specială. Ei sunt aşa-numiţii cromozomi sexuali.

Bărbaţii au o combinaţie de cromozomi XY, iar femeile au combinaţia XX. Inteligenţa umană este, în cea mai mare parte, transmisă de la o generaţie la alta prin cromozomul X.

Pe acesta se pare că sunt aproximativ 150 de gene legate de inteligenţa generală şi, în mod clar, este răspunzător de inteligenţa verbală.

Acum să vedem cum se transmit mai departe cromozomii sexuali. Dacă copilul este băiat, el are, obligatoriu, cromozomul Y de la tată, iar cel X, de la mamă.

Citește și:

Cu ce ne ajută inteligența emoțională

IQ. De ce oamenii inteligenți nu sunt neapărat raționali

Dacă este fată, ea va moşteni un X de la mamă şi un altul de la tată. Deci băieţii moştenesc inteligenţa pe linia mamei, în timp ce fetele au şanse egale să o ia de la mamă sau de la tată.

Ce e mai interesant (şi cu aplicaţii practice, aş zice eu) e că, atunci când un băiat moşteneşte inteligenţa, e posibil ca el să aibă inteligenţa bunicii şi nu a mamei. De ce?

Pentru că mama s-ar putea să nu aibă funcţională gena de pe cromozomul X moştenit de la mama ei. Cum se întâmplă asta?

Ea moşteneşte şi un cromozom X de la tatăl ei (aşa cum am arătat mai sus), iar acesta poate afecta cromozomul X moştenit de la mama, inhibându-l şi manifestându-se el în locul lui.

De unde inhibiţia asta? Genele concurează între ele pentru a deţine controlul asupra comportamentului, fiecare într-o manieră proprie. Ele există în perechi: una de la tată şi una de la mamă.

De cele mai multe ori, cele două variante sunt la fel de active. Totuşi, este diferit pentru genele care suferă procesul de imprinting. Unele gene de acest fel sunt active doar dacă provin de la mamă.

Altele, dacă provin de la tată. Când femeia face un copil, ea poate să îi dea mai departe un X rău de la maică-sa sau un X bun de la taică-său.

Dacă acest copil se naşte fată, ea mai are o şansă (poate lua un X bun de la tată chiar dacă a avut ghinionul să îl ia pe cel rău de la mamă); în schimb, dacă este băiat, şansele sunt mai mici, pentru că se bazează doar pe X-ul matern.

Datorită acestui gambling genetic, bărbaţii – statistic vorbind – tind să posede niveluri de inteligenţă extreme (adică foarte ridicate sau foarte scăzute), în timp ce femeile se încadrează mai la mijlocul curbei lui Gauss.

Deci, dacă un bărbat îşi doreşte să facă un băiat (aşa cum vrea majoritatea), să aibă grijă ca viitoarea soţie şi, mai ales, mama soţiei să fie deştepte.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum se transmite genetic inteligența
Cum se transmite genetic inteligența

Vrei copii mai deștepți? Ocupă-te de educația lor, dar mai ales ai grijă cu cine îi faci! Uite cum se transmite genetic inteligența.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste